SiolNET. Sportal Atletika
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Atletika

Svetovna atletika objavila posodobljena merila za nastop v Tokiu

0,01

termometer

atletika, diamantna liga, Rim |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svetovna atletika je objavila posodobljen seznam postopkov in meril za nastop atletinj in atletov na olimpijskih igrah v Tokiu, ki so bile zaradi pandemije novega koronavirusa z letošnjega prestavljene na naslednje leto. Večjih sprememb sicer ni, tisti, ki so norme že dosegli, so že uvrščeni na OI.

Tako norme kot tudi kvalifikacijsko obdobje so ostali nespremenjeni glede na objavo 7. aprila.

Čas med 4. aprilom in 30. novembrom ne bo štel kot kvalifikacijsko obdobje za OI v Tokiu. V omenjenem obdobju rezultati, doseženi na katerikoli tekmi, ne bodo šteli za doseganje norm ali svetovno lestvico, ki je tudi ne bodo osveževali in objavljali.

Izidi v tem času bodo šteli za statistiko, med drugim za svetovne in druge rekorde. Od 1. decembra naprej pa se bo spet nadaljeval kvalifikacijski ciklus za OI.

To pomeni, da bo celotno kvalifikacijsko obdobje za OI, ki se je začelo leta 2019, daljše od običajnega za štiri mesece. Končalo se bo 29. junija 2021, le za maraton in hitro hojo na 50 km pa 31. maja 2021. Na OI bo nastopilo avtomatično tudi po prvih deset maratonk in maratoncev z lanskega svetovnega prvenstva v Dohi.

Atletika splošna | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Največja tekmovanja se bodo odvijala od avgusta do oktobra

Največja mednarodna tekmovanja se bodo letos odvijala od avgusta do oktobra. Preurejen koledar diamantne lige sicer vsebuje 11 enodnevnih mitingov, prvi bo predvidoma 14. avgusta v Monte Carlu.

Svetovna atletika je v času pandemije opravila tri videokonference z 214 članicami, številne razgovore z vodilnimi celinskih zvez ter komisij. S tem je določila smernice ter strategijo za nadaljnje delo.

"Naše pisarne na sedežu v Monte Carlu so bile zaprte 11 tednov, toda to ne pomeni, da smo počivali. V tem času smo pripravili ključne smernice za prihodnost, ko želimo kraljico športov postaviti še na višjo raven, tako kar se tiče tekmovanj kot tudi vsega drugega," je pojasnil predsednik Svetovne atletike Sebastian Coe.

Coe bo tako kot direktor Jon Ridgeon svoje delo po premoru naslednji teden nadaljeval na sedežu zveze v monaški kneževini. Ta je namenila 70 odstotkov sredstev za plače zaposlenih Svetovne atletike, ki so bili aprila večinoma na čakanju, le nujno osebje je delalo v Monte Carlu.

Svetovna atletika je v tem času med drugim oblikovala tudi poseben sklad v višini pol milijona evrov za pomoč poklicnim atletom, ki so se znašli v finančnih težavah zaradi popolne zaustavitve vseh tekmovanj.

Maja Mihalinec Sportal Mihalinčeva in Pleško branita zmagi iz lanske slovenske lige Agata Zupin Sportal Zupinova in Grkman zaznamovala prvi pokoronski atletski miting v Sloveniji David Rudisha Sportal Svetovni rekorder vsaj štiri mesece na prisilnem počitku

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin