Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 8. 2022,
22.14

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Natisni članek

Neja Filipič Agata Zupin Kristjan Čeh Kristjan Čeh Tina Šutej evropsko prvenstvo 2022

Sreda, 17. 8. 2022, 22.14

1 leto, 3 mesece

EP v atletiki, sreda zvečer

Tina Šutej tudi s poškodovano roko do evropskega brona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

2

Tina Šutej, München 2022 | Tina Šutej je na EP v Münchnu osvojila bronasto odličje. | Foto Peter Kastelic/AZS

Tina Šutej je na EP v Münchnu osvojila bronasto odličje.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenska atletinja Tina Šutej je v finalu skoka ob palici na evropskem prvenstvu v Münchnu zasedla tretje mesto in osvojila bronasto odličje. Zmage se je na  Olimpijskem stadionu veselila Finka Wilma Murto, srebro pa Grkinja Aikaterini Stefanidi.

Munchen atletski stadion 2022
Sportal Kdaj bomo stiskali pesti za slovenska atletska orožja?

"Želja je medalja, to je moj cilj in brez nje bi bila zelo razočarana," je po kvalifikacijah kratko napovedala slovenska rekorderka in danes s tretjim mestom in bronasto kolajno ne more biti razočarana. Šutejeva je danes v prvem poskusu preskočila višine 4,40, 4,55 in 4.65, prvič pa letvico podrla na 4,70, a v drugem poskusu preskočila tudi to.

Ko je v prvem poskusu premagala še 4,75 metra, je bila kolajna že njena, v boju so namreč tedaj ostale le še tri tekmovalke. Boj z branilko naslova, Grkinjo Aikaterini Stefanidi ter 24-letno Finko Wilmo Murto je nadaljevala na 4,80, a je bila trikrat neuspešna.
Murtojevi je to višino uspelo preskočiti v prvem poskusu, v drugem še 4.85, Stefanidijeva je bila enkrat neuspešna na 4.80 ter dvakrat na 4.85 in medalje so bile razdeljene.

S konico na obutvi poškodovala roko

Triintridesetletna Šutejeva je imela sicer veliko smolo na ogrevanju, porezala si je dlan desne, odrivne roke. Tekmovala je s povito roko, a je to ni pretirano oviralo. Za centimeter je zaostala za svojim slovenskim državnim rekordom na prostem 4,76 m, ki ga je dosegla 11. septembra lani v Ljubljani. Absolutni rekord, 4,80 m, pa je preskočila 5. marca letos v dvorani v francoskem Rouenu.

"Ves čas med tekmo sem razmišljala o zlati medalji, sedaj se veselim bronaste. S podplatom sprintarice sem pred tekmo podrsala po dlani in sem s konico odprla stranski del dlani. Ni lepo videti, moram po tekmi na šivanje. Peklo me je in bolelo, malo sem bila v šoku, a sem se kar dobro osredotočila na nastop," je povedala Šutejeva.

Dolgo je delila prvo mesto, na koncu bo jutri stopila na tretjo stopničko zmagovalnega odra. "Zelo sem zadovoljna, da sem prišla do brona. Če bi bila rana nekaj centimetrov proti sredini dlani ne bi mogla skakati in bi morala takoj na urgenco. Pokazala sem najboljše skoke letos, mogoče mi je zmanjkalo nekaj odstotkov osredotočenosti, ki sem jih izgubila na ogrevanju zaradi poškodbe."

Predlagali so ji, naj gre na urgenco

Niti trenutek ni podvomila vase in si je ves čas želela tekmovati. "Zdravniška ekipa me je potem, ko so dejali, da mi ne morejo speti rane, predlagala, da grem na urgenco. To sem zavrnila in rekla, da moram nastopiti. Rano si oskrbeli in nanjo dali obliže in 'stripe'. Tudi med tekmo so mi morali dvakrat ali trikrat pomagati."

Ni se izmikala pred dejstvom, da je bila v vlogi favoritinje za najvišja mesta. "Vedela sem, da sem dobro pripravljena, tako fizično kot psihično, zato nisem želela izpustiti te priložnosti."

Na 4,80 m ji je malo zmanjkalo, da bi bila uspešna v tretjem skoku in ostala v boju še za kaj več od brona. "Trener Milan Kranjc mi je že prej rekel, da bi morala preiti na tršo palico za bolj zanesljive skoke na končnih višinah. A sem s to palico letos tekmovala le enkrat. Po vsem, kar se je zgodilo pred tekmo, nisem bila prepričana vase, da bi lahko z njo dobro skakala."

Po tekmi ni bila zadovoljna le s tem, da bo morala zaradi poškodbe in šivanja dlani izpustiti naslednjo tekmo. "Bom pa lahko nastopila na finalu diamantne lige, kjer je moj cilj, da osvojim diamantni pokal v skoku s palico," se je v zaključek sezone ozrla Tina Šutej.

Deveta slovenska medalja

Šutejeva je Sloveniji priborila deveto medaljo na prvenstvih stare celine. Pred njo je zadnjega osvojil Robert Renner, ki je bil bronast v skoku s palico na EP julija 2016 v Amsterdamu.

Le dve izmed medalj sta bili zlati. Prvi mesti sta osvojili leta 1994 v Helsinkih Britta Bilač v skoku v višino in leta 2002 prav tako v Münchnu Jolanda Čeplak v teku na 800 m.

Srebrni medalji sta si pritekla Stanko Lorger na 110 m ovire leta 1958 v Stockholmu in leta 1998 v Budimpešti Brigita Bukovec na 100 m ovire.

Poleg Rennerja so na tretji stopnički zmagovalnega odra stali še Nataša Urbančič Bezjak v metu kopja leta 1974 v Rimu, Borut Bilač v skoku v daljino leta 1990 v Splitu ter Matic Osovnikar leta 2006 v Göteborgu v teku na 100 m.

Ženski finale skoka ob palici:

22:05 - Tina Šutej je bila neuspešna tudi v tretjem poskusu na 4,80, osvojila je brionasto odličje. Zlato se nasmiha Finki Wilmi Murto, izziva pa jo Aikaterini Stefanidi.

22:01 - Stefanidijeva se je odpovedala višini 4,80, še dva poskusa ima za 4.85, medtem je Šutejeva še drugič podrla letvico na 4.80.

21:56 - Stefanidijeva je prvič podrla letvico na 4,80, prav tako Šutejeva, vodstvo pa je prevzela Wilma Murto, ki ji je uspelo v prvem poskusu. Finka je popravila svoj državni rekord, ki ga je dosegla že pred nekaj minutami na višini 4.75. 

21:51 - Neverjetna Grkinja je v prvem poskusu zmogla tudi 4,75, v drugem poskusu je uspelo tudi Tini Šutej! Tudi Wilma Murto je preskočila 4,75, v skoku ob palici poteka izjemen boj!

21:43 - Izjemna Aikaterini Stefanidi je 4,70 preskočila v prvem poskusu. Wilmi Murto ni uspelo, prav tako ne Šutejevi. Finka ne bo več poskušala na 4,70, dva poskusa je privarčevala za 4,75, Šutejeva pa je v drugem poskusu uspela.

21:42 - Britanka Coudreyjeva je po dveh neuspešnih poskusih na 4,65 letvico podrla še na 4,70 in izpadla. V boju so samo še tri skakalke, kar pomeni, da ima Tina Šutej že kolajno.

21:22 - Šutejeva je v prvem poskusu preskočila tudi 4,60 m, prav tako Grkinja Stefanidijeva, preostalih šest tekmovalk, ki so še v boju, je bilo v prvem poskusu na tej višini neuspešnih. Šutejeva in Stefanidijeva sta očitno najresnejši kandidatki za zlato. Finki Wilmi Murto je uspelo v drugem poskusu.

20:55 - Slovenska rekorderka je v prvem poskusu preskočila tudi 4,55 m in si deli prvo mesto z Grkinjo Aikaterini Stefanidi, ki ima za seboj prav tako dva uspešna skoka. 4,55 sta v prvem poskusu preskočili še Danka Caroline Bonde Holm ter Švicarka Caroline Moser. Holmova je postavila tudi danski državni rekord.

4.55 so uspešno preskočile še Murtova in Bonninova v drugem, pa Brunijeva in Cauderyjeva v tretjem poskusu.

20:30 - Tina Šutej je 4.40 preskočila v prvem poskusu. To je uspelo tudi Italijanki Brunijevi, Britankama Cauderyjevi in Cookovi, Finki Murto in Grkinji Stefanidi.

20:05 - Tekmovalke so začele na višini 4,25 m, Šutejeva, Bonninova, Moserjeva, Stefanidijev in Murtojeva so jo izpustile. Te bodo tekmo začele na 4,40 m.

Začetek: 20.00, Tina Putej si je na ogrevanju pred začetkom finala porezala dlan in nastopa s povito roko.

Finalistke: Tina Šutej (Slo), Molly Caudery (VBr), Caroline Bonde Holm (Dan), Margot Chevrier (Fra), Aikaterini Stefanidi (Grč), Elina Lampela (Fin), Angelica Moser (Švi), Sophie Cook (VBr), Roberta Bruni (Ita), Wilma Murto (Fin), Lene Osnrud Retzius (Nor), Marie-Julie Bonnin (Fra)

Preberite še:

Peter John Stevens
Sportal Stevens osmi v finalu, Ferš Eržen 14. v polfinalu na EP
Kristjan Čeh
Sportal Svetovni prvak na prizorišče EP prispel sinoči: Želja je rekord evropskih prvenstev
Nikola Jokić Luka Dončić
Sportal Bureke, kokakolo in konje zamenjal za naziv najboljšega čez lužo
Miguel Angel Lopez
Sportal Miguel Lopez prepričljivo do evropskega naslova v hitri hoji, zlata tudi Grkinja Drisbiotijeva
Jusuf Nurkić, Bosna in Hercegovina
Sportal Slovenski tekmeci si lahko oddahnejo
Filip Mihaljević
Sportal Hrvat evropski prvak, domačin presenetil, Kobe predzadnji med uvrščenimi
Sportal Slovenki EP odprli z zmago
eduard žalar
Sportal Eduard Žalar zadnji v vožnji na čas
Ana Tofant
Sportal Ana Tofant do glavnega dela, do zmage Kožul in Hribar

 

 

Ne spreglejte