SiolNET. Novice Svet
0,51

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ministrstvo: Pitna voda v Moravčah zaradi Termita ni ogrožena

0,51

termometer

Kemis Moravče Termit odpadki
Pitna voda v Moravčah je neoporečna, so sporočili z okoljskega ministrstva. Župan Moravč je na drugi strani opozoril, da je omenjena analiza zavajajoča. Foto: Ljudska iniciativa Moravče

Analiza pitne vode, ki jo je po neodvisni kemijski analizi vode in sanacijskega materiala na območju nekdanjega odkopa Drtija v Moravčah odredil minister za okolje in prostor Simon Zajc, je pokazala, da je pitna voda v Moravčah neoporečna, so sporočili z okoljskega ministrstva. Analiza je sicer pokazala onesnaženost tal ter izcednih in podzemnih vod. Župan občine Moravče Milan Balažic je analizo vira pitne vode pozdravil, a dodal, da je ta zavajajoča: "Odvzet je bil le en vzorec na enem viru. Imamo jih še šest."

Kemis Moravče Termit odpadki Novice Analiza na odlagališču Termita v Moravčah potrdila onesnaženje #video

Analiza tal in vode na deponiji Drtija podjetja Termit v Moravški dolini, ki jo je v začetku leta odredil nekdanji okoljski minister Jure Leben, je pokazala nastanek okoljske škode. Aktualni okoljski minister Simon Zajc je prejšnji teden ob predstavitvi rezultatov napovedal še preverjanje stanja vodnih virov, čeprav onesnaženja v tem segmentu ni bilo mogoče pričakovati.

Ministrstvo: Pitna voda v Moravčah je neoporečna

Minuli petek so tako odvzeli vzorec pitne vode v vrtini Ples, ki leži severovzhodno od območja odkopa kremenovega peska Drtija. V vzorcu vode so bili analizirani osnovni parametri, skupni organski ogljik, kovine, fluoridi, fenolne spojine in formaldehid. V nabor parametrov so bile vključene spojine, ki so bile spoznane kot problematične na območju odkopa Drtija, so danes sporočili z okoljskega ministrstva.

Rezultati analiz so pokazali, da pitna voda v vrtini Ples ustreza standardom za pitno vodo. Vpliva območja odkopa kremenovega peska Drtija na pitno vodo agencija za okolje (Arso) v tem vzorcu ni zaznala. Pitna voda v Moravčah je torej neoporečna, so sporočili z ministrstva.

Kemis Moravče Termit odpadki Novice Inšpektor omejil delovanje Termita; omenja se možnost kazenske ovadbe

Balažic zaradi onesnaženja Moravške doline napoveduje ovadbe

Župan Občine Moravče Milan Balažic medtem zaradi onesnaženja Moravške doline napoveduje ovadbe proti vodstvu Termita in nekdanjemu vodstvu moravške občine. Pred več kot sto zbranimi krajani Moravč je na današnji okrogli mizi ponovil tudi zahtevo po odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja Termitu ter napovedal, da bo občina zaradi povzročene škode zahtevala odškodnino.

Povedal je tudi, da je Termit že vložil ovadbi proti občini in njemu, in sicer zaradi blatenja dobrega imena podjetja. Ob tem je zavrnil navedbe podjetja iz minulih dni, češ,da so rezultati analize neverodostojni, da gre za konstrukt in podobno. "Podjetje Termit ima res vsa dovoljenja za svoje delovanje. A vprašati se moramo, v kakšni državi živim, če daje dovoljenja za tako dejavnost," je bil kritičen.

"Podjetje Termit ima res vsa dovoljenja za svoje delovanje. A vprašati se moramo, v kakšni državi živim, če daje dovoljenja za tako dejavnost," je bil kritičen župan občine Moravče Milan Balažic. "Podjetje Termit ima res vsa dovoljenja za svoje delovanje. A vprašati se moramo, v kakšni državi živim, če daje dovoljenja za tako dejavnost," je bil kritičen župan občine Moravče Milan Balažic. Foto: Ljudska iniciativa Moravče

Balažic je spet zatrdil, da bodo Moravčani v prihodnje sodelovali z ministrstvom za okolje in prostor ter zahtevali temeljito sanacijo, ki jo bo moralo plačati podjetje. Še naprej se zavzemajo za to, da se Termitu odvzame okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov in da se podjetje osredotoči na svojo osnovno dejavnost: "Kamionov smrti na cesti ni več in hočemo, da tako tudi ostane."

Glede morebitnih ovadb proti inšpektorjem, ki so v zadnjih letih ugotavljali, da se v Moravški dolini ne dogaja nič spornega, pa bodo počakali na rezultate izrednega nadzora, ki ga je že uvedel okoljski minister Zajc. Zaradi hudega onesnaženja okolja bodo na občini zahtevali okoljsko odškodnino, kot je po navedbah Balažica običajno v podobnih primerih v tujini. Če svojega ne bodo dosegli, so pripravljeni tudi tožiti državo pred evropskimi sodišči.

Kemis Moravče Termit odpadki Novice Testi v Moravčah pokazali toksični udar, Moravčani grozijo z državljansko nepokorščino #video

"Odvzet je bil le en vzorec na enem viru. Imamo jih še šest."

Predstavnik Ljudske iniciative Moravče Jurij Kočar je medtem poudaril, da moravška dolina ne more več sprejemati odpadkov. "Absolutno naj nehajo voziti material v našo dolino. O tem ne nameravamo niti več razpravljati," je bil jasen Kočar. Dodal je, da so Moravčani "svoj dolg do razvoja nacionalne družbe izpolnili".

Kočar se sicer zaveda, da bo večina že vgrajenega materiala v Moravški dolini ostala. V iniciativi med drugim vztrajajo, da se poišče in odkoplje sode z nevarnimi snovmi, za katere so priče jasno povedale, da so zakopani na območju Drtije. Prav tako zahtevajo takšno sanacijo, ki bo preprečila nadaljnje uhajanje nevarnih snovi v okolje, vključno z zajetjem izcednih voda in ukrepi za preprečevanje dvigovanja nevarnega prahu.

Balažic je pozdravil tudi analizo vira pitne vode, ki je danes pokazala, da pitna voda Moravčanov ni onesnažena. A ta ugotovitev je po njegovem mnenju zavajajoča. "Odvzet je bil le en vzorec na enem viru. Imamo jih še šest," je opozoril župan in spomnil tudi na prejšnje analize, ki so pokazale na tvorbo mikronukleusov v eritrocitih rib v potokih Stražica in Drtijščica.

Župan je bil kritičen tudi do predsednika vlade Marjana Šarca in predsednika republike Boruta Pahorja, ki se o težavah Moravčanov še nista izjasnila. "Kje sta," se je vprašal. Balažic je sicer priznal, da Termit zagotavlja številna delovna mesta, a dodal, da gre za umazana delovna mesta. "In dokler bomo podpirali ta delovna mesta, v Moravčah ne bomo nikoli dobili čistih delovnih mest," je še dejal župan.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slov1ec / 18.07.2019. ob 07:45 +1 0

  Vsa ta zagotovila (ne)hote spominjajo na enaka pokojne ZSSR ob černobilski katastrofi. Rezultate in posledice poznamo. Kakšne bodo v primeru Moravč ? Še več obolelih za rakom ? Upajmo vendar, da so tokratne analize resnične in dobre.

  +1 0
 • jeremias / 18.07.2019. ob 07:34 +1 0

  Naša dežela je čudežna! Če gorijo skladišča nevarnih odpadkov ni nobenega onesnaževanja, če zakopljemo strupene snovi je voda kristalno čista in zdravilna... Dajmo za drage denarce uvažati smeti in jih sežgimo, zakopljimo, saj je naša zemlja je čudežna in ne bo nobenih negativnih učinkov.

  +1 0
 • TTbow / 17.07.2019. ob 22:16 0 0

  Čudno, da nas ne poskušajo prepričati, da je še boljša sedaj. In se obnašajo, da sedaj, ko so ugotovili,da podtalnice (še) onesnaženje ni doseglo, je pa vse v redu. Pa so nori. A sedaj pa če ne onesnažiš podtalnice pa ni nič takega svinjati okolje z kemikalijami,ki pobijajo vse na poti in bodo slej ko prej,če ne pa indirektno, prišle v kontakt s človekom na tak ali drugačen način. Kot,da nismo dnevno izpostavljeni z že dovolj kancerogenimi elementu.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin