Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 5. 2023,
12.00

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

skok v športno preteklost VN Emilije Romanje Mika Häkkinen Damon Hill Tifosi Gerhard Berger Mansell Nigel McLaren Williams Fernando Alonso Ralf Schumacher Ayrton Senna Michael Schumacher Ferrari Imola Formula 1

Sobota, 20. 5. 2023, 12.00

7 mesecev, 3 tedne

Najlepši trenutki na dirkah formule 1 v Imoli

Dirkališče, kjer je srca tifosov ogrel Michael Schumacher

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Imola tifosi Michael Schumacher | Tifosi so 16 let čakali na novo Ferrarijevo slavje v Imoli. Uspelo je Michaelu Schumacherju. | Foto Guliver Image

Tifosi so 16 let čakali na novo Ferrarijevo slavje v Imoli. Uspelo je Michaelu Schumacherju.

Foto: Guliver Image

Po odpovedi dirke v Imoli (poplave v Emiliji - Romanji) ta konec tedna tako mineva brez formule 1. Pa se vsaj spomnimo na nekaj najlepših in najbolj posebnih trenutkov v zgodovini dirkanja na dirkališču Enzo in Dino Ferrari, ki ga je sicer zaznamovala velika tragedija leta 1994. Tifosi so tu vrsto let dihali za Michaela Schumacherja.

F1 Exhibition Madrid
Sportal Spoznajte formulo 1 v njeno drobovje #foto #video

Na dirkališču v Imoli sta se leta 1994 smrtno ponesrečila Roland Ratzenberger in Ayrton Senna, a prizorišče doslej 32 velikih nagrad za prvenstvo formule 1 je ponudilo tudi številne lepe in nepozabne trenutke. Steza Enzo in Dino Ferrari je bila nekoč stalnica na koledarju dirk, prva od dveh italijanskih dirk v sezoni, med letoma 1981 in 2006 pod imenom velika nagrada San Marina, ki je od Imole oddaljen uro vožnje.

Prvi Schumijev pole position s Ferrarijem

Na kvalifikacijah v Imoli 1996 je Schumacher prvič osvojil pole position s Ferrarijem. | Foto: AP / Guliverimage Na kvalifikacijah v Imoli 1996 je Schumacher prvič osvojil pole position s Ferrarijem. Foto: AP / Guliverimage Prav v Imoli je srca tifosov, navijačev Ferrarija, ogrel Michael Schumacher. Kot dvakratni prvak z Benettonom je pred sezono 1996 postal član poskočnega konjiča. Navijači so eksplodirali, ko je v Imoli osvojil prvi štartni položaj, svoj prvi s Ferrarijem. Tako zelo je pritiskal na plin, da je po koncu hitrega kroga zletel s proge (polomilo se mu je vzmetenje). Na dirki je imel še več tehničnih težav, a je kljub uničenemu zavornemu disku osvojil drugo mesto.

Tambay v spomin na Gillesa zmagal s številko 27

Še bolj čustven je bil dirkaški konec tedna leta 1983. Leto prej sta se Ferrarijeva ekipna tekmeca Patrick Tambay in Gilles Villeneuve prav v Imoli po ogorčeni bitki z dotiki hudo sprla. Kanadčan je dejal, da s Francozom ne bo več govoril. Villeneuve je teden dni pozneje umrl v nesreči v Zolderju. Dvanajst mesecev pozneje so tifosi v Imoli slavili spomin na enega svojih najljubših dirkačev. Zmagal je šestkrat, nikoli v Imoli, v prvenstvu je bil najboljši drugi. Tambay je dirkal z Gillesovo številko 27 in osvojil VN San Marina.

Patrick Tambay je leta 1983 v Imoli zmagal s številko 27, s številko, ki jo je uporabljal Gilles Villeneuve. | Foto: AP / Guliverimage Patrick Tambay je leta 1983 v Imoli zmagal s številko 27, s številko, ki jo je uporabljal Gilles Villeneuve. Foto: AP / Guliverimage

Mansell se je zavrtel za 360 stopinj

Italijanom pa je dah zastal na dirki leta 1990, ko je za Ferrari dirkal Nigel Mansell, lev, kot so ga poimenovali v Italiji. Za vodstvo se je boril z Gerharjem Bergejerem (McLaren). Ko ga je za prvim zavojem skušal prehiteti, mu je Avstrijec zaprl linijo in Britanec je moral zapeljati na travo. Tam se je zavrtel za 360 stopinj, a se je čudežno rešil in nadaljeval z dirko. Pozneje je sicer zaradi pregrevanja v motorju odstopil.

Nesreča Häkkinena, Ferrari slavil po 16 letih

Prva zmaga Ferrarija v Imoli po 16 letih. Za volanom je bil Michael Schumacher. | Foto: AP / Guliverimage Prva zmaga Ferrarija v Imoli po 16 letih. Za volanom je bil Michael Schumacher. Foto: AP / Guliverimage Po Tambayjevi zmagi leta 1983 so tifosi na naslednjo Ferrarijevo zmago čakali kar 16 let, vse do leta 1999. Mika Häikkinen (McLaren) je bila aktualni prvak, na dirki je vodil z veliko prednostjo. A je pretiraval in se na robniku v zadnjem zavoju 17. kroga zavrtel in raztreščil v ogradi. Pozneje je z drugačno taktiko postankov Michael Schumacher prehitel Davida Coultharda (McLaren) in povedel v skupnem seštevku.

Prva zmaga mlajšega Schumacherja

Prva od šestih zmag Ralfa Schumacherja, v Imoli leta 2001. | Foto: AP / Guliverimage Prva od šestih zmag Ralfa Schumacherja, v Imoli leta 2001. Foto: AP / Guliverimage Michaelov mlajši brat Ralf Schumacher pa je leta 2001 na VN San Marina osvojil svojo prvo zmago v formuli 1. To je bila njegova peta sezona v kraljici avtomotošporta, Williams pa pred tem štiri leta ni zmagal. Uspelo mu je po zaslugi izvrstnega štarta, saj je iz druge vrste že pred prvim zavojem prehitel oba voznika McLarna. Vodstva ni več izpustil iz rok.

Imola je vselej ponudila izvrstno dirkanje, z veliko prehitevanji. Eden najlepših primerov je bil leta 1993. Na štartu sta Senna (McLaren) in Damon Hill (Williams) prehitela Alaina Prosta (Williams), a ju je pozneje z izjemnimi prehitevalnimi manevri prehitel. Ob koncu dirke se mu je zataknila stopalka za plin, a je vseeno uspel odpeljati zadnjih sedem krogov in še tretjič zmagati v Imoli. To je bila njegova zadnja sezona v formuli 1, ki jo je s sedmimi zmagami končal z naslovom prvaka. 

Alain Prost je po zaslugi nekaj izvrstnih prehitevanjih leta 1993 še tretjič zmagal v Imoli. | Foto: AP / Guliverimage Alain Prost je po zaslugi nekaj izvrstnih prehitevanjih leta 1993 še tretjič zmagal v Imoli. Foto: AP / Guliverimage

Dolgoletna tekmeca Prost (McLaren) in Senna (Lotus) sta prav na tej stezi leta 1985 uprizorila enega svojih prvih dvobojev. Več kot 12 krogov sta se prehitevala, bitko je dobil bolj izkušeni Prost. A na koncu ni zmagal noben od njiju: Senni je zmanjkalo goriva, Prost pa je bil zaradi prelahkega dirkalnika (premalo goriva v rezervoarju) diskvalificiran. Tako je dirko osvojil drugi voznik Lotusa Elio de Angelis.

Začetek konca Schumacherjeve ere

Prva velika zmaga Alonsa, v boju s Schumacherjem na dirkališču Enzo in Dino Ferrari. | Foto: AP / Guliverimage Prva velika zmaga Alonsa, v boju s Schumacherjem na dirkališču Enzo in Dino Ferrari. Foto: AP / Guliverimage Omenimo še dirko leta 2005, ki je nakazala začetek nove ere v formuli 1 ali bolje konec prevlade Michaela Schumacherja in Ferrarija. Mladi Fernando Alonso (Renault) se sedemkratnega svetovnega prvaka ni ustrašil. Nemec je bil 13. na štartu, a je ujel vodilnega Španca in dirkal na izpuhih zadnjih nekaj krogov. Alonso je zdržal pritisk in zmagal tretjič v sezoni in četrtič v karieri. "Pripravljen sem bil na borbo do zadnjega kroga. To zmago sem si res želel," je poudaril Alonso in tisto sezono prvič postal svetovni prvak formule 1. 

Imola dirkališče poplava
Sportal Izredne razmere, dirka F1 v Imoli odpovedana #video
dirkališče Imola poplave
Sportal Kako se je dirkač F1 reševal iz poplavljene Emilije - Romanje
Imola poplave
Sportal F1 in Ferrari za žrtve poplav dva milijona, Cunoda na ulici z lopato
Ne spreglejte