Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2022,
16.25

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

6

Natisni članek

Srbija EuroBasket EuroBasket 2022 evropsko prvenstvo 2022 Luka Dončić Luka Dončić Nikola Jokić

Torek, 16. 8. 2022, 16.25

1 leto, 8 mesecev

Nikola Jokić

Bureke, kokakolo in konje zamenjal za naziv najboljšega čez lužo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

6

Nikola Jokić Luka Dončić | Nikola Jokić in Luka Dončić bosta v sredo glavna zvezdnika tekme v Stožicah. | Foto Reuters

Nikola Jokić in Luka Dončić bosta v sredo glavna zvezdnika tekme v Stožicah.

Foto: Reuters

Razprodane Stožice bodo v sredo na pripravljalni tekmi za EuroBasket med Slovenijo in Srbijo znova gostile največje košarkarske evropske zvezdnike. Poleg Luke Dončića in Gorana Dragića bo zagotovo največ pozornosti požel tudi Srb Nikola Jokić, ki je bil v pretekli sezoni drugič zapored izbran za najboljšega igralca rednega dela sezone v ligi NBA. Njegov talent so opazili pred desetimi leti, ko je bil star 17 let in daleč od košarkarskega življenja, vsaj kar zadeva prehranjevanje. Njegova športna pot je šla nato ekspresno strmo navzgor, preskočil je nekaj razredov evropske košarke, zdaj ima z razlogom vzdevek Joker.

Košarkarski navdušenci v Sloveniji nestrpno odštevajo ure do sredinega spektakla, na katerem se bosta v Stožicah na ponovitvi finala iz EuroBasketa 2017 udarili izbrani vrsti Slovenije in Srbije. Obe ekipi tudi letos v napovedih strokovnjakov zasedata najvišja mesta, obračun pa bo zagotovo požel veliko pozornosti tudi čez lužo, saj si bosta nasproti stala zvezdniška velikana lige NBA Luka Dončić in Nikola Jokić.

Zgodba Jokića spada med prav posebne. Srbskega košarkarja so letos še drugo sezono zapored izbrali za najboljšega igralca  rednega dela sezone lige NBA. Sedemindvajsetletni Jokić je v glasovanju zbral 875 točk, od tega je imel 65 prvih mest v glasovanju stotih športnih novinarjev. V tej sezoni je imel v rednem delu v povprečju 27,1 točke, 13,8 skoka in 7,9 podaje na tekmo. Srb je v tej sezoni postal prvi igralec v zgodovini z najmanj dva tisoč točkami, tisoč skoki in 500 podajami v sezoni. Srbski center je postal 15. igralec v NBA z več kot eno nagrado MVP in 13., ki jo je dobil v dveh zaporednih sezonah. Njegovi Denver Nuggets, katerih član je tudi slovenski košarkar Vlatko Čančar, so sicer v rednem delu končali na šestem mestu na zahodnem delu lige. Nuggets so nato v končnici izpadli že v prvem krogu, boljši je bil kasnejši prvak Golden State Warriors.

Pri višini 211 centimetrov ima Jokić število asistenc kot najboljši organizatorji igre lige NBA, kar daje njegovim predstavam dodatno težo. Njegova pot do lige NBA in na sploh v profesionalni svet košarke ni bila poslana z rožicami. Leta 2014 je bil na naboru izbran šele v drugem krogu in skupno kot 41. Leta 2015 je šele stopil čez prag severnoameriške poklicne košarkarske lige, nato pa iz leta v leto rastel in se razvijal.

 

Dirkal s konji, resno ni jemal niti košarke ...

Nikola Jokić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zanimivo je, da pred odhodom onstran Atlantika v Evropi sploh ni zaigral v evroligi ali EuroCupu. Neposredno iz lige ABA je odšel v ZDA in to po vsega treh letih igranja za takratno Mega Vizuro.

Rodil se je v kraju Sombor in v otroških letih živel v dvosobnem stanovanju skupaj z dvema bratoma, starši in babico. Starejša brata sta bila tista, ki sta v njem prebudila ljubezen do košarke. Najstarejši Strahinja – 13 let starejši od Nikole – je igral košarko v Evropi, Nemanja – 11 let starejši – pa študentsko košarko na univerzi Detroit Mercy. "Zaradi njiju sem se zaljubil v košarko. Vedno smo igrali skupaj. Nekega dne me je začelo zanimati tudi dirkanje s konji. Zaljubil sem se v njih, v njihovo lepoto in eleganco. Zame je bil to hobi. Nisem se resno ukvarjal s tem. Enkrat sem nastopil na amaterski dirki in zasedel četrto mesto. A je bil to dober rezultat, saj so bili na dirki boljši konji od mojega, jahači bolj izkušeni. Prav tako nisem resno jemal košarke. Bil sem nekje vmes," je priznal Nikola, ki je letos nagrado za MVP sezone prejel ravno v prostorih njegovega konjeniškega kluba Dream catcher v Somborju v Srbiji.

Niso vedeli, da obstaja

Njegov agent Miško Ražnatović je že pred leti za BlicSport spregovoril, kako je sploh izvedel za Jokića. Neko nedeljsko jutro je prebiral časopis in videl, da je v ekipi Vojvodine nekdo dosegel 25 točk, imel približno tudi toliko skokov, njegov statistični indeks je znašal 50. Naslednjo nedeljo je še enkrat opravil enako rutino, Jokić je imel podobne številke. Poklical je glavnega skavta Branimirja Tadića in ga povprašal o Nikoli. "Na moje veliko presenečenje tudi on ni vedel, da košarkar obstaja. Dejal sem mu, naj ga nemudoma prouči," je dejal Ražnatović.

Nikola Jokić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

In kakšno poročilo je dobil? Izvedel je, da njegova postava ni pravšnja, ima preveč kilogramov, a v sebi nosi velik talent. "Naročil sem mu, naj odpotuje v Novi Sad naslednji dan in naj se ne vrača brez njegovega podpisa na pogodbi, kar se je nato tudi zgodilo."

Jokić ni imel niti pogodbe z Vojvodino. Ker je bil tik pred tem, da dopolni 18 let, je bilo jasno, da bo lahko izbral katerokoli ponudbo, ki jo bo imel pred seboj. Odšel je v Mego Vizoro. Prvih 15 dni ni treniral skupaj z ekipo, saj je bil zelo slabo fizično pripravljen. S tem so preprečili, da se ne bi poškodoval ob stiku z drugimi košarkarji.

Preskočil razrede evropske košarke

Nikola Jokić | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc Njegov brat Strahinja je imel pomembno vlogo, da je Nikola naredil takšen korak. Odpovedal se je svojemu osebnemu življenju in se z njim preselil v Beograd. Velik vpliv je imel, da je Nikola spremenil nekatere navade in se odločil za športno življenje. Pred tem je spil tudi dva litra kokakole in pojedel pol kilograma mastnega bureka za zajtrk, je v takratnem pogovoru za BlicSport razložil Ražnatović.

V prvi sezoni je zaigral za Mego le na treh tekmah. V naslednji (2013/14) je naredil preskok, najboljšo predstavo pa je prikazal proti Partizanu, proti kateremu je dosegel 16 točk, zbral deset skokov in imel statistični indeks 25. Že takrat je dal jasno vedeti, da ni sebičen košarkar in da rad poda žogo soigralcem. Tako je imel na primer proti Skopju osem asistenc, kar je zelo veliko za evropsko košarko.

Tik pred odhodom v Barcelono, nato so potrkali iz Denverja

Tretje leto je naredil izdatnejši preskok in vsem pokazal, da je čas za njegovo selitev v ligo NBA, čeprav je bil zelo blizu podpisu pogodbe z Barcelono. Najboljšo predstavo je spisal proti FMP, proti kateremu se je pohvalil s statističnim indeksom 45 (34 točk in 14 skokov).

V Beogradu | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Beogradu Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Predstavniki španskega velikana so ob koncu sezone prišli v Sremsko Mitrovico, kjer so se dogovorili o skoraj vseh podrobnostih njegovega prestopa. Zvečer je Jokić odigral najslabšo tekmo in bil bleda senca igralca, kakršnega so poznali. Pri Barceloni so si vzeli čas za razmislek. Pogovori so se nadaljevali, vendar je medtem Arturas Karnišovas vztrajal, da pride Jokić v Denver. In tako se je znašel v najmočnejši ligi na svetu.

"Mišljeno je bilo, da bo zaigral v Barceloni, vendar sem zelo vesel, da se je tako izšlo. Mislim, da je evroliga zanj težji poligon kot liga NBA, saj je koncept igre drugačen in ne bi imel takšne svobode, kot jo ima zdaj," je razložil Ražnatović.

Ekspresen razvoj v enega od najboljših na svetu

Vse do 17. leta v Jokiću nihče ni prepoznal talenta, zato je njegova zgodba še toliko bolj zanimiva. Ob prihodu v ligo NBA so se mu odprla nova obzorja.

Nikola Jokić, LeBron James | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V krstni sezoni je zaigral na vseh 82 tekmah in iz leta v leto napredoval ter se prelevil v raznovrstnega košarkarja. Prav zaradi košarkarskega arzenala mu je nekdanji soigralec Mike Miller nadel vzdevek Joker. Zakaj? Ker Jokić preseneti ljudi in ima na vsakem koraku aduta v rokavu. Tekmec se mora vedno prilagoditi, saj nikdar ne ve, kaj bo naredil. Jokić je nepredvidljiv tako na parketu kot ob njem. In od Jokerja lahko še veliko pričakujemo v tej in naslednjih sezonah. Jasno, njegova velika želja je, da bi si na roko nadel šampionski prstan, ki ga dobijo prvaki lige NBA, ob tem pa ima skupaj s srbsko izbrano vrsto tudi najvišje cilje na letošnjemu EuroBasketu.

Preberite še:

Jusuf Nurkić, Bosna in Hercegovina
Sportal Slovenski tekmeci si lahko oddahnejo
Sportal Dončić, Goran Dragić in druščina "izzvali" nogometaše in odbojkarje #video
Miloš Teodosić
Sportal Srbski selektor brez dlake na jeziku spregovoril o slovesu Teodosića
Ne spreglejte