Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 5. 2023,
21.45

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Nyck de Vries Daniel Ricciardo McLaren Red Bull Racing Alpha Tauri Formula 1

Četrtek, 11. 5. 2023, 21.45

11 mesecev, 2 tedna

Nyck de Vries z Alpha Taurijem najvišje 14.

Vrnitev Ricciarda že sredi te sezone?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Daniel Ricciardo | Daniel Ricciardo, vselej nasmejan, je eden najbolj priljubljenih dirkačev med gledalci formule 1. | Foto Guliver Image

Daniel Ricciardo, vselej nasmejan, je eden najbolj priljubljenih dirkačev med gledalci formule 1.

Foto: Guliver Image

Daniel Ricciardo po neslavnem slovesu od McLarna še ni odpisal dirkanja v formuli 1. Letos je 33-letnik rezervni voznik Red Bulla, a "dirka" le v simulatorju. Redni sedež želi za sezono 2024. A zdaj so vzniknile govorice, da utegne v Alpha Tauriju zamenjati Nycka de Vriesa, ki je imel na uvodnih petih dirkah obilo težav.

Christian Horner Venus Williams
Sportal "Kam so zašli pri Ferrariju in Mercedesu?"

Zmagovalec osmih dirk formule 1 33-letni Avstralec Daniel Ricciardo je po svoji 232. dirki ostal brez sedeža za sezono 2023. Lanska je bila namreč zanj najslabša v zadnjih devetih letih. McLarnov dirkalnik, ki že tako ni bil posebej konkurenčen, mu ni ustrezal in osvojil je le 37 točk, kar je zadoščalo za končno 11. mesto. Leto prej je sicer enkrat zmagal, a se je prvi mož McLarna Zak Brown že sredi leta 2022 odločil, da ga zamenja z 11 let mlajšim rojakom Oscarjam Piastrijem. Ker je letos McLaren še slabši, mnogi menijo, da Ricciardo odhod iz britanske ekipe ne obžaluje več. Zdaj opravlja vlogo tretjega (rezervnega) voznika svoje nekdanje ekipe Red Bull. A če ne pride do poškodbe ali bolezni Maxa Verstappna in Sergia Pereza, dirkal letos pač ne bo.

Nizozemec Nyck de Vries ima dva odstopa in najboljšo uvrstitev na 14. mesto. | Foto: AP / Guliverimage Nizozemec Nyck de Vries ima dva odstopa in najboljšo uvrstitev na 14. mesto. Foto: AP / Guliverimage Ali pa vendarle!? Pred dnevi se je mudil v Faenzi v tovarni druge Red Bullove ekipe Alpha Tauri. Za njegovo višino so mu prilagodili sedež njihovega dirkalnika. In to je hitro sprožilo govorice, ali utegne zamenjati Nycka de Vriesa. Osemindvajsetletni nizozemski dirkač je lani kot zamenjava z Williamsom navdušil na VN Italije v Monzi (deveto mesto). In tako si je prislužil redni sedež v Alpha Tauriju, kjer je nasledil Pierra Gaslyja, ki je odšel k Alpinu. A debitantska sezona za De Vriesa za zdaj ni najboljša. Je najslabši med vsemi. Boljši kot 14. še ni bil (Bahrajn in Savdska Rabija). V Avstraliji in v Azerbajdžanu je odstopil, v Mimiju pa minulo nedeljo v prvem krogu zadel z Landom Norrisom (McLaren) in dirko končal na 18. mestu.

V Red Bullu pravijo, da je Ricciardo opravil dobro in uspešno delo v dirkaškem simulatorju. Da je znova našel dirkaško formo in energijo, ki jo je izgubil pri McLarnu. Da pa pomerjanje sedeža v Alpha Tauriju še ne pomeni nič. Vodja Alpha Taurija Franz Tost še zaupa v De Vriesa: "Vsak dirkač ima obdobje učenja in obdobje nesreč. Če se dirkač nikoli ne zaleti, ne pozna svojega limita. Dati mu moraš čas. Spomnim se, da je Sebastian Vettel na svojih prvih dirkah v prvem krogu pogosto ostal brez sprednjega krilca. To je pač del igre." Britanski spletni Motosport sicer piše, da bi Red Bull v Alpha Tauriju, če bi že zamenjal De Vriesa, raje preizkusil kakšnega od svojih mladih talentov. Enaindvajsetletni Novozelandec Liam Lawson je letos prvič zmagal v japonskem prvenstvu super formule, 21-letni Japonec Ayuma Iwasa pa že dvakrat v formuli 2.

Miami Charles Leclerc Ferrari
Sportal Velike znamke so pogorele. "Smo zelo zelo daleč zadaj."
Miami Max Verstappen Red Bull
Sportal Ne deveto štartno mesto ne tekmeci, nihče ne ustavi Verstappna
Miami Chalres Leclerc Ferrari
Sportal Leclerc: To je nesprejemljivo
Ne spreglejte