Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
14. 1. 2013,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli Citroën Ford Volkswagen Sebastien Ogier Sebastien Loeb

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 18.55

8 let

Favorit "upokojenec", debi volkswagnovega pola

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Manj kot 10 tednov po koncu sezone 2012 se že začenja svetovno reli prvenstvo 2013 in to z najbolj prestižno dirko - relijem Monte Carlo. Favorit je "upokojenec" Sebastien Loeb.

Leta 1911 se je prvi panevropski reli končal v Monte Carlo. Letošnja izvedba bo že 81. Dirka nad mediteransko kneževino je danes znana po ozkih gorskih cestah, spremenljivemu vremenu in kombinaciji suhih in zasneženih (včasih tudi poledenelih) odsekov. Gre za eno najtežjih dirk na koledarju svetovnega prvenstva (WRC), še posebej to velja za brzince, kjer gledalci na asfalt zmečejo nekaj lopat snega in pa za zloglasni brzinec čez prelaz Turini. Prava izbira pnevmatik in hitro dirkanje, a ne prehitro, da se ne zgodi izlet s proge, je recept za zmago oziroma stopničke. Sliši se lahko, a temu ni tako, saj je potrebno tudi nekaj sreče. V tem letnem času pogosto sredi brzinca začne snežiti in razmere na progi se lahko povsem spremenijo.

Na 468 kilometrov dolgi dirki tudi Loeb

Letošnji reli Monte Carlo bo najdaljši v zadnjih 17 letih. Na 18 hitrostnih preizkušnjah bodo od srede do soboto prevozili 468 kilometrov. Baza dirke bo v kraju Valance, kakšnih 400 kilometrov severno od Monte Carla. Prva dva dneva bodo dirkali po znanih cestah, v petek pa sledita prva večja izziva: brzinec Saint Nazaire le Desert - Le Motte Chalancon bo na sporedu prvič, brzinec Sisteron - Thoard pa se je v program dirke vrnil po 11 letih. Slednji zna biti s svojimi 37 kilometri morda celo odločilen. V soboto se bodo dirkači iz Francije preselili v Monako, kjer jih čakajo kar trije brzinci čez prelaz Turini (dva zvečer). Čeprav se bo dirka končala že v soboto zvečer, bo uradna podelitev pokalov v nedeljo opoldne v Monte Carlu, kjer se dirka in sezona 2013 v torek zvečer s t. i. ceremonialnim štartom tudi začenja.

Citroën velja za favorita. Na štartu bodo štirje, tako Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen kot Bryan Bouffier so Monte Carlo že osvojili (četrtega bo upravljal Dani Sordo). Čeprav je prvi Citroënov adut v sezoni 2013 Hirvonen, pa je za Monte bolj varna stava Loeb. Devetkratni prvak, ki bo letos odpeljal štiri dirke, bo dirkal za svojo sedmo monaško zmago. "Ker sem zmagal šest od zadnjih sedmih relijev Monte Carlo, si težko predstavljam kaj drugega kot zmago," je samozavesten 38-letni Loeb. Čeprav je M-Sport ostal brez Fordove tovarniške podpore in ima zelo mlado dirkaško zasedbo, Madsa Östberga, Thierryja Neuvilla in Jevgenija Novikova ne gre odpisati. Ta teden bo z njimi dirkal tudi Juho Hänninen.

Zgodovinski debi pola R WRC

V sredo ob devetih zjutraj se bo spisala zgodovina. Prvič po brzinec začel Volkswagnov reli avtomobil. Po 17 mesecih in 20.000 kilometrih testiranj bo polo R WRC doživel trenutek resnice. Sebastien Ogier in Jari-Matti Latvala verjameta, da lahko presenetita in morda posežeta celo na stopničke. Vseeno ostajajo previdni. Ogier pravi takole: "Težko je reči, ali se bomo lahko kosali z drugimi, saj še nismo imeli neposredne primerjave. Debi v svetovnem prvenstvu s povsem novim avtomobilom je velik izziv. Ostali imajo mnogo več izkušenj in zato moramo ostati potrpežljivi."

Reli Monte Carlo bomo od srede ažurno spremljali na Sportalu.

Ne spreglejte