Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 5. 2023,
15.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

Matteo Salvini poplave Imola VN Emilije Romanje Ferrari Formula 1

Sreda, 17. 5. 2023, 15.00

11 mesecev, 1 teden

Poplave v Emiliji - Romanji

Izredne razmere, dirka F1 v Imoli odpovedana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Prvenstvo formule 1 bi se ta konec tedna moralo nadaljevati z dirko v Imoli, a je ta odpovedana. Razlog so obilno deževje in poplave v Emiliji - Romanji. V torek zvečer so evakuirali območje dirkališča Enzo in Dino Ferrari. Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je v sredo opoldne jasno povedal, da bi veliko nagrado morali odpovedati oziroma prestaviti. Dobro uro pozneje je vodstvo tekmovanja to odločitev tudi sprejelo. Šeste dirke sezone torej ta konec tedna ne bo.

Christian Horner Venus Williams
Sportal "Kam so zašli pri Ferrariju in Mercedesu?"

Imola dirkališče poplava | Foto: Reuters Foto: Reuters V sredo bi morale ekipe formule 1 s tovornjaki, bivalniki, dirkalniki in opremo priti na dirkališče Enzo in Dino Ferrari, a so lokalne oblasti dostop prepovedale, tiste, ki so že bili na dirkališču, pa so evakuirali. Številne okoliške ceste in mostovi so zaradi poplav zaprti (tudi avtocesta med Faenzo in Imolo). Steza in območje "paddocka" formule 1 nista pod vodo, delno so poplavljeni "paddock" za formulo 2 in tovornjaki produkcijske ekipe televizijskega prenosa, ki so jih pripeljali že na začetku tedna. V noči na sredo je bila reka Santerno, ki teče tik ob progi, samo še meter pred izlivom čez "paddock", štartno-ciljno ravnino in prve zavoje na stezi (do zavoja Gilles Vileneuve). Zaradi obilnega deževja v preteklih dneh (samo v zadnjih 36 urah ga je v povprečju v regiji padlo 200 milimetrov) se je njen vodostaj dvignil za dva metra in pol.

Salvini: Prestavimo dirko v Imoli

"Prestavimo dirko formule 1 v Imoli, zdaj se moramo osredotočiti na reševanje življenj," je v sredo opoldne dejal Matteo Salvini, minister za infrastrukturo in podpredsednik italijanske vlade. "Upam, da lahko najdemo drug datum za dirko. Verjamem, da bodo ljubitelji formule 1 razumeli in podprli odločitev o prestavitvi."

Fotogalerija
1 / 14

Ni jasno, ali je dirka prestavljena ali za letos odpovedana

Imola rdeča zastava | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage V sredo dopoldne voda sicer ni več naraščala, tudi dež je pojenjal (v prihodnjih dneh ga naj ne bi bilo več veliko). Ekipe in navijači so dirko v Imoli sicer težko čakali. Je ena od klasik formule 1, pa še večina ekip naj bi prišla z največjim "paketom" izboljšav na svojih dirkalnikih. Ferrari je prav zaradi poplav že prestavil uporabo svojega novega zadnjega vzmetenja (tudi če bi dirka bila).

Most, ki povezuje Imolo z dirkališčem Enzo in Dino Ferrari. | Foto: Reuters Most, ki povezuje Imolo z dirkališčem Enzo in Dino Ferrari. Foto: Reuters "To, kar se je zgodilo v Imoli in Emiliji - Romanji, je velika tragedija. Tukaj sem odrasel. V mislih in molitvah sem z vsemi žrtvami poplav ter vsemi, ki so jih te prizadele," je zapisal direktor formule 1 Stefano Domenicali. "Rad bi se zahvalil vsem reševalnim službam, ki neumorno delajo, da bi pomagale ljudem v teh težkih razmerah. To so junaki in vsa Italija je ponosna nanje." V poplavah je v Italiji umrlo devet ljudi.

Tovarna ekipe Alpha Tauri za zdaj ni prizadeta

Odločitev o odpovedi so podprle tudi ekipe in dirkači, ki so v sporočilih na družabnih omrežjih zaželele vse dobro prizadetim ljudem in srečno reševanje urgentnim službam. "Naše misli in sočutje za ljudi v Emiliji-Romanji, ki se soočajo z uničenjem, ki ga je povzročilo močno deževje," so zapisali pri Ferrariju. Tudi njihov dom Maranello ni daleč stran. Še bližje pa je tovarna ekipe Alpha Tauri. Ti sporočajo: "Zelo smo zaskrbljni. Za zdaj naša tovarna ni poplavljena. Delamo vse, da bodo naši zaposleni na varnem."

Ali je dirka samo prestavljena ali za letos odpovedana, za zdaj ni jasno, je pa malo verjetno, da bodo v zgoščenem urniku našli nadomestni termin. Naslednja na koledarju je VN Monaka 28. maja, sledi dirka v Barceloni 4. junija.

Daniel Ricciardo
Sportal Vrnitev Ricciarda že sredi te sezone?
Miami Charles Leclerc Ferrari
Sportal Velike znamke so pogorele. "Smo zelo zelo daleč zadaj."
Miami Max Verstappen Red Bull
Sportal Ne deveto štartno mesto ne tekmeci, nihče ne ustavi Verstappna
Ne spreglejte