SiolNET. Novice Slovenija
9,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Delež zunajzakonskih otrok

V Sloveniji veliko več zunajzakonskih otrok kot na Hrvaškem

9,24

termometer

Zunajzakonski otroci
Foto: Reuters

Francija je edina država v EU, kjer se je v letu 2016 rodilo več zunajzakonskih otrok kot v Sloveniji. V Sloveniji je bilo takih dobra polovica, kar je skoraj 60 odstotkov več kot leta 2000.

V Sloveniji se je leta 2016 rodilo 20.345 živih otrok, kar je najmanj po letu 2007. Glede na cerkveno statistiko je bilo takrat 74 odstotkov prebivalcev katoličanov, torej takih, ki po verskem prepričanju verjamejo v zakonsko zvezo. Vseeno se je v Sloveniji skoraj 60 odstotkov živorojenih otrok rodilo v zunajzakonski zvezi. Več zunajzakonskih otrok ima le ena članica EU, to je Francija.

Drugo mesto si med članicami EU s Slovenijo deli tudi Bolgarija. Mejo polovice zunaj zakona rojenih otrok je preseglo osem članic EU. Pri primerjavi s podatki za evropske države zunaj skupne Unije opazimo, da Slovenijo presega le Islandija. Leta 2016 je bilo v Islandiji zunaj zakona rojenih skoraj 70 odstotkov živorojenih otrok.

Če je v Sloveniji zunaj zakona rojen več kot vsak drugi otrok, je bilo takih najmanj rojenih v Grčiji. Leta 2016 je bil v Grčiji zunaj zakona rojen vsak deseti otrok. Grčiji sledi Hrvaška, kjer so bili štirje izmet petih otrok rojeni v zakonski zvezi.

Opazna rast po letu 2000

Glede na leto 2000 se je delež otrok, rojenih zunaj zakona, v Sloveniji povečal za 58 odstotkov. Medtem ko je bilo leta 2000 zunaj zakona rojenih 37 odstotkov otrok, se je v Sloveniji več kot polovica takih prvič rodila 2007. Od takrat pod to številko nismo padli, po letu 2000 pa se je na letni ravni zmanjšala le v letu 2014. Edina članica EU, kjer se je delež glede na leto 2000 zmanjšal, je Švedska. Z več kot 700-odstotno rastjo se je ta delež najbolj povečal na Cipru.

Delež otrok rojenih izven zakona Foto: Marjan Žlogar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin