Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
23. 7. 2019,
10.52

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

24

Natisni članek

Termit Moravče Ministrstvo za okolje in prostor Simon Zajc

Torek, 23. 7. 2019, 10.52

4 leta, 9 mesecev

Inšpekcijska rdeča luč Termitu

Ljubljanski pepel namesto v Moravče v Trbovlje #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,38

24

Toplarna Ljubljana Te-TOL Energetika Ljubljana | Ljubljanska toplarna bo pepel do jeseni namesto 25 kilometrov daleč v Moravče vozila na okrog 60 kilometrov oddaljeno trboveljsko deponijo.  | Foto STA

Ljubljanska toplarna bo pepel do jeseni namesto 25 kilometrov daleč v Moravče vozila na okrog 60 kilometrov oddaljeno trboveljsko deponijo.

Foto: STA

Zaradi inšpekcijske odločbe in posledične ustavitve naprave za predelavo odpadkov v podjetju Termit je Energetika Ljubljana morala poiskati zamenjavo za odvoz odpadkov iz ljubljanske toplarne. Pepel – toplarna ga letno pridela 12 tisoč ton, poleti na srečo precej manj kot pozimi – bodo do oktobra vozili v Trbovlje.

Minister Simon Zajc je po analizi, ki je pokazala na onesnaženje v Moravčah, odredil izredni nadzor nad delovanjem inšpekcije in postopkom izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Termitu. Zanima ga, kako so lahko dozdajšnji nadzori in analize kazali, da je v Moravčah vse v redu. | Foto: STA , Minister Simon Zajc je po analizi, ki je pokazala na onesnaženje v Moravčah, odredil izredni nadzor nad delovanjem inšpekcije in postopkom izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Termitu. Zanima ga, kako so lahko dozdajšnji nadzori in analize kazali, da je v Moravčah vse v redu. Foto: STA , Podjetje Termit iz Moravč, ki na tej lokaciji deluje od leta 1998 in katerega osnovna dejavnost je proizvodnja in predelava kremenovih peskov, se je po mnenju občine in civilne iniciative lokalnih prebivalcev v zadnjih letih "hitro širilo" in začelo sprejemati tudi nevarne odpadke.

Na to so občani pod vodstvom novega župana Milana Balažica prvič opozorili januarja letos ter zahtevali podrobnejše analize in ukrepanje države.

Slaba dva tedna nazaj je inšpekcija nato na podlagi poročila Agencije RS za okolje (Arso) ugotovila onesnaženje in podjetju zapovedala ustavitev naprave za predelavo odpadkov. Termit naj bi se že pritožil, več pa bodo, kot pravijo, povedali na novinarski konferenci v četrtek. 

Prispevek Planeta o izsledkih inšpekcijske analize:

Kemis Moravče Termit odpadki
Novice Ministrstvo: Pitna voda v Moravčah zaradi Termita ni ogrožena

Kemis Moravče Termit odpadki
Novice Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe

Izziv za Energetiko: kam z odpadnim pepelom?

Odločba pa ni težava le za Termit, ta je namreč sprejemal odpadke mnogih slovenskih podjetij. Po naših informacijah tja odvažajo livarska podjetja, kot so Titan Kamnik, Livar iz Ivančne Gorice, proizvodna podjetja Eta Cerkno ...

Med največjimi strankami podjetja je Energetika Ljubljana oziroma ljubljanska toplarna, od koder so v Termit odvažali pepel, ki ostaja po zgorevanju premoga v treh kotlih toplarne. Letno ga odvozijo kar 12 tisoč ton, sreča v nesreči pa je, da ga je poleti precej manj kot pozimi. Termit je iz pepela delal gradbeni kompozit.

Zaprtje naprave moravškega podjetja za Energetiko Ljubljana predstavlja težavo, saj sama nima dovoljenja za zbiranje, predelavo oziroma odlaganje tega odpadka, zato so morali iskati novega poslovnega partnerja.

Analiza inšpekcije je na petih lokacijah od skupno sedmih pokazala znatno presežene kritične vrednosti za arzen, baker, kadmij, krom, nikelj, svinec ali fluoride. Kritična vrednost za cink je bila v določeni globini presežena na vseh petih lokacijah. | Foto: Ljudska iniciativa Moravče Analiza inšpekcije je na petih lokacijah od skupno sedmih pokazala znatno presežene kritične vrednosti za arzen, baker, kadmij, krom, nikelj, svinec ali fluoride. Kritična vrednost za cink je bila v določeni globini presežena na vseh petih lokacijah. Foto: Ljudska iniciativa Moravče

Kemis Moravče Termit odpadki
Novice Analiza na odlagališču Termita v Moravčah potrdila onesnaženje #video

Iskali nadomestno deponijo, javil se je le eden

Po inšpektorjevi rdeči luči Termitu so tako razposlali več povpraševanj zbiralcem in predelovalcem, ki imajo dovoljenje za prevzem pepela. "Razen družbe HSE-Energetska družba Trbovlje d.o.o. nobena izmed pozvanih družb ni oddala ponudbe. Tako imamo začasno rešitev do konca oktobra 2019 z novim poslovnim partnerjem," pravijo v podjetju. 

Pepel bodo do jeseni torej namesto 25 kilometrov daleč v Moravče vozili na okrog 60 kilometrov oddaljeno trboveljsko deponijo. Kaj bo, če se zaprtje Termitovega obrata podaljša v jesen, niso pojasnili. Dodali pa so, da pripravljajo nov javni razpis za odvoz odpadkov med letoma 2020 in 2022.

Leta 2022 naj bi nato odprli novo plinsko-parno elektrarno, s čimer naj bi se po oceni ljubljanskega občinskega podjetja količina odpadkov zmanjšala za 70 odstotkov.

Eta Cerkno: Procesi tečejo nemoteno

Ali in, če da, kako na njihovo poslovanje vpliva, smo poleg toplarne vprašali ivančnogoriški Livar, Eto Cerkno in Livarno Titan iz Kamnika.

Odgovor smo dobili le iz Ete Cerkno, kjer so nam potrdili, da je Termit njihov poslovni partner, a podrobnosti o posledicah zaprtja njihove naprave ne razkrivajo. Povedali so nam le, da "kljub nedavnim dogodkom v Termitu vsi procesi v družbi Eta Cerkno potekajo nemoteno". Dodali so, da pri poslovanju izpolnjujejo vse okoljevarstvene standarde in zakonodajo.

 

Županja Trbovelj zahteva pojasnila

Jasna Gabrič | Foto: STA , Foto: STA , Predstavnike občine in občane Trbovelj je novica, da Energetika Ljubljana odpadke vozi k njim, razburila. Kot so sporočili iz trboveljske občine, so jih občani v zadnjih dneh začeli obveščati o številnih kamionih z ljubljanskimi registracijami, ki vozijo odpadke na deponijo v Trbovljah v lasti HSE - Energetska družba Trbovlje. "Začeli smo raziskovati in preverjati, hkrati pa danes iz medijev izvedeli, da naj bi Energetika Ljubljana s podjetjem HSE sklenila pogodbo o odvozu pepela," so zapisali.

Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič je zato danes poslala urgentno poizvedbo, s katero od lastnikov zemljišča, Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), kamor naj bi se ti odpadki prepeljali, zahtevajo pojasnila o izvoru in vrsti materiala, ki naj bi se vozil v Trbovlje, ter rezultate vseh monitoringov, ki jih v zvezi z odloženim materialom morajo izvajati.

Poudarila je, da jih skrbi, da lahko odpadke, ki je v Termitu ne morejo sprejemati, lahko sprejema nekdo drug, v tem primeru HSE. "Verjamemo, da papirji ustrezajo, kot so do nedavnega ustrezali tudi v primeru Moravške občine, a v realnosti je bilo na terenu povsem drugače," je zapisala. STA

 

Kaj je Termit?

Nekaj podrobnosti o moravškem podjetju:

  • Podjetje je bilo registrirano leta 1998 in ima sedež v Moravčah, blizu Domžal.
  • Njihova dejavnost je predelava nenevarnih odpadkov v različne vrste peska (za športna igrišča, prodajo v trgovinah) ter pomožne izdelke za livarska in jeklarska podjetja. Njihov pesek so na primer leta 2017 nasuli na plaži v Portorožu ter na nogometnih igriščih v Kopru in Domžalah.
  • V letu 2017 je podjetje ustvarilo 19 milijonov evrov prihodkov, eno tretjino doma, dve tretjini v tujini. Njihov največji tuji trg je bila Italija (petina skupne prodaje).
  • Konec leta 2017 je podjetje zaposlovalo 180 ljudi.

 

Ne spreglejte