Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2023,
13.02

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

Natisni članek

Red Bull Racing Max Verstappen Jacques Villeneuve Haas Alpine Esteban Ocon Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Las Vegas VN Las Vegasa Formula 1

Petek, 17. 11. 2023, 13.02

5 mesecev, 1 teden

VN Las Vegasa, petkova treninga

Blamaža v Vegasu: dirkali do štirih zjutraj, navijače spodili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18
F1 Vegas Carlos Sainz Ferrari | Carlos Sainz je zaradi luknje v dirkalniku, ki jo je povzročil pokrov jaška, ustavil sredi Stripa. | Foto Guliverimage

Carlos Sainz je zaradi luknje v dirkalniku, ki jo je povzročil pokrov jaška, ustavil sredi Stripa.

Foto: Guliverimage

Obljubljali so spektakel v Las Vegasu, prvi trening pa je bil končan po devetih minutah. Carlos Sainz je po močnem poku ustavil dirkalnik na Stripu, vodstvo tekmovanja je izobesilo rdečo zastavo, deset minut pozneje pa trening odpovedalo. Razlog: odkrit pokrov jaška, ki pa ni uničil le Sainzovega dirkalnika, ampak tudi dirkalnik Estebana Ocona. Sledilo je večurno pregledovanje vseh jaškov in drugi trening je bil z 9.00 prestavljen na 11.30 po srednjeevropskem času, torej na 2.30 zjutraj po lokalnem času. Trajal je 90 minut, a brez navijačev in nenujnega osebja, saj so zaradi "logističnih skrbi" zaprli "paddock", tribune in navijaške cone. Najhitrejši krog je odpeljal Charles Leclerc, Max Verstappen je zaostal skoraj sekundo.

F1 Las Vegas
Sportal F1 v Vegasu: "Takšnega spektakla na Zemlji še ni bilo"

Vodstvo tekmovanja v pogovorih z ekipo Alpine, saj je poškodovan tudi Oconov dirkalnik. | Foto: Reuters Vodstvo tekmovanja v pogovorih z ekipo Alpine, saj je poškodovan tudi Oconov dirkalnik. Foto: Reuters Saj ni res, pa je. Dirkanje se v Las Vegasu ni še niti dobro začelo, pa so prvi trening že odpovedali. Toliko pompa ob vrnitvi formule 1 v Las Vegas po 41 letih – organizacijo je prevzel sam promotor tekmovanja Liberty Media –, potem pa takšna blamaža. Ko je v deveti minuti Carlos Sainz (Ferrari) vozil po skoraj dva kilometra dolgi ravnini, po sloviti lasvegaški ulici Strip, je nekaj močno počilo in dirkalnik je ustavil na stezi. Najprej smo mislili, da so rdečo zastavo izobesili zato, da bi varno umaknili njegov dirkalnik, a je po desetih minutah prišlo obvestilo, da se trening ne bo nadaljeval. Vsi smo čudno gledali, kaj se dogaja, nato je sledilo pojasnilo: na stezi ni le grbina, ob katero je zadel Sainz, temveč se je dvignil pokrov jaška.

Sainzu morali zamenjati motor, dobil bo še kazen štartnih mest

 Carlos Sainz | Foto: Reuters Carlos Sainz Foto: Reuters Še več: pred tem je pokrov jaška poškodoval že dirkalnik Estebana Ocona (Alpine), in to tako močno, da bodo morali zamenjati celotno šasijo. "To nas bo stalo celo premoženje. Carlosov dirkalnik je uničen, ne bo mogel nastopiti na drugem treningu. Mislim, da je to nesprejemljivo za formulo 1," je bil kot ris besen šef Ferrarijeve ekipe Frederic Vasseur. Na podvozju Sainzovega ferrarija je namreč takšna luknja, da morajo tudi oni zamenjati šasijo, poškodovana pa sta tudi menjalnik in del pogonskega sklopa. Ferrari mora tako menjati motor, kar v osnovi pomeni še kazen, torej pribitek desetih štartnih mest. Komisarji Fie Ferrarijevi prošnji za izjemo niso ugodili.

Manj drame kot Vasseur je delal šef Mercedesove ekipe Toto Wolff: "To ni noben črn madež za formulo 1. To je šele prosti trening. Pregledali bodo pokrove in jutri ne bo nihče več govoril o tem." Podobno razmišlja vodja McLarnove ekipe Zak Brown: "Mislim, da bi bilo nepošteno, da koga krivimo. To se je na uličnih stezah že dogajalo. Mislim, da ni razlog v tem, da so ubrali bližnjice pri pripravi tega dirkališča."

Trenutek, ko je Sainz zapeljal čez pokrov jaška:

Dvignjene pokrove jaškov so nato zavarili:

MSG Sphere, ki spreminja barve, in vegaško obarvani dirkalnik ekipe Alfa Romeo. | Foto: Reuters MSG Sphere, ki spreminja barve, in vegaško obarvani dirkalnik ekipe Alfa Romeo. Foto: Reuters Edini hiter krog odpeljal Leclerc

Samo Charles Leclerc (Ferrari) je pred prekinitvijo prvega treninga odpeljal hiter krog, tako da rezultati nimajo nobenega smisla. Že drugi Nico Hülkenberg (Haas) je zaostal dve sekundi in pol. Večina je odpeljala le en inštalacijski krog, pet dirkačev pa sploh še ni zapeljalo na stezo. Veliko razočaranje tako za navijače, ki so kupili vstopnice in bili v četrtek zvečer na tribunah začasnega vegaškega dirkališča, ali pa tiste v Evropi, ki so se zbudili ob pol šestih zjutraj.

Peturno pregledovanje pokrovov jaškov po celotni stezi

Zakrpan jašek. | Foto: Guliverimage Zakrpan jašek. Foto: Guliverimage Vodstvo tekmovanja je po odpovedi prvega treninga pojasnilo, da morajo pregledati in po potrebi zavariti vse pokrove jaškov in to lahko traja kar nekaj časa (in je več kot pet ur). Problematičen je bil več kot en sam pokrov. Dirkaški konec tedna bi se moral nadaljevati v petek ob 9.00 po našem času (opolnoči po lokalnem) z drugim prostim treningom, a so začetek najprej preložili na 11.00 (torej na 2.00 zjutraj po lokalnem času). In nato še za 30 minut. Ker je prvi odpadel, dirkači in ekipe pa šele spoznavajo stezo, so ga s 60 minut podaljšali na 90. Stezo so sicer večer prej pregledali s hitro vožnjo z varnostnim avtomobilom, a dirkanje z dirkalnikom formule 1 je vseeno nekaj povsem drugega. Podtlak pod dirkalniki formule 1 je tako brutalen, da se dvigajo pokrovi jaškov in to na cestah, kjer dnevno brez težav vozi na tisoče avtomobilov.

Drugi trening ob 2.30 zjutraj brez navijačev

Sergio Perez | Foto: Guliverimage Sergio Perez Foto: Guliverimage Ob 2.30 po lokalnem času se je drugi trening vendarle začel in minil mirmo, brez zapletov. A tudi brez navijačev in drugega nenujnega osebja, saj so zaprli "paddock", tribune in navijaške cone. Uradno zaradi "logističnih skrbi". To pa je v realnosti pomenilo, da so varnostniki delali do pol dveh zjutraj in nato odšli domov. In zato so navijače, ki so drago plačali za vstopnice, tako rekoč spodili s tribun. Še en dodaten spodrsljaj organizatorja, saj prekinitve in podaljšanje dirkanja pač ni nekaj neobičajnega.

Daleč najboljši čas za Leclerca

Charles Leclerc | Foto: Guliverimage Charles Leclerc Foto: Guliverimage Na stezi smo videli vseh 20 dirkačev, tudi Sainza, ki so mu pravočasno popravili Ferrarijev dirkalnik. In prav Ferrari je bil najhitrejši na uro in pol dolgem treningu, ko je večina odpeljala okoli 30 krogov. S časom 1:35,265 je bil ob štirih zjutraj najhitrejši Leclerc. Nižje temperature kot običajno (bilo je 15 stopinj Celzija) bi morale ustrezati Ferrariju, da ne bo imel toliko težav z obrambo pnevmatik kot sicer v letošnji sezoni. Pol sekunde za Leclercom sta na drugem in tretjem mestu zaostala Sainz in Fernando Alonso (Aston Martin). Svetovni prvak Max Verstappen (Red Bull) je zaostal skoraj sekundo in bil šesti.

V soboto zjutraj sledi še en trening in kvalifikacije (9.00), dirka po v nedeljo zjutraj ob 7. uri po srednjeevropskem času.

VN Las Vegasa, 2. prosti trening:

1. Charles Leclerc (Ferrari) 1:35,265

2. Carlos Sainz (Ferrari) +0,517
3. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,528
4. Sergio Perez (Red Bull) +0,820
5. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +0,864
6. Max Verstappen (Red Bull) +0,918
7. Nico Hülkenberg (Haas) +1,224
8. Lance Stroll (Aston Martin) +1,231
9. Lewis Hamilton (Mercedes) +1,398
10. Alex Albon (Williams) +1,423
11. Lando Norris (McLaren) +1,599
12. George Russell (Mercedes) +1,625
13. Kevin Magnussen (Haas) +1,652
14. Oscar Piastri (McLaren) +1,722
15. Pierre Gasly (Alpine) +1,869
16. Esteban Ocon (Alpine) +1,976
17. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +2,147
18. Guanju Džov (Alfa Romeo) +2,391
19. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) +2,415
20. Logan Sargeant (Williams) +2,875

Poroka svetovnega prvaka iz sezone 1997

Tako je bil edini pozitiven trenutek začetka 21. dirkaškega konca tedna letos klasična vegaška poroka. In to ne kogarkoli: v kapelici ob stezi se je s svojim dekletom Giulio Marro poročil svetovni prvak formule 1 iz leta 1997 Jacques Villeneuve.

Vesel dan pa je tudi za šefa Red Bullove ekipe, Christian Horner praznuje 50. rojstni dan.

Hungaroring Lewis Hamilton Mercedes
Sportal Samo še dve dirki, v boju za prvaka pa štirje dirkači
Formula 1, VN Las Vegas
Sportal Pred dobrimi 40 leti popoln polom, kako pa bo letos?
Lewis Hamilton
Sportal Ne pije več alkohola, ima pa svojo znamko tekile
Ne spreglejte