Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
20. 11. 2021,
9.25

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Lewis Hamilton Max Verstappen Toto Wolff Christian Horner Red Bull Racing Mercedes VN Brazilije VN Katarja Formula 1

Sobota, 20. 11. 2021, 9.25

2 leti, 5 mesecev

S protestom proti Mercedesu zdaj grozi Red Bull

F1: mešane borilne veščine in poljub na tekmečevo zadnjico

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Wolff Horner | Toto Wolff in Christian Horner na petkovem soočenju v Katarju. | Foto Guliver Image

Toto Wolff in Christian Horner na petkovem soočenju v Katarju.

Foto: Guliver Image

Napetost med Mercedesom in Red Bullom je ob koncu zelo izenačenega prvenstva formule 1 vse večja. Zdaj s protestom o nelegalnem krilcu na srebrni puščici grozijo rdeči biki. Pred nedeljsko VN Katarja sta se na novinarski konferenci v pravo besedno vojno spustila šefa ekip Toto Wolff in Christian Horner.

Verstappen Hamilton
Sportal Novi posnetki dvoboja Max – Lewis, Mercedes želi ukrepanje
Max Verstappen Red Bull Mehika
Sportal Komisarji zavrnili pritožbo Mercedesa, Verstappen brez kazni

Bitka za prvaka formule 1 tako med dirkači kot moštvi postaja prava mala vojna. A ne toliko med Maxom Verstappnom (Red Bull) in Lewisom Hamiltonom (Mercedes) kot med njunima šefoma Christianom Hornerjem in Totom Wolffom. Potem ko Mercedesova prošnja vodstvu tekmovanja, da naj še enkrat premislijo o kazni Verstappnu na minuli VN Brazilije, ni bila uslišana, zdaj s pritožbo o tehnični ustreznosti Mercedesovega dirkalnika grozi Red Bull. Sumijo, da zadnje krilce oziroma sistem DRS ni v skladu s pravili in je bil prav zato Hamilton tako zelo hiter na najdaljših dveh ravninah v Interlagosu.

O Maxovem izrivanju v Braziliji

Po petkovih treningih so bili na novinarski konferenci prisotni šefi nekaterih moštev in tokrat sta v Katarju, kjer bo v nedeljo naslednja dirka prvenstva, en ob drugem sedela prav Wolff in Horner. In se streljala s pogledi ter besedami. Trajalo je pol ure. Wolff je dejal, da niti niso pričakovali, da bodo komisarji ugodili njihovi prošnji po ponovnem pregledu incidenta med Verstappnom in Hamiltonom v Braziliji, ampak: "Gre za principe in filozofijo. Če ostane tako, kot je bilo v Braziliji, to pomeni, da prehitevanje po zunanji strani ni več možno, saj voznik na notranji strani nadzoruje zavoj. Očitno torej zdaj ni več treba pustiti prostora vozniku zraven tebe," je izpostavil Wolff. Ta isti pomislek so v zadnjih dneh izrazili tudi nekateri dirkači. Horner je imel takoj pikro pripombo: "Toto pravi, da prehitevanje po zunanji strani ni mogoče, a mislim, da je Max v Mehiki v prvem zavoju pokazal, da je še kako možno."

O Mercedesovem zadnjem krilcu

V Katarju so kvalifikacije na sporedu v soboto ob 15.00, dirka pa v nedeljo ob 15.00. | Foto: AP / Guliverimage V Katarju so kvalifikacije na sporedu v soboto ob 15.00, dirka pa v nedeljo ob 15.00. Foto: AP / Guliverimage Horner je potrdil, da sta glavna inženirja Red Bulla Adrian Newey in Paul Monaghan krovni organizaciji tekmovanja (Fia) postavila vprašanja o legalnosti Mercedesovega dirkalnika, češ da je njegova hitrost na ravnini nenormalna. "Če bomo verjeli, da njihov dirkalnik ni v skladu s predpisi, bomo vložili protest. Njihova hitrost na ravnini, ki smo jo videli v Mehiki in Braziliji, ni bila nekaj običajnega. Ja, imeli so nov motor z več moči, a imeli so kar 27 kilometrov na uro višjo hitrost in zareze na zadnjem krilcu, ki se je upogibalo. Nam je povsem jasno, kaj se dogaja. Na potezi je Fia, da ugotovi, ali sta njihova dirkalnika v skladu s pravili. Če nista, je naša naloga, da vložimo protest proti tekmecu, ki se ne drži pravil." Če ne na dirki v Katarju, pa bodo protest vložili na eni od zadnjih dveh dirk. Ta konec tedna bodo Mercedesov dirkalnik še podrobneje opazovali.

Wolffov odgovor je bil jasen: "Mislim, da se ne bi nihče prikazal na dirki z nelegalnim motorjem ali nelegalnim zadnjim krilcem." Šef Mercedesa je pravzaprav tekmece pozval, naj kar vložijo protestno noto. "Če kaj sumite, ker vam je nekdo nekaj rekel, potem kar protestirajte. Mi smo že povedali, da so nam 14-krat pregledali to isto zadnje krilce in na njem ni nič takega, kar bi rad videl Red Bull. Fia ima tudi natančne skice krilca. Tako vam jih lahko ... Jaz ti jih lahko pošljem," je pikro proti Hornerju dejal Wolff. "Kako torej razlagaš zareze na zadnjem krilcu?" je sledilo Hornerjevo vprašanje. In odgovor: "So znotraj pravil in zato je vse v redu."

VN Brazilije Hamilton Verstappen Wolff
Sportal Dvojna merila? "Prejeli smo veliko udarcev v obraz"
Valtteri Bottas
Sportal Na drugem treningu najhitrejši Bottas

O njunem "prijateljstvu"

Spoštovanje ja, prijateljstvo ne. | Foto: AP / Guliverimage Spoštovanje ja, prijateljstvo ne. Foto: AP / Guliverimage Da Horner in Wolff nista ravno prijatelja, je že dolgo jasno, a tako napeto med njima še ni bilo. "Mislim, da je rivalstvo pač preveliko. Ne morete pričakovati, da bomo šli s tekmeci oziroma s sovražniki v športnem smislu na večerjo," o njunem odnosu pove šef Mercedesa. Vodja Red Bullove ekipe pa: "Poglejte, s Totom sva zelo različna karakterja. Delava na zelo drugačen način. Bom preživel božič s Totom? Najbrž ne. Razen če boste imeli pantomimo, pa potem pripeljem še otroke." Prijateljstva torej med njima ni, je pa spoštovanje. "Seveda spoštujemo vse, kar je dosegel Mercedes. Spoštujemo vse, kar je dosegel Hamilton. A zato mi še ni treba s Totom iti na večerjo ali ga poljubiti na zadnjico ali kaj podobnega."

Gre pač za večletni dvoboj v formuli 1, ki ga je doslej dobival Mercedes. Pred zadnjimi tremi dirkami te sezone pa ima Verstappen 14 točk prednosti pred Hamiltonom. V moštvenem seštevku Mercedes sicer še vodi za 11 točk. Za kako napeto bitko gre, je z zanimivo prispodobo opisal Wolff: "Vsekakor spoštujemo sposobnosti vseh pri Red Bullu. Jasno je, da gre za zahteven dvoboj v svetovnem prvenstvu najvišje kategorije avtomotošporta. Začelo se je kot olimpijski boks, nadaljevalo kot profesionalni boks, zdaj smo pa na dvoboju MMA, mešanih borilnih veščin."

Džou Guanju
Sportal Prvi Kitajec v formuli 1. Krut šport, ko odloča denar.
Ne spreglejte