Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Nedelja,
15. 7. 2018,
11.53

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

5

Natisni članek

infografika cene EU28 elektronika Slovenija

Nedelja, 15. 7. 2018, 11.53

5 let, 9 mesecev

Cene v Evropi #Infografika

Slovenija med evropskimi državami z najvišjo rastjo cen #infografika

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

5

Popust, cena | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Najdražji v Evropi glede na skupne stroške gospodinjstva sta Islandija in Švica, najcenejša je Makedonija. Zadnja je država z najcenejšo hrano in izdelki v skupini alkohol, tobak in narkotiki. Oblačila so najcenejša v Turčiji, elektronika na Irskem, hoteli in restavracije ter oprema za osebni transport pa v Albaniji. V Sloveniji je glede na EU najdražja elektronika ter najcenejši alkohol, tobak in narkotiki.

Življenje najdražje na Islandiji

Islandija je država z največjimi stroški na gospodinjstvo v Evropi. Povprečni mesečni stroški gospodinjstva so 66 odstotkov večji od povprečja Evropske unije (EU28) in praktično enkrat večji kot v Sloveniji. Islandija je glede na BDP šesta v Evropi, njen BDP presega povprečje EU28 za 30 odstotkov. Podobno velike stroške gospodinjstva ima tudi Švica, katere BDP presega povprečje EU28 za 60 odstotkov.

Na drugi strani skupni izdatki gospodinjstva v Makedoniji in Bolgariji ne dosegajo niti polovico povprečja EU28. Bolgarija ima glede na povprečje EU28 primerljiv BDP in stroške gospodinjstva. V Makedoniji pa BDP glede na povprečje EU28 za izdatki gospodinjstva zaostaja deset odstotnih točk oziroma je skoraj tretjino manjši.

Konoplja
Novice Za marihuano v Ljubljani dobrih pet evrov, v Tokiu pa kar 28

Tudi na letni ravni so se glede na povprečje EU28 ti stroški najbolj povečali na Islandiji, kjer so se izdatki povečali za 15 odstotnih točk hitreje od povprečja EU. V petih izmed 37 primerjanih držav so se skupni stroški zmanjšali, najbolj za 6,7 odstotne točke v Turčiji. Glede na leto 2007 so se stroški najbolj povečali v Švici, na Islandiji in v Luksemburgu. Glede na povprečje v EU so se stroški gospodinjstev zmanjšali v desetih državah, najbolj v Turčiji in Veliki Britaniji.

Makedonci z najcenejšo hrano

Za nakup izdelkov v skupini hrana in brezalkoholne pijače najmanj odštejejo v Makedoniji, kjer ti izdelki dosegajo skoraj 60 odstotkov povprečne cene EU28. Manj kot 70 odstotkov od povprečja EU28 za hrano in pijačo odštejejo še v Romuniji in Poljski. V Švici in na Norveškem je hrana več kot 60 odstotkov dražja od povprečja EU28.

Hrana se je na letni ravni najbolj podražila na Islandiji in Češkem, pocenila pa v Turčiji. V zadnjih desetih letih je bila najvišja rast cen v skupini hrana in brezalkoholne pijače v Švici in na Malti, medtem ko so v Veliki Britaniji cene upadle za petino.

Države Balkana so najcenejše v Evropi za alkohol, tobak in narkotike ter hotele in restavracije. | Foto: Reuters Države Balkana so najcenejše v Evropi za alkohol, tobak in narkotike ter hotele in restavracije. Foto: Reuters Omamljanje najcenejše na Balkanu

Izdelki v skupini alkoholne pijače, tobak in narkotiki v Makedoniji dosegajo dobrih 40 odstotkov povprečne cene EU28. Med 50 in 60 odstotki povprečja EU28 cene teh izdelkov dosegajo še v Srbiji, BiH, Albaniji in Bolgariji. Na drugi strani na Islandiji in na Norveškem cene več kot enkrat presegajo povprečje EU28.

Na letni ravni so se izdelki iz omenjene skupine za skoraj tretjino podražili na Islandiji. Pocenili so se v sedmih državah, najbolj s sedmimi odstotnimi točkami v Turčiji. Tudi glede na leto 2007 so se ti izdelki najbolj podražili oziroma pocenili na Islandiji in v Turčiji.  

Oblačila v Turčiji pol cenejša

Izdelki v skupini oblačila in obutev so najcenejši v Turčiji, kjer njihova cena dosega 55 odstotkov povprečja EU28. Manj kot 80 odstotkov povprečne cene oblačila dosegajo še v Bolgariji. Podobno kot v zgoraj naštetih skupinah sta najdražji državi za nakup oblačil Islandija in Švica.

Na letni ravni so se oblačila pocenila skoraj v polovici držav Evrope, najbolj s sedmimi odstotnimi točkami v BiH. Dobro petino so oblačila cenejša glede na leto 2007 v Turčiji, na Poljskem pa so cene oblačil v tem času za povprečjem zaostale 14 odstotnih točk.

Irci imajo najcenejšo potrošniško elektroniko

Izdelki, kot so avdio-, videooprema in računalniki, so na Irskem skoraj 15 odstotkov cenejši od povprečja EU28. Več kot deset odstotkov za povprečno ceno zaostajajo tudi cene potrošniške elektronike na Poljskem in v Turčiji. Islandija je na tem področju najdražja, saj so cene tam v povprečju skoraj polovico višje od evropskih.

Stanovanje v Berlinu
Novice Kako veliko stanovanje za tisoč evrov dobimo v Ljubljani in na Dunaju

Irska je tudi država, kjer so se ti izdelki na letni ravni najbolj pocenili. Za povprečjem EU28 je njihova cena zaostala za skoraj 15 odstotnih točk. Najbolj, za slabih šest odstotnih točk, so se podražili v Makedoniji. Glede na leto 2007 je cena elektronike glede na povprečje EU28 najbolj zrasla v Črni gori, Srbiji in Makedoniji. Za dobrih 20 odstotnih točk se je ta pocenila na Irskem.

Hoteli in restavracije na Balkanu skoraj pol cenejši

Cene hotelov in restavracij v Albaniji dosegajo 40 odstotkov povprečne cene EU28. Manj od 50 odstotkov od povprečja EU28 cene dosegajo še v Makedoniji in Bolgariji, blizu so tudi v Srbiji, Romuniji, BiH in Črni gori. Islandija je država z najvišjimi cenami, ki so se na letni ravni glede na povprečje EU28 dvignile za 23 odstotnih točk.

Hoteli in restavracije so glede na leto 2016 cenejši v šestih državah in glede na leto 2007 v enajstih državah. Glede na leto 2007 so se bolj kot na Irskem pocenili v Turčiji, medtem ko je njihova cena v Švici skoraj polovico višja.

Cene v Sloveniji

Skupni izdatki gospodinjstev so v Sloveniji podobno kot BDP na 85 odstotkih povprečja EU28. V zadnjem letu so se ti izdatki povprečju EU28 približali za 1,5 odstotne točke, v zadnjih desetih letih pa za 7,6 odstotne točke. Tako je Slovenija, glede na rast cen v zadnjem desetletnem obdobju, v zgornji tretjini evropskih držav. Hitreje kot v Sloveniji so se skupni stroški povečali v devetih izmed 37 držav. Čeprav je poleg izvoza ena od najbolj zaslužnih za gospodarsko rast, pa potrošnja v Sloveniji za BDP-jem glede na povprečje EU28 še vedno zaostaja osem odstotnih točk.

Zunajzakonski otroci
Novice V Sloveniji veliko več zunajzakonskih otrok kot na Hrvaškem

Glede na povprečje EU28 so v Sloveniji najcenejši izdelki v skupini alkoholne pijače, tobak in narkotiki. Ti izdelki v Sloveniji dosegajo v povprečju dobrih 80 odstotkov povprečne cene. Blizu so tudi izdelki v skupini hoteli in restavracije. Drugje so cene nad 90 odstotki povprečja EU28, povprečje pa edini presegajo izdelki v skupini potrošniška elektronika.

Ne letni ravni se je glede na povprečje najbolj podražila hrana, pocenila so se oblačila in potrošniška elektronika. Glede na leto 2007 so se v Sloveniji najbolj, za skoraj deset odstotnih točk, podražili alkohol, tobak in narkotiki. Oblačila so se bolj kot v Sloveniji pocenila v petih državah Evrope.

Primerjavo cen in njenih rasti med evropskimi državami si lahko ogledate v spodnji infografiki.

 

Ne spreglejte