Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 9. 2021,
19.43

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

Kristjan Čeh Kristjan Čeh diamantna liga Tina Šutej

Četrtek, 9. 9. 2021, 19.43

1 leto, 3 mesece

diamantna liga, Zürichu

Čeh le za olimpijskim prvakom, Šutejeva tretja, izjemna Sidorova le še za Išinbajevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
Kristjan Čeh | Kristjan Čeh je na diamantni ligi v Švici zaostal le za olimpijskim prvakom Stahlom. | Foto Guliverimage

Kristjan Čeh je na diamantni ligi v Švici zaostal le za olimpijskim prvakom Stahlom.

Foto: Guliverimage

Kristjan Čeh je bil na mitingu diamantne lige v metu diska drugi s 65,39 m, pred njim je bil le švedski olimpijski zmagovalec in svetovni prvak Daniel Stahl s 66,49 m. Slovenska rekorderka Tina Šutej je v skoku s palico zasedla tretje mesto s 4,67 m. Zmagala je Rusinja Anželika Sidorova, olimpijska podprvakinja in aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019. Vse poskuse do 4,91 m je zmogla v prvih skokih, na 5,01 m pa je bila uspešna tretjič in je sedaj druga vseh časov. Rekord s 5,06 m drži Jelena Išinbajeva

Dvaindvajsetletni Kristjan Čeh, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu v finalu osvojil peto mesto, je bil tokrat le za Stahlom. Tretji je bil Jamajčan Fedrick Dacres, svetovni podprvak (65,33 m), četrti Andrius Gudžius iz Litve, aktualni evropski in nekdanji svetovni prvak (64,04 m), peti srebrn na OI, Šved Simon Pettersson (63,68 m), šesti in zadnji pa bronast na OI Avstrijec Lukas Weisshaidinger (63,20 m), bronast tudi na SP v Dohi in leto prej na EP v Berlinu.

Čeh je v prvi seriji ostal brez izida, povedel je Stahl s 66,49 m. Ptujčan je bil z 62,69 m po drugi seriji na začelju peti, Petterson pa je bil še drugič brez izida. Zanimivo je, da je imel v tej seriji le Čeh veljaven dosežek, brez njega pa znova v tretji seriji.

V njej je Dacres napredoval na drugo mesto s 64,92 m, le še Petterson pa je imel veljaven met, a je bil z 61,44 m zadnji. Čeh je v četrti seriji prešel s petega na tretje mesto s 64,67 m.

Četrti je bil Gudžius (63,96 m), peti Petterson (63,31 m), šesti pa Weisshaidinger (63,20 m), vsi so največ dosegli prav v četrtih poskusih. Tudi v peti seriji so vsi, razen Stahla in Weisshaidingerja, izboljšali svoje dosežke, Čeh pa je s 65,39 m napredoval na drugo mesto. Tretji je bil Dacres (65,33 m), četrti Gudžius (64,04 m).

Čeh je imel v odločilni šesti seriji edini veljaven met, a je 64,07 m ostal drugi za Stahlom, ki tako ostaja edini iz svetovnega vrha, ki ga Čeh doslej še ni premagal.

Višje od Anželike Sidorove je skočila le Jelena Išinbajeva. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Višje od Anželike Sidorove je skočila le Jelena Išinbajeva. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sidorova prvič prek 5,01 metra

V skoku s palico je zmagala Rusinja Anželika Sidorova. Olimpijska podprvakinja in aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 je 5,01 m zmogla v tretjem poskusu in je postala druga najboljša v tej disciplini vse časov na prostem. Prek petih metrov sta doslej v zgodovini zunaj skočili le svetovna rekorderka iz Rusije Jelena Isinbajeva (5,06 m) in Američanka Sandi Morris (5,00 m), v dvorani pa Američanka Jennifer Suhr s 5,03 m in Isinbajeva (5,01 m).

Sidorova je poskuse do vključno 4,96 m zmogla v prvih skokih in je že tedaj dosegla najboljši izid sezone na svetu ter je z osebnim rekordom postala tretja najboljša vseh časov na prostem. To je nato še nadgradila. Druga je bila četrta iz Tokia Katerina Stefanidi iz Grčije. Aktualna evropska prvakinja in nekdanja svetovna prvakinja iz Londona 2017 je skočila 4,77 m.

Šutejeva je med šesterico finalistk v prvih poskusih preskočila 4,47, 4,57 in 4,67 m. Po tej seriji je Ljubljančanka, ki zadnja leta živi v Celju, prevzela vodstvo skupaj s Sidorovo.

Tretja je bila Stefanidijeva, ki je popravljala na višini 4,57 m. Britanka Holly Bradshaw, bronasta v Tokiu, je po prvih uspešnih skokih na uvodnih višinah na 4,67 m letvico podrla v prvih dveh poskusih in si šele v tretjem zagotovila nadaljevanje tekmovanja.

Tina Šutej je končala na tretjem mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tina Šutej je končala na tretjem mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Že po 4,75 m so bile v igri le še omenjene štiri tekmovalke. Poleg Belorusinje Irine Žuk, ki je v drugem poskusu zmogla začetno višino, je letvico na 4,57 m trikrat presenetljivo potrla tudi Američanka Katie Nagoette, ki je v Tokiu pred mesecem dni osvojila zlato olimpijsko medaljo. Tokrat pa je ostala brez izida, saj je 4,47 m izpustila.

Na 4,77 m je Šutejeva trikrat podrla lestvico, tako kot tudi Bradshawova. V prvi poskusih sta bili uspešni Sidorova, ki je vodila, ter Stefanidijeva, ti dve skakalki sta se pomerili za zmago. Šutejeva je bila dokončno tretja, nazadnje je skakala na višini, ki je dva centimetra višja od njenega slovenskega rekordu (4,75 m), ki ga je dosegla 5. julija 2020 v Ljubljani.

Na 4,84 m je Sidorova letvico preskočila v prvem skoku, Stefnidijeva pa ne in je nato nadaljevala na 4,91 m, kjer pa je tudi dvakrat podrla. Spet je bila v prvem poskusu prek letvice Sidorova, ki je tako zmagala. Nadaljevala je na 4,94 m in nato na 5,01 m. Tu je prvič in drugič letvico podrla, tretjič pa se je vpisala v zgodovino.

Šutejeva pa je po delitvi petega mesta na olimpijskih igrah v Tokiu in srebrni medalji na marčevskem evropskem prvenstvu v dvorani na Poljskem znova potrdila uspešno sezono in v svetovnem vrhu ostala kljub poškodbi.

Armand Duplantis je znova blestel. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Armand Duplantis je znova blestel. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Duplantis 6,06

V tej disciplini se je znova izkazal Armand Duplantis, ki je 6,06 m preskočil v prvem skoku, 6,13 m je izpustil in nato neuspešno skakal na 6,19 m, kar je centimeter več od njegovega svetovnega rekorda 6,18 m, ki ga je dosegel v Glasgowu 15. februarja lani.

Rojasova se je približala svojemu osebnemu rekordu

Yulimar Rojas je znova skočila daleč. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Yulimar Rojas je znova skočila daleč. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Yulimar Rojas iz Venezuele je v troskoku s 15,48 m za osem decimetrov ugnala vse tekmice in se povsem približala svojemu svetovnemu rekordu (15,67 m), s katerim je osvojila olimpijsko zlato v Tokiu. Najboljša daljava ji je uspela v zadnji seriji, tudi 15,27 in 15,22 m pa bi bilo ob treh prestopih pred tem dovolj za gladko zmago.

Jamajčanka Elaine Thompson-Herah je na 100 zmagala in s rekordom mitinga 10,65 sekunde (veter dovoljenih +0,6 m/s) dosegla deseti izid vseh časov. na svetu. Med atleti je četverica na tej razdalji tekla pod desetimi sekundami, Američan Fred Kerley (9,87) je bil pred Kanadčanom Andrejem De Grassejem (9,89). Slednji je bil prav v zadnji disciplini, na 200 m, tudi drugi (19,72), za dve stotinki ga je ugnal Kenneth Bednarek iz ZDA (19,70).

Z rekordom mitinga je slavila tudi Nizozemka Femke Bol na 400 m ovire (52,80) in na diamantnih mitingih sezone ostala neporažena. Med atleti je na nizkih ovirah vse tekmece za pol sekunde ugnal svetovni rekorder in olimpijski zmagovalec ter dvakratni svetovni prvak Karsten Warholm iz Norveške (47.35).

Namibijka Christine Mboma je z 21,78 sekunde na pol stadionskega kroga postavila svetovni rekord do 20 let in absolutnega afriškega, tega je na 100 m ovire zabeležila tudi Nigerijka Tobi Amusan (12,42), druga je bila z nizozemskim rekordom Nadine Visser (12,51).

Švicarski organizatorji so za finale odšteli okrog milijon evrov, prvih sedem posamičnih nastopov pa so gledalci videli že v sredo na za to posebej pripravljenem prizorišču na trgu Sechseläutenplatz ob obali Ženevskega jezera. Preostalih 25 disciplin je bilo nocoj na slovitem stadionu Letzigrund.

Končni zmagovalci letošnje atletske diamantne lige.

- 100 m: Fred Kerley (ZDA); Elaine Thompson-Herah (Jam)
- 200 m: Kenneth Bednarek (ZDA); Christine Mboma (Nam)
- 400 m: Michael Cherry (ZDA); Quanera Hayes (ZDA)
- 800 m: Emmanuel Korir (Ken); Keely Hodgkinson (VBr)
- 1500 m: Timothy Cheruiyot (Ken); Faith Kipyegon (Ken)
- 5000 m: Berihu Aregawi (Eti); Francine Niyonsaba (Bur)
- 110/100 m ovire: Devon Allen (ZDA); Tobi Amusan (Nig)
- 400 m ovire: Karsten Warholm (Nor); Femke Bol (Niz)
- 3000 m zapreke: Benjamin Kigen (Ken); Norah Jeruto (Ken)
- višina: Gianmarco Tamberi (Ita); Marija Lasickiene (Rus)
- palica: Armand Duplantis (Šve); Anželika Sidorova (Rus)
- daljina: Thobias Montler (Šve); Ivana Španović (Srb)
- troskok: Pedro Pichardo (Por); Yulimar Rojas (Ven)
- krogla: Ryan Crouser (ZDA); Maggie Ewen (ZDA)
- disk: Daniel Stahl (Šve); Valarie Allman (ZDA)
- kopje: Johannes Vetter (Nem); Christin Hussong (Nem).

Marija Lasickiene
Sportal Olimpijska prvakinja navdušila v Zürichu

 

Ne spreglejte