Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sobota,
21. 10. 2017,
9.52

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

trendi obletnica poročni dan poroka Petra Starbek

Sobota, 21. 10. 2017, 9.52

6 let, 6 mesecev

Poroke pred desetimi leti in danes: kaj se je spremenilo? #foto

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Petra Starbek, poroka | Foto Ana Gregorič

Foto: Ana Gregorič

Če kdo ve, kako drastična je razlika med porokami pred desetimi leti in danes, je to načrtovalka porok, ki za organizacijo najlepšega dneva para skrbi že dlje kot desetletje. Letos je na lastni koži občutila, kaj vse se je spremenilo v tem času.

Letos je za Petro Starbek, načrtovalko porok, prišla pomembna prelomnica: z možem sta praznovala deseto obletnico poroke, kar sta se odločila obeležiti z obnovo zaobljub in še enim poročnim dnevom.

Petra si je zase in za moža organizirala še fotografiranje v poročni obleki v Strunjanu, kasneje pa še kulinarično razvajanje v restavraciji na Ljubljanskem gradu, kjer sta se pred enajstimi leti zaročila.

Ob vsem tem je opazila, kaj vse se je spremenilo v tem času. "Veliko," pravi:

Poročna dekoracija

"V svetu dekorja je ogromna razlika. Če primerjam slike poroke in obletnice, je razlika ogromna. Iz krvavo rdeče barve smo prišli na nežne pastelne barve. Takrat se je načeloma izbralo zgolj eno barvo, danes pa se lahko izbere več barv in se jih spretno kombinira," opaža.

Petra je za obletnico izbrala bolj jesenske barve in vso dekoracijo popestrila s svečami ter veliko zelenja; pri pogrinjku sta z možem imela ročno napisani imenski kartici z zlato barvo, seveda pa je tudi tokrat mislila na dekoracijo stolov.

Njun pogrinjek pred desetimi leti ... | Foto: Jaka Vinšek Njun pogrinjek pred desetimi leti ... Foto: Jaka Vinšek

... in letos, na praznovanju obletnice. | Foto: Ana Gregorič Photography ... in letos, na praznovanju obletnice. Foto: Ana Gregorič Photography

Poročna obleka

"Pred desetimi leti nisem našla poročne obleke v nobenem poročnem salonu, saj sem kot organizatorka porok želela tisto popolno zame in ne samo neko belo poročno obleko. Zato sem se za obletnico podala na lov za popolno poročno obleko."

Tokrat si je zaželela čipke, dodelan hrbet in dolgo vlečko. Vse to je našla v eni obleki. "Pred desetimi leti pa na žalost nisem imela te sreče in sem si obleko dala delati po meri. Takrat so bili moderni naborki in nekaj čipk. Jaz pa sem iskala nekaj drugega, kar je narekovala takratna poročna moda. Tako, da bi lahko rekla, da sem nad letošnjo obleko bolj navdušena kot nad mojo poročno obleko."

Pred desetimi leti izposoja poročnih oblek pri nas ni bila tako razširjena, zato si jo je morala kupiti. | Foto: Jaka Vinšek Pred desetimi leti izposoja poročnih oblek pri nas ni bila tako razširjena, zato si jo je morala kupiti. Foto: Jaka Vinšek

Letos si je za praznovanje obletnice izposodila svojo sanjsko obleko v poročnem salonu Sanjska obleka. | Foto: Ana Gregorič Photography Letos si je za praznovanje obletnice izposodila svojo sanjsko obleko v poročnem salonu Sanjska obleka. Foto: Ana Gregorič Photography

Poleg poročne obleke je potrebno še izbrati pravi nakit, frizuro in mejkap. Takrat si je za svoj drugačni videz dala delati naglavni detajl, letos pa so bili dovolj daljši uhani.

"Še najbolj vesela pa sem bila, da sem lahko bolj drzna v mejkapu. Pred leti je veljalo mišljenje: nevesta si in ne smeš biti zelo namazana. Zdaj pa sem lahko vizažistki rekla, da želim močan mejkap."

Petra Starbek, poroka | Foto: Ana Gregorič Photography Foto: Ana Gregorič Photography

Bistveno razliko v ličenju je potrdila tudi mojstrica ličenja Jasna Oklešen:

Poročno ličenje naj bi bilo v osnovi nežno, nevpadljivo, takšno, da poudarimo naravno lepoto. Vendar, ker smo si ženske različne, prav tako tudi naši karakterji, menim, da se mora tudi mejkap prilagoditi posameznici.

"Lepota ženske bo zasijala samo z njeno dobro samopodobo in zadovoljstvom, zato je bistvo dobrega mojstra ličenja poslušati želje neveste z napetimi ušesi, a ga kljub vsemu malce prilagoditi trenutnim trendom. Vsekakor se je kakšnim kričečim trendom dobro izogniti, saj si kljub vsemu želimo, da bo poročni album tudi po 50 letih videti brezčasen."

Petra Starbek, poroka | Foto: Ana Gregorič Photography Foto: Ana Gregorič Photography

Poročna torta in meni

Vprašanje, s čim nasititi svate, ostaja isto, le da je Petra pred desetimi leti tudi pri tem poslušala druge, tokrat je bolj upoštevala svoje in moževe želje.

"Mož je predlagal Ljubljanski grad, na katerega naju vežejo močni spomini. Svoj meni sva prepustila kuharju, ki naju je navdušil."

Petra Starbek, poroka | Foto: Ana Gregorič Photography Foto: Ana Gregorič Photography

Lepši občutki na obletnici

Ko Petra danes gleda nazaj na svoj poročni dan in takratne trende, ki jim je sledila tudi sama, se malo nakremži, a dodaja, da je bil kljub temu zelo lep.

Vseeno pa organizacijo obletnice po res lastnih željah priporoča vsakemu. Ob praznovanju obletnice se je namreč počutila bolj lepo in ljubljeno, saj je bila zelo intimna.

Poročni dan je bil lep, obletnica pa še lepša, pravi Petra. | Foto: Jaka Vinšek Poročni dan je bil lep, obletnica pa še lepša, pravi Petra. Foto: Jaka Vinšek

Vsi imajo svoje mnenje in ti ga že kar nekako vsiljujejo. Bodoči mladoporočenci, pustite njih in njihove želje pri miru. Poroka je vajina in se osredotočita zgolj na vajine želje. Priznam, da bo pritisk velik, a bosta videla, da se bo splačalo, če bosta poslušala zgolj vaju,

priporoča Petra in dodaja: "Vsem, ki jim je poročni dan prehitro minil, priporočam praznovanje obletnice."

Save

Save

Save

Ne spreglejte