Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 10. 2024,
10.30

Osveženo pred

1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Natisni članek

Red Bull Racing Johnny Herbert Mohammed Ben Sulayem Lewis Hamilton Max Verstappen vn singapurja FIA Formula 1

Sobota, 5. 10. 2024, 10.30

1 ura

Preklinjanje v formuli 1

Komisar pojasnil, zakaj Verstappnu zaradi kletvice neobičajna kazen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Max Verstappen | Max Verstappen bo moral opraviti družbenokoristno delo. Sam si bo lahko izbral, kakšno to bo. | Foto Guliverimage

Max Verstappen bo moral opraviti družbenokoristno delo. Sam si bo lahko izbral, kakšno to bo.

Foto: Guliverimage

Na svetovnem prvenstvu formule 1 je ta konec tedna še drugi od treh zaporednih brez dirke. Do konca jih je še šest (in trije šprinti), prva čez 14 dni v Austinu v ZDA. Ob boju za naslov prvaka med Maxom Verstappnom, Landom Norrisom in Charlesom Leclercom pa je še naprej vroča tema preklinjanje. Oglasil se je še Johhny Herbert, nekdanji dirkač, zdaj komisar, ki je bil del komisarske ekipe, ki je aktualnega prvaka za besedo na j, kaznovala z družbenokoristnim delom.

Singapur Max Verstappen Red Bull
Sportal Verstappen se je odločil za protest, za "silenzio stampa"

V zadnjih letih smo med dirkami formule 1 dobili še dodaten vpogled v zakulisje dirkanja, ko lahko slišimo številne radijske pogovore med dirkači in njihovimi inženirji in šefi ekip. Vozniki tako razkrijejo svojo pravo plat, kar nekaj pa je takih, ki ob tem tudi preklinjajo. In predsednik krovne organizacije tega tekmovanja Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) Mohammed Ben Sulayem ima kletvic dovolj. "Naš šport mora biti drugačen kot rap glasba. Nismo raperji. Kolikokrat oni rečejo besedo na j v eni minuti? Mi nismo tako," je nedavno v pogovoru za motosport.com dejal predsednik Fie. Dirkačem, še posebej Lewisu Hamiltonu, te besede niso bile všeč, češ da so bile rasistične.

Ko je z besedo na j Verstappen pred dirko za VN Singapurja opisal svoj dirkalnik kar na uradni novinarski konferenci, so imeli tega dovolj tudi komisarji. In so mu izrekli kazen, ki je v formuli 1 še nismo videli – družbenokoristno delo.

Johnny Herbert | Foto: Guliverimage Johnny Herbert Foto: Guliverimage Zdaj se je na to temo oglasil še Johnny Herbert. Nekdanji dirkač je danes komisar na dirkah, bil je tudi v Singapurju. Pravi, da kazni Verstappnu niso izrekli kot odziv na predsednikove besede. "Na novinarski konferenci je Max uporabil besedo na j. Novinarske konference gredo v svet. Toliko preklinjanja v formuli 1 še ni bilo. Novinarska konferenca res ni kraj za to. Nekateri novinarji pravijo, da želimo iz dirkačev narediti robote, a to ni res. Samo prosimo jih, naj manj preklinjajo. In mislim, da je to tudi prav. Saj večina dirkačev ne preklinja."

Komisarji so se v Singapurju z aktualnim svetovnim prvakom na to temo pogovarjali skoraj 30 minut. "Komisarji imamo več možnosti za kaznovanje. Lahko bi mu naložili denarno kazen, a smo imeli občutek, da bo koristnejše, če naredi nekaj družbeno odgovornega. Zdaj se morata Max in FIA odločiti, kaj to bo." Verstappen se s kaznijo ne strinja, na naslednji novinarski konferenci je protestno odgovarjal z zelo kratkimi odgovori.

Maxov oče Jos Verstappen je kazen svojemu sinu označil za najbolj neumno stvar v formuli 1 do zdaj, svetovalec Red Bullove ekipe Helmut Marko pa pravi, da javnost ne jemlje dovolj resno Maxove grožnje, da bo predčasno sklenil kariero v tem tekmovanju.
Singapur Lando Norris McLaren
Sportal Premirje na letu domov, a bitka se na stezi nadaljuje
Singapur štart Lando Norris McLaren
Sportal Norris v šesto premagal urok in zasenčil prvaka Verstappna
Singapur Max Verstappen Red Bull
Sportal Verstappnu družbenokoristno delo, ker je njegov "dirkalnik zje***"
Ne spreglejte