Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
4.07

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

17

Natisni članek

Tomaž Vidic Matjaž Knez DARS

Sreda, 27. 6. 2018, 4.07

5 let, 9 mesecev

Protihrupne ograje: na Darsu gradijo, zato da čez tri leta rušijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,21

17

protihrupne ograje | Foto DARS

Foto: DARS

Če ste v zadnjih tednih na primorski avtocesti ostali v zastojih, je bilo za to krivo tudi rušenje cestninske postaje Log. Tam je Dars skupaj z objekti odstranil tudi del protihrupne ograje, zgrajene pred tremi leti z denarjem EU. Zakaj so jo takrat na tem območju sploh gradili, če so vnaprej vedeli, da jo bodo morali odstraniti?

Leta 2014 so se na državni družbi za avtoceste (Dars) lotili gradnje protihrupnih ograj na štirih avtocestnih odsekih. Šlo je za paradni projekt tedanje uprave, ki jo je vodil Matjaž Knez. Stal je 61 milijonov evrov, zanj pa je Dars dobil skoraj 42 milijonov evrov denarja iz evropskega kohezijskega sklada.

Že takrat je bilo mogoče slišati, da je šlo za slabo in na hitro pripravljen projekt, namenjen izključno porabi evropskega denarja, ki je Sloveniji ostal na voljo tik pred koncem prejšnje finančne perspektive.

Ti sumi so se kmalu potrdili. Leta 2015 so meritve pokazale, da ograje na odseku pri Celju ne zaustavljajo hrupa v predpisani meri. Izvajalec del - konzorcij, ki ga je vodila hrvaška družba Werkos - jih je moral na zahtevo Darsa zamenjati, kar je po dveh letih tudi storil.

cestninska postaja, rušenje
Novice Kdo so zmagovalci posla leta na slovenskih avtocestah

Po treh letih porušili protihrupno ograjo

Težave so bile tudi na odseku med Brezovico in Vrhniko, kjer so gradnjo zaznamovali redni večkilometrski zastoji. Tam je Dars na različnih mestih na obeh straneh avtoceste zgradil enajst protihrupnih ograj, ki med sabo niso bile povezane. Tamkaj živeči prebivalci so zato ugotavljali, da je hrupa po postavitvi ograj na določenih mestih, kjer se te niso stikale, še več kot prej.

Matjaž Knez, nekdanji predsednik uprave Darsa.
 | Foto: STA , Matjaž Knez, nekdanji predsednik uprave Darsa. Foto: STA , Zdaj so na Darsu del protihrupnih ograj na odseku Brezovica-Vrhnika podrli kar sami.

Za potrebe del na območju zdaj že nekdanje cestninske postaje Log so tam namreč odstranili 124 metrov protihrupne ograje, zgrajene leta 2015.

Ker bodo širili vozišče, za ograjo ni več prostora

Zakaj so se odločili rušiti ograjo, ki so jo z evropskim denarjem zgradili pred zgolj tremi leti?

Po pojasnilih Darsa so to storili, ker bodo na območju cestninske postaje Log zgradili servisno ploščad, ki jo bodo uporabljali za cestninski nadzor. Za varnejši dostop do nje bodo zgradili dodatni zaviralni pas avtoceste, ki bo voznikom omogočal zaustavitev vozila na zahtevo Darsovih nadzornikov.

protihrupne ograje | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona Prav zaradi dodatnega pasu je zmanjkalo prostora za protihrupno ograjo, ki je bila na tem območju zgrajena na en meter visokih nasipih. Ni je bilo mogoče prestavljati, ker je bil takoj zanjo odvodni jašek, za njim pa zemljišča v zasebni lasti, pojasnjujejo na Darsu.

Na tem območju bodo namestili novo protihrupno ograjo drugega, očitno manj razkošnega tipa, ki jo bodo podaljšali in povezali s preostalimi deli ograje na tem območju. "S tem se protihrupna zaščita na območju cestninske postaje Log ureja v zaključeno celoto," so pojasnili na Darsu. Odstranjeno ograjo bodo deponirali v eno od avtocestnih baz.

cestnina ZDA
Avtomoto Cestnino spregledali 1,3 milijona voznikom, kako gre Darsu?

Zakaj so gradili, če so vedeli, da bodo kmalu rušili?

Bistvo zgodbe se skriva v očitno popolnem pomanjkanju kratko- in srednjeročnega načrtovanja na Darsu, ki je izključno v državni lasti. Ni namreč jasno, zakaj so na Darsu še leta 2015 na tem območju gradili takšne protihrupne ograje.

Mar res takrat niso mogli vedeti, da bodo že kmalu zatem rušili cestninske postaje in temu prilagoditi projekt?

Tomaž Vidic, aktualni predsednik uprave Darsa | Foto: STA , Tomaž Vidic, aktualni predsednik uprave Darsa Foto: STA , Na Darsu so se neposrednemu odgovoru na to vprašanje izognili. Pojasnili so, da se je v času projektiranja protihrupnih ograj upoštevala le možnost razširitve odstavnega pasu, ki bi se občasno uporabljal kot tretji vozni pas, ne pa gradnje dodatnega pasu.

Toda nesporno je, da so Darsovi načrti za uvedbo elektronskega cestninjenja, ki so predvideli rušenje cestninskih postaj, precej starejši od načrtov za gradnjo protihrupnih ograj.

Avtomoto Obisk gradbišča: Tako Dars ruši cestninske postaje #video

Na Darsu e-cestninjenje načrtovali že pred desetletjem

Spomnimo, o uvedbi elektronskega sistema cestninjenja se je prvič resneje govorilo že leta 2008, ko je ministrstvo za promet v prvi vladi Janeza Janše vodil Radovan Žerjav. Prvi razpis je Dars objavil avgusta 2011, v zadnjih mesecih vlade Boruta Pahorja, a ga je druga vlada Janeza Janše ustavila.

Že takrat so se morali na Darsu zavedati, da bodo cestninske postaje prej ali slej stvar preteklosti.

Domnevna neposlušnost Darsove uprave, ki jo je vodila Mateja Duhovnik, je bila eden od pomembnih razlogov za zamenjavo z Matjažem Knezom.
 | Foto: STA , Domnevna neposlušnost Darsove uprave, ki jo je vodila Mateja Duhovnik, je bila eden od pomembnih razlogov za zamenjavo z Matjažem Knezom. Foto: STA , Rušenje cestninske postaje Log je maja 2012 zahteval tedanji minister za infrastrukturo Zvonko Černač. Ker so na Darsu zatrjevali, da jih potrebujejo za cestninjenje tovornih vozil, je javno naročilo za njihovo rušenje objavilo kar ministrstvo.

Prav domnevna neposlušnost Darsove uprave, ki jo je vodila Mateja Duhovnik, je bila eden od pomembnih razlogov za njeno zamenjavo z Matjažem Knezom.

V začetnih mesecih leta 2013, torej še pred projektiranjem protihrupnih ograj, so na Darsu objavili nov, že drugi razpis za elektronsko cestninjenje. Tega je razveljavila državna revizijska komisija, pred tem pa se je nanj prijavila le družba Kapsch TrafficCom.

Za isto delo bodo plačali dvakrat

Tretji in zadnji razpis so objavili leta 2015, torej še v času gradnje protihrupnih ograj.

V vsakem primeru bo Dars ista dela v treh letih plačal dvakrat. Protihrupno ograjo na odseku Vrhnika-Brezovica je leta 2015 zgradil konzorcij gradbenega podjetja Rafael in Železničarskega gradbenega podjetja (SŽ-ŽGP). Dars jima je za dela plačal 9,5 milijona evrov.

Za kilometer ograj na tem 7,5 kilometra dolgem odseku je torej Dars v povprečju odštel 1,25 milijona evrov.

Za demontažo in namestitev dela nove ograje bo zdaj Dars plačal približno 234.000 evrov. Dela bo tokrat izvedel konzorcij Gorenjske gradbene družbe (GGD), Kolektorja CPG in Cestnega podjetja Kranj (CPK), ki bo ob cestninski postaji Log porušil in preuredil še postaje Torovo, Hrušica in Vrhnika. Gre za projekt, skupaj vreden 10,47 milijona evrov (brez DDV).

avtocesta, pluženje
Novice Vremenske postaje na avtocestah: nekoč nočna mora za nekdanjega ministra, zdaj za Dars
Ne spreglejte