SiolNET. Posel danes Novice
0,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada potrdila poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os

0,51

termometer

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Drugi tir med Divačo in Koprom ter tretja razvojna os ostajata prioriteti vlade. Foto: Urad vlade za komuniciranje

Vlada je potrdila besedilo predloga poroštvenega zakona za projekta drugi tir in tretja razvojna os. Po pojasnilih infrastrukturne ministrice Alenke Bratušek je poroštvo za drugi tir omejeno na 417 milijonov evrov, za tretjo razvojno os pa je največja višina poroštva omejena na 360 milijonov evrov. Bratuškova je sicer prepričana, da poroštvi ne bosta unovčeni.

S poroštvom bodo obrestne mere posojil, ki jih bosta za izvedbo projektov najeli družbi Dars in 2TDK, bistveno nižje, so po današnji seji prek Twitterja sporočili z vlade. Ob tem so izpostavili, da drugi tir železniške proge med Divačo in Koprom in tretja razvojna os ostajata prioriteti vlade.

drugi tir Novice Komisija DZ za nadzor javnih financ za revizijo vseh naročil 2TDK

Bratuškova prepričana, da poroštvi ne bosta unovčeni

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je po seji vlade poudarila, da Slovenija brez izboljšanja infrastrukture ne bo uspešnejša država, zato je vesela, da je bil zakon danes na vladi sprejet. "Izvedba teh projektov pomeni, da Slovenija ohranja pomen svoje geostrateške lege. S tem bomo okrepili Luko Koper, slovensko gospodarstvo in verjetno zagotovili dodatna delovna mesta," je dejala ministrica.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je prepričana, da poroštvi za drugi tir in tretjo razvojno os ne bosta unovčeni. Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je prepričana, da poroštvi za drugi tir in tretjo razvojno os ne bosta unovčeni. Foto: Ana Kovač

Z zakonom je poroštvo za projekt drugi tir omejeno na 417 milijonov evrov, je pojasnila. Posojilo mora biti dokončno odplačano do leta 2063, kot tudi predvideva zakon o drugem tiru. "Viri za odplačilo posojil so že zagotovljeni in se že pobirajo, in sicer višja cestnina, taksa na pretovor v Luki Koper in višja uporabnina na železnicah," je spomnila Bratuškova.

Po njeni oceni zato ni nobenih skrbi, da bi bilo to poroštvo unovčeno. Ob tem je še pojasnila, da je 2TDK od ustanovitve naprej del sektorja država, zato se podatki sektorja država zaradi tega zakona ne bodo izboljšali ali poslabšali.

Dušan Zorko Posel danes Drugi tir: si Dušan Zorko res želi policijske preiskave?

Korošci ob potrditvi poroštvenega zakona zamrznili napovedan protest

Na Koroškem so ob potrditvi predloga poroštvenega zakona zadovoljni. Za 17. oktober napovedan protest v Ljubljani je tako zamrznjen do odločitve v DZ. Odločitev vlade pozdravljajo tudi v Velenju, kjer pa čutijo grenak priokus, saj poroštveni zakon ne zajema tudi odseka Šentrupert-Velenje.

V poroštveni zakon vključili tudi del tretje razvojne osi

V poroštveni zakon je vključen tudi del tretje razvojne osi, in sicer odseki, ki imajo potrjen investicijski program. To je na severnem delu odsek od Velenja do Slovenj Gradca in na južnem delu odsek Novo mesto–Osredek. "Maksimalna višina poroštva za tretjo razvojno os je 360 milijonov evrov, rok odplačila pa do 25 let," je dejala Bratuškova. Posojilo mora biti odplačano najpozneje do leta 2055.

"Tudi tu sem zaradi koncesijske pogodbe, ki jo ima država sklenjeno z Darsom, prepričana, da ni niti najmanjše možnosti, da bi bilo kdaj unovčeno poroštvo," je poudarila ministrica. Ob tem je izpostavila mnenje statističnega urada, da ni razloga, da bi se zaradi poroštva Dars spremenil status in bi se uvrstil v sektor država.

Dars je po njenih pojasnilih sicer že nekaj časa pod drobnogledom, evropski statistični urad Eurostat pa spreminja metodologijo, kar na ministrstvu pozorno spremljajo. "Tudi v naši državi bomo morali pogledati, kako in kaj je s pravnimi subjekti, ki ne sodijo v sektor država," je dodala ministrica.

tretja razvojna os Novice Tretja razvojna os: uničila bi najboljšo kmetijsko zemljo, razselila 150 ljudi in porušila 42 hiš #video

Ministrica v državnem zboru pričakuje soglasno podporo

Bratuškova je še povzela poslovanje Darsa v preteklih petih letih in izpostavila, da gre za finančno stabilno družbo, zato ni pomislekov, da Dars svojih obveznosti ne bi mogel izpolnjevati. S projektom drugi tir med Divačo in Koprom bodo po navedbah ministrice pomagali tudi okolju, saj bodo več tovornjakov dali na vlake, s čimer bo manj izpustov in zamaškov na avtocestah.

"Pri tretji razvojni osi pa pomeni, da bomo Koroško končno povezali z glavnim mestom in omogočili celovit razvoj naše države," je izpostavila Bratuškova. Zakon bo vlada v državni zbor zdaj vložila po rednem postopku. "Nič ne bomo hiteli, vse faze bomo delali zelo transparentno. Tudi v državnem zboru pričakujem soglasno podporo, če je tistim, ki so velikokrat glasni, res do tega, da se ta dva projekta zgradita," je še dejala ministrica.

GZS pozdravlja vladno odločitev

V Koroški gospodarski zbornici in Savinjsko-šaleški gospodarski zbornici pozdravljajo vladno potrditev poroštvenega zakona za infrastrukturne projekte, med katerimi je tretja razvojna os. Vlada je tako po njihovi oceni prepoznala strateški pomen tretje razvojne osi, v GZS pa zdaj skupaj s podporniki projekta pričakujejo še potrditev zakona v DZ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 32
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin