Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2019,
16.57

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

Natisni članek

vlada 2TDK revizija

Sreda, 18. 9. 2019, 16.57

4 leta, 7 mesecev

Komisija DZ za nadzor javnih financ za revizijo vseh naročil 2TDK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

2

drugi tir | Foto STA

Foto: STA

Komisija DZ za nadzor javnih financ je ob prisotnosti ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek nadaljevala v začetku meseca začeto in prekinjeno sejo na temo vodenja velikih infrastrukturnih projektov. Med drugim je predlagala računskemu sodišču, da preveri vsa javna naročila družbe 2TDK v povezavi z gradnjo drugega tira Divača–Koper.

Dušan Zorko
Novice Kdo vodi 2TDK: Dušan Zorko ali veliki gradbinci?

Komisija za nadzor javnih financ je sejo na temo vodenja infrastrukturnih projektov začela 4. septembra, a jo prekinila zaradi odsotnosti ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek. Predlagatelj seje je bila stranka NSi, ki je ocenila, da projekti v Sloveniji –izpostavljeni so bili predvsem gradnja drugega tira, druge cevi predora Karavanke in tretje razvojne osi – tečejo nepregledno in neučinkovito.

Cilj Bratuškove: dobiti čim več infrastrukture za čim več denarja

Tokrat se je seje udeležila tudi Bratuškova, ki je sicer razpravo predčasno zapustila zaradi drugih obveznosti. Med drugim je poslancem zatrdila, da je cilj nje osebno in ministrstva ter DZ enak: dobiti čim več infrastrukture za čim več denarja.

"Izzivov pri infrastrukturnih projektih je ogromno, začenši z umeščanjem teh projektov v prostor, zagotovitvijo denarja in postopki javnega naročanja," je poudarila Bratuškova. Gre za področja, ki v največji meri ne spadajo pod resor ministrstva za infrastrukturo, je poudarila.

Alenka Bratušek | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Andrej Rajh iz SAB je tudi tokrat poudaril, da ga namen sklicatelja seje "bega". Spomnil je, da je podpredsednik NSi Valentin Hajdinjak tiskovni predstavnik konzorcija, ki mu grozi, da bo neizbran na javnem razpisu. Podobno je tudi njegov strankarski kolega Marko Bandelli položaj s Hajdinjakom opisal kot "konflikt interesov in koruptivno dejanje".

Jože Lenart (LMŠ) je predlagateljem očital navajanje neresničnih podatkov. Razprava se je pri tem dotikala predvsem vprašanja trase za tretjo razvojno os. Bratuškova je poudarila, da je bila v študiji variant trasa F2-2, ki je bila na koncu izbrana, ocenjena na 596,6 milijona evrov, trasa F6, ki so ji bolj naklonjeni v opoziciji, pa na 616,8 milijona evrov.

drugi tir
Novice Vlada in 2TDK podpisala koncesijsko pogodbo za drugi tir

Černač meni, da vlada ne naredi ničesar, da investicij ne bi preplačevali

Ministrica je poudarila tudi, da na ministrstvu delujejo v skladu z veljavnimi dokumenti. Če kdo želi spremembe, mora zato predlagati in sprejeti formalni sklep. "Lahko nam naložite, da gremo še enkrat preverjat traso. Preverili bomo, a medtem se projekt ne bo izvajal. Nobene stvari ne delamo na svojo roko, vsi dokumenti so sprejeti. Nisem jih pa sprejemala jaz, niti jih nisem sama predlagala," je dejala.

Kar zadeva odprte postopkov, kot sta izbira izvajalca za predor Karavanke in Glinščico, pa je Bratuškova dejala, da se vanje ne bo vtikala, saj to ni primerno. Poudarila je tudi, da omenjenih projektov ne vodi ministrstvo, temveč družbi 2TDK in Dars, sama pa v konkretne postopke ne posega, zahteva le zakonitost in spoštovanje investicijskih programov.

predor Karavanke | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Predsednik komisije za nadzor javnih financ Anže Logar (SDS) je Bratuškovi očital, da poslanci po njenem očitno ne smejo razpravljati ne o postopkih, ki so še odprti, ne o tistih, ki so končani. Zvonko Černač (SDS) je menil, da vlada ni naredila in ne namerava narediti ničesar, da investicij ne bi preplačevali. "Vi ste ministrica in lahko preverite in pregledate, za katere projekte obstajajo boljše rešitve," je poudaril.

Se obetajo spremembe v sistemu javnega naročanja?

"DZ ne sprejema tras, tudi ni ustavil gradnje elektrarn na Muri," se je strinjal poslanec NSi Jožef Horvat. Bratuškovi je dejal tudi, da lahko računa na njihovo podporo pri poroštvenem zakonu za tretjo razvojno os, "če bomo vedeli, za kaj dajemo poroštvo".

Seje se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki je znova opozoril na prihajajoče spremembe v sistemu javnega naročanja. "Govoriti, da je z javnimi naročili v Sloveniji vse narobe, pa je škodljivo," je poudaril ob tem. Vsako leto je namreč naročil več kot šest tisoč, pa jih manj kot dva odstotka konča na državni revizijski komisiji.

Rudi Medved. | Foto: STA , Rudi Medved. Foto: STA ,

Komisija za nadzor javnih financ je sicer izglasovala štiri sklepe. S prvim na pobudo NSi komisija računskemu sodišču predlaga, da opravi revizijo postopkov sklenitve aneksa pri projektu graditve izvlečnega tira in sklenitve aneksa za dodatna dela k svetovalni pogodbi s podjetjem Deloitte. Z drugim računskemu sodišču predlaga, da revidira uredbo o državnem prostorskem načrtu za cesto od Šentruperta do Velenja še pred sprejemom zakona o državnem poroštvu.

Na predlog SDS je komisija računskemu sodišču predlagala, naj izvede revizijo pravilnosti in smotrnosti vseh javnih naročil družbe 2TDK, ki so povezana z gradnjo drugega tira železniške proge Divača–Koper. Na predlog Levice pa je še pozvala ministrstvo za infrastrukturo, da v 15 dneh DZ predloži finančne specifikacije tras za tretjo razvojno os.

drugi tir
Novice Drugi tir še majhen korak bližje: vlada o koncesiji za 2TDK #video
Ne spreglejte