Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
17. 12. 2021,
14.16

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

9

Natisni članek

Michael Masi Jean Todt FIA Max Verstappen Toto Wolff Mercedes Lewis Hamilton VN Abu Dabija Formula 1

Petek, 17. 12. 2021, 14.16

2 leti, 4 mesece

Posledice kontroverznega razpleta VN Abu Dabija

Direktor dirk brez službe, slovo prizadetega Hamiltona?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

9

Lewis Hamilton | Hamilton naj bi bil še naprej prizadet, češ da se mu je zgodila krivica. | Foto Reuters

Hamilton naj bi bil še naprej prizadet, češ da se mu je zgodila krivica.

Foto: Reuters

Kontroverzen razplet odločilne dirke sezone formule 1 bi lahko imel več posledic. Fia je že napovedala, da bo bolj jasno zapisala pravila. Šefi ekipi naj ne bi imeli več radijske zveze z direktorjem dirk. Zdajšnji direktor Michael Masi bo najverjetneje ostal brez službe, Toto Wolff pa se boji, da bi Lewis Hamilton končal kariero.

Fia gala Verstappen
Sportal Verstappen prejel pokal, Wolff in Hamilton bojkotirala podelitev
Lewis Hamilton Savdska
Sportal Mercedes: Odpovedujemo se pritožbi

Eno najbolj dramatičnih in zanimivih prvenstev formule 1 se je končalo z veliko črno piko. Nespretno ravnanje direktorja dirke v predzadnjem krogu VN Abu Dabija ter neprimerna komunikacija prek radijskih zvez šefov Mercedesa in Red Bulla bosta imela posledice. Formula 1 je letos dobila številne nove gledalce. Razplet sezone o poštenosti, katerega so številni podvomili, pa je zamajal njen ugled.

Abu Dabi varnostni avto | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) bo podrobno preučila kontroverzne trenutke ob varnostnem avtomobilu in po potrebi bolj jasno napisala pravila, da se kaj podobnega v prihodnje ne bi več zgodilo. Ta obljuba je ekipo Mercedesa vsaj nekoliko pomirila, zato dodatne pritožbe na mednarodno športno razsodišče ne bo. Prvak je tako tudi uradno znan. Maxu Verstappnu so vsi čestitali, v četrtek je prejel pokal.

Michael Masi | Foto: AP / Guliverimage Michael Masi Foto: AP / Guliverimage Jean Todt, ki zapušča položaj predsednika Fie, je dejal, da bodo razmislili o tem, da šefom ekip v prihodnje ne bi več dovolili pogovorov z direktorjem tekmovanja med samo dirko. Ta tako ne bi bil deležen pritiskov, kakršne sta na zadnjih dirkah nanj izvajala Toto Wolff in Christian Horner. Drugo vprašanje je, ali bo Fia Michaela Masija razrešila s položaja direktorja dirk. Pritiski, naj odstopi kar sam, so predvsem v angleški javnosti zelo glasni.

Angleški Express je že pisal, da bo Avstralca, ki je na tem položaju zamenjal pokojnega Charlieja Whitinga, Fia najverjetneje res odstavila s položaja. "Smo popolni? Nismo popolni. In zato sem naročil, naj se preuči dogajanje na zadnji dirki in pripravi izboljšave v pravilih," je na četrtkovem slavnostnem večeru Fie dejal Todt. Francoz je še povedal, da je Verstappen res z nekaj sreče osvojil naslov prvaka, a to ne pomeni, da si ga ni zaslužil. "Dobil ga je, kar si ga je zaslužil. Imel je izjemno sezono. V Silverstonu, Azerbajdžanu in Budimpešti gotovo ni imel sreče."

Fia Jean Todt
Sportal Slovo Jeana Todta, ki pogreša Michaela Schumacherja

Masijeve odločitve Hamiltonu odvzele naslov

Odnos med Masijem in ekipo Mercedesa je najverjetneje nepopravljiv. Wolff je v četrtkovem pogovoru z novinarji tako dejal: "Nimam nobene želje, da bi govoril z Michaelom Masijem. Odločitve, ki jih je sprejel v zadnjih štirih minutah dirke, so Lewisu Hamiltonu odvzele zaslužen naslov prvaka. Zdaj je na potezi Fia, da odloči, kako se bo v prihodnje ravnalo v takih primerih."

Verstappen je iz rok Todta prejel pokala za prvaka formule 1. | Foto: AP / Guliverimage Verstappen je iz rok Todta prejel pokala za prvaka formule 1. Foto: AP / Guliverimage

Wolff ničesar ne očita Verstappnu, Mercedesova jeza je namenjena izključno direktorju dirk. "Max je zasluženo prvak. Dirkal je izvrstno, Red Bull pa je izjemen tekmec. Do njih imam veliko spoštovanje. Naša jeza nima nič z njimi." Wolff le želi, da formula 1 obdrži svojo integriteto, športnost in poštenost. "Fia se mora odločiti, kaj zdaj. Z njimi smo imeli v zadnjih dneh dober dialog. Prepričan sem, da bodo sprejeli pravilne odločitve, da se v prihodnosti takim stvarem izognemo."

"Upam, da bo Lewis dirkal še naprej"

Wolff se boji, da bi sedemkratni prvak končal kariero. | Foto: Reuters Wolff se boji, da bi sedemkratni prvak končal kariero. Foto: Reuters

Če morebiten odhod Masija torej ne bo posebno presenečenje, pa bi bila lahko šokantna naslednja posledica. Slovo sedemkratnega prvaka Hamiltona. Britanski dirkač, ki je od srede uradno sir Lewis Hamilton, je prvi čestital Verstappnu, a Wolff trdi, da je še naprej zelo razočaran nad razpletom in da celo razmišlja o koncu kariere.

"Sprašuješ se, ali je sploh smiselno vlagati toliko potu, solz in krvi, da bi dosegel najboljše na stezi, če ti potem to nekdo vzame." Te bolečine ne bosta prebolela, trdi vodja Mercedesove ekipe. "Upam, da bo Lewis dirkal še naprej, saj je največji dirkač vseh časov. V prihodnjih tednih in mesecih bodo predelali, kar se je zgodilo. Mislim, da mu bo dirkaško srce reklo, naj nadaljuje, saj je na vrhuncu svojih zmožnosti."

Verstappen: Hamilton še lahko osmič postane prvak
"Moral bi pogledati nazaj na vse svoje dosežke. To bi mu moralo biti v tolažbo, obenem pa mu dati zagon za nadaljevanje zgodbe v formuli 1 in osvojitev osmega naslova svetovnega prvaka. To mu zagotovo lahko uspe," je o Hamiltonu v četrtek zvečer dejal novopečeni svetovni prvak Max Verstappen, ki ne verjame govoricam, da se bo 36-letni Britanec kmalu upokojil. "Mislim, da nima razloga, da bi se zdaj upokojil, kvečjemu nasprotno."
Max Verstappen prvak Abu Dabi
Sportal Uresničili načrt, ki so ga spisali pred sedmimi leti
Abu Dabi varnostni avto
Sportal Narejeno za televizijo
Lewis Hamilton
Sportal Molčečemu Hamiltonu posebno priznanje
Ne spreglejte