SiolNET. Novice Slovenija
0,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger
S papirja v realnost

Drugi tir še majhen korak bližje: vlada o koncesiji za 2TDK #video

0,52

termometer

Ministrstvo za infrastrukturo je vladi poslalo predlog uredbe o koncesiji za drugi tir, ki bo - če bo seveda sprejeta - podlaga za sklenitev koncesijske pogodbe s podjetjem 2TDK. To bi s tem dobilo "uradno" zeleno luč za projekt drugega tira. Medtem priprave tečejo tudi na terenu: gradnjo dostopnih cest do trase tira med Divačo in Koprom si je ogledala tudi ministrica Alenka Bratušek.

Bo Dušan Zorko, sicer že tretji direktor 2TDK v treh letih, vendarle dobil pooblastilo in zasadil lopato za milijardni projekt drugega tira? Bo Dušan Zorko, sicer že tretji direktor 2TDK v treh letih, vendarle dobil pooblastilo in zasadil lopato za milijardni projekt drugega tira? Foto: STA Vlada ima na mizi predlog uredbe o koncesiji za drugi tir. Kdaj jo bo vlada Marjana Šarca obravnavala, ni znano, iz uredbe pa izhaja, da ima država po sprejetju mesec dni časa, da sklene koncesijsko pogodbo za drugi tir.

To pomeni, da bi lahko v dobrem mesecu dni podjetje 2TDK, ki ga vodi Dušan Zorko, dobilo zeleno luč, da začne dela na projektu. Koncesija bi projektnemu podjetju omogočila tudi črpanje evropskih sredstev in pogovore za posojila, torej dejansko izvajanje milijardnega projekta, za katerega je bilo ustanovljeno.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje Novice Upravni odbor EIB potrdil 250-milijonsko posojilo za drugi tir

Podjetje 2TDK bo 45 let bdelo na drugim tirom

Na podlagi uredbe bosta država in 2TDK za 45 let sklenila koncesijsko pogodbo, podjetje 2TDK pa bo lahko nato v tem času nadziralo gradbena dela ter pozneje upravljalo zemljišča in vso zgrajeno železniško infrastrukturo. Po izteku koncesijske pogodbe nadzor nad infrastrukturo in zgrajenimi objekti prevzame država.

Arheološka izkopavanja na trasi drugega tira na območju Dekanov Arheološka izkopavanja na trasi drugega tira na območju Dekanov Foto: STA

Peter Gašperšič Novice Maketa za drugi tir: kje je nekdanji minister Gašperšič?

Najprej evropska sredstva in kapitalski vložki, šele nato posojila

Finančna konstrukcija drugi tir Foto: drugitir.si Pri projektu, katerega ocenjena investicijska vrednost znaša 1,1 milijarde evrov, je še vedno odprto vprašanje financiranja. Za zdaj ima podjetje 2TDK na računu le 20 milijonov evrov, ki jih je lani v okviru dokapitalizacije vložila država. Ta naj bi zagotovila še 180 milijonov evrov kapitalskega vložka.

Država je začrtala tudi tri domače vire.

  • Že z začetkom leta je uvedla pribitek k cestnini za tovornjake in avtobuse na dveh avtocestnih odsekih, s katerim želi zbrati 122 milijonov evrov.
  • Povišati namerava znesek uporabnine za železniške tire, ki bi ga plačevalo podjetje SŽ-Infrastruktura.
  • Uvesti namerava dodatno takso na pretovor, ki bi jo na začetku pripravljalnih del za drugi tir plačevala Luka Koper.

Država želi predvidoma dobiti 250 milijonov evrov evropskih sredstev, preostalo pa naj bi financirali s posojili. Evropska investicijska banka (EIB) je Sloveniji praktično že odobrila 250 milijonov evrov posojila. Zadnja ovira je odločanje odbora direktorjev, ki se bo sestal 9. aprila, a to naj bi bila le še formalnost. Poleg tega država računa še na posojila pri (državni) SID banki ter konzorciju trojice poslovnih bank in EBRD. 

Investicijski program, ki ga je januarja javno predstavila Bratuškova, sicer predvideva tudi možnost sodelovanja zalednih držav, a Bratuškova trenutno projekt pelje v smeri, da Slovenija projekt izvede sama. Ministrica napoveduje, da bo finančna konstrukcija zaprta do konca maja, s čimer naj bi preprečili, da bi bila evropska sredstva ogrožena.

Včeraj predlagana uredba se financiranja projekta dotika v delu, kjer določa, da mora podjetje 2TDK za gradnjo drugega tira uporabiti zlasti evropska sredstva in kapitalske vložke države, posojila pa lahko najame le, če drugi viri, ki jih določa zakon, ne zadoščajo. Podjetje mora tudi pridobivati evropska sredstva, država pa mu bo pri tem pomagala.  

drugi tir Novice Lobistični uspeh Šarca? "Hišna banka EU" naj bi posodila četrt milijarde za drugi tir.

Bratuškova: Projekt se je začel izvajati tudi na terenu

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je ob ogledu gradnje dostopnih cest ob trasi drugega tira poudarila, da se je projekt dejansko začel izvajati na terenu. "Res sem vesela, da kamenčke zlagamo tako, kot jih je treba, da bo leta 2025 vlak lahko pripeljal iz Divače do Kopra drugače, kot sem se danes peljala sama," je dodala.

"Vsem tistim, ki še vedno mislijo, da je obstoječa proga dovolj dobra za prevoz toliko tovora, kot ga danes prepeljemo, priporočam, da si progo ogledajo. Če ne zaradi drugega, zato, da vidijo, da delavci Slovenskih železnic delajo tako rekoč ob vožnji vlakov, da proge ni treba zapreti," je dejala ministrica in ponovila, da je obstoječa proga na meji zmogljivosti.
Gradnjo dostopnih cest do trase drugega tira si je danes ogledala tudi ministrica Alenka Bratušek. Gradnjo dostopnih cest do trase drugega tira si je danes ogledala tudi ministrica Alenka Bratušek. Foto: STA

Ob ogledu del se je med drugim dotaknila dvotirnosti proge in ponovila, da so se na ministrstvu za infrastrukturo zavezali, da bodo do začetka poletja pripravili strokovne podlage za to, da tudi dejansko lahko začnejo postopke za umeščanje dodatne proge v prostor: "Vse bom naredila, da bi gradbeno dovoljenje tudi za dodatni tir dobili čim prej, saj bi bilo lažje tudi za ljudi tukaj, če bi se stvari gradile čim bolj sočasno."

Spet bo treba pridobiti okoljevarstveno soglasje, preveriti čezmejne vplive, je dejala Bratuškova, ob čemer upa, da ne bo prevelikih težav, saj bi druga proga potekala tik ob predvideni novi železnici. "Velik del te druge proge bo skozi tri najdaljše predore tako rekoč že zgrajen," je še izpostavila. Bratuškova je izpostavila še, da tisti, ki pravijo, da je treba za dvotirno progo denar in čas pomnožiti z dve, zavajajo.

Dostopne ceste morajo biti zgrajene v enem letu

Gradnja 20 kilometrov dostopnih cest, ki jo izvajata podjetji Kolektor CPG in Euroasfalt, stala pa bo 12 milijonov evrov (vrednost brez DDV), naj bi bila končana v prvi polovici prihodnjega leta. Gradnja cest je del pripravljalnih del, ki jih sofinancira Evropska komisija v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). Ceste bodo asfaltne, zgrajene pa morajo biti do začetka izvajanja del pri gradnji predorov in večjih premostitvenih objektov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin