Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2018,
18.40

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

elektrika varčevanje Blockchain kriptovalute Robotina

Sreda, 7. 3. 2018, 18.40

6 let, 1 mesec

Slovensko podjetje z revolucionarno rešitvijo nad porabo elektrike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Kako bi se vam zdelo, da bi vaš račun za elektriko več kot prepolovili, čeprav se elektrika draži? Rešitev je platformi za optimizacijo porabe in proizvodnje električne energije, ki jo je razvilo slovensko tehnološko podjetje Robotina.

Video: Planet TV


Slovenski tehnološki gigant Robotina je iznašel revolucionarno rešitev, kako lahko v gospodinjstvih za do 30 odstotkov zmanjšamo izdatke za električno energijo, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

Vzorčni primer razvoja slovenske ideje, ki bo pripomogla k prepoznavnosti Slovenije in spremenila svet na področju proizvodnje in dobave električne energije, bo pomagal ljudem po vsem svetu zmanjšati izdatke za elektriko ter obenem celo zaslužiti s sodelovanjem na Robotinini platformi.

Za tretjino višji prihranki

Sistem za upravljanje energije Hems (angl. home energy management system) v domu zbira podatke o napravah, nato jih posreduje v platformo, kjer umetna inteligenca optimizira električno porabo.

"Hems vklaplja in izklaplja porabnike takrat, ko je to za odjemalce električne energije najbolj ugodno. Ko je energija cenejša, jih vklopi, ko je dražja, pa izklopi. Prihranek lahko doseže do 30 odstotkov," je razložil Milan Susman, direktor prodaje v Robotini.

Platforma bo zbrane podatke posredovala tudi ponudnikom električne energije, ki bodo z njihovo pomočjo optimizirali proizvodnjo. To pomeni manj presežkov in manj primanjkljajev proizvedene električne energije, ki nas drago stanejo.

Skupinski nakup in prodaja električne energije s pomočjo blockchainov

Prvič v zgodovini bomo skupaj lahko znižali ceno elektrike. In sicer s skupinskim nakupom in s prodajo električne energije. To pa nam bo omogočila tehnologija blockhain, ki je temelj kriptovalut, kot je na primer bitcoin.

"Ko prek blockchaina sklenemo pametno pogodbo, se samodejno zgodi natanko to, kar smo se dogovorili," je pojasnil Tomaž Pavlica iz Robotine in dodal, da gre za pogodbe brez drobnega tiska. Pogonsko gorivo Robotinine blockchain ali slovensko tehnologije veriženja podatkovnih blokov bo njihov lastni kriptožeton ROX.

Slovenski tehnološki velikan s sedežem v občini Hrpelje-Kozina ima v nasprotju s številnimi drugimi podjetji, ki ponujajo kriptožetone, v rokah že realiziran in svetovno priznan izdelek.

Ne spreglejte