Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2024,
17.25

Osveženo pred

1 ura, 13 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Lewis Hamilton George Russell Mercedes-AMG F1 Sergio Perez Red Bull Racing Max Verstappen Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Ferrari McLaren Oscar Piastri Lando Norris VN Madžarske Hungaroring Formula 1

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2024, 17.25

1 ura, 13 minut

VN Madžarske, kvalifikacije

Papaja v prvi vrsti, dva dirkača raztreščila dirkalnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Hungaroring formula 1 | Sergio Perez je bil na zadnjih šestih dirkah samo trikrat med dobitniki točk in najboljši sedmi. | Foto Reuters

Sergio Perez je bil na zadnjih šestih dirkah samo trikrat med dobitniki točk in najboljši sedmi.

Foto: Reuters

Na 13. dirki sezone prvenstva formule 1 bosta v prvi startni vrsti voznika ekipe v barvi papaje, Lando Norris in Oscar Piastri. Vodilni na prvenstvu Max Verstappen (Red Bull) je na kvalifikacijah dosegel tretji čas. Zmagovalec prejšnje dirke v Silverstonu Lewis Hamilton (Mercedes) je bil peti. Novo razočaranje pa za Sergia Pereza (Red Bull), ki je razbil svoj dirkalnik že v prvem delu kvalifikacij. Boljši od Ferrarijeve dvojice je bil Carlos Sainz na četrtem mestu, Charles Leclerc je bil šesti.

Hungaroring Charles Leclerc Ferrari
Sportal Težavam Leclerca kar ni videti konca

McLarna bosta na Hungaroringu v prvi vrsti. | Foto: Reuters McLarna bosta na Hungaroringu v prvi vrsti. Foto: Reuters Dve minuti in 13 sekund pred koncem odločilnega dela kvalifikacij so te prekinili z rdečo zastavo, ko se je zaletel Juki Cunoda (RB). Prek robnika ga je dvignilo in je bočno zadel v zaščitno ogrado. Njegovi mehaniki bodo imeli ponoči veliko dela. Prva vrsta se je takrat nasmihala dirkačema McLarna, Lando Norris je bil prvi, Oscar Piastri pa z 22 tisočinkama zaostanka drugi. Max Verstappen (Red Bull) je tik pred rdečo zastavo odpeljal svoj drugi hiter krog, a zaostal 46 stotink za Angležem. Na uri je ostalo dovolj časa, da so se lahko dirkači vrnili na stezo še za en krog. Nova priložnost za Verstappna? Pravzaprav ne, očitno mu je zmanjkalo novih rdečih pnevmatik in je ostal v garaži. Ker je začelo znova deževati, se vrstni red nato niti ni spremenil. Prva vrsta bo torej res oranžna, a papaja oranžna. Norris je osvojil svoj tretji "pole position" v kraljici avtomotošporta. Dirkal bo za svojo drugo zmago.

Sergio Perez je bil na zadnjih šestih dirkah samo trikrat med dobitniki točk in najboljši sedmi. | Foto: Reuters Sergio Perez je bil na zadnjih šestih dirkah samo trikrat med dobitniki točk in najboljši sedmi. Foto: Reuters Nova polomija pa na Hungaroringu za Sergia Pereza (Red Bull), ki je pod vse večjim pritiskom, čeprav ima pogodbo za naslednji dve sezoni. Na zadnjih šestih dirkah je bil samo trikrat uvrščen med dobitnike točk, a tudi to so bili podpovprečni rezultati (dve osmi in eno sedmo mesto). In nič boljši se mu ne obeta na 13. veliki nagradi sezone. V prvem delu kvalifikacij je dosegel deveti čas, zdelo se je, da je bil varen, saj je začelo deževati. A je dirkal naprej, zapeljal prek robnika, ko ga je zaneslo in je zletel v zaščitne gume. S precej zdelanim zadnjim delom dirkalnika, tudi zlomljenim zadnjih krilcem, je bilo zanj kvalifikacij konec. Te so po krajši prekinitvi nadaljevali in v zadnjih sekundah prvega dela so spet lahko dirkali na skoraj suhi stezi. In Perez je zdrsnil iz prve petnajsterice. Že četrtič letos! Opekel se je tudi George Russell (Mercedes), ki bo na 17. startnem mestu. Imel je premalo goriva in ni mogel odpeljati še enega hitrega kroga.

Dirka na Madžarskem se bo v nedeljo začela ob 15. uri.

VN Madžarske, kvalifikacije:

1. Lando Norris (McLaren)
2. Oscar Piastri (McLaren)
3. Max Verstappen (Red Bull)
4. Carlos Sainz (Ferrari)
5. Lewis Hamilton (Mercedes)
6. Charles Leclerc (Ferrari)
7. Fernando Alonso (Aston Martin)
8. Lance Stroll (Aston Martin)
9. Daniel Ricciardo (RB)
10. Juki Cunoda (RB)

11. Nico Hülkenberg (Haas)
12. Valtteri Bottas (Sauber)
13. Alex Albon (Williams)
14. Logan Sargent (Williams)
15. Kevin Magnussen (Haas)

16. Sergio Perez (Red Bull)
17. George Russell (Mercedes)
18. Guanju Džov (Sauber)
19. Esteban Ocon (Alpine)
20. Pierre Gasly (Alpine)

Na treningih najhitrejši McLaren

Lando Norris je odpeljal najboljši čas treningov. | Foto: Reuters Lando Norris je odpeljal najboljši čas treningov. Foto: Reuters Po treh prostih treningih se je zdel prvi favorit McLaren. Norris in Piastri sta bila na sobotnem treningu najhitrejša, Britanec je odpeljal krog v času 1:16,098. Tretji Verstappen je za njima zaostal četrt sekunde. Mercedesov Russell in Ferrarijev Sainz sta na četrtem in petem mestu zaostala že pol sekunde. Leclerc, ki je na drugem petkovem treningu razbil svoj ferrari, je zadnji trening odpeljal brez težav in bil po 17 krogih 11. Dirkali so na suhi stezi, temperature pa kljub poletju sredi panonske ravnine niso najvišje, nekaj pod 30 stopinjami Celzija.

Silverstone Nico Hülkenberg Haas
Sportal Haas podaljšal s Ferrarijem, Rusi ga terjajo za milijone
Silverstone Lewis Hamilton Max Verstappen
Sportal Takšne sezone formule 1 ni bilo že 12 let
Kevin Magnussen
Sportal Kevin Magnussen se poslavlja od Haasa
Ne spreglejte