Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Sreda,
31. 1. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

16

Natisni članek

uvoz izvoz gospodarstvo Slovenija Izrael Palestina infografika

Sreda, 31. 1. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Priznanje Palestine

Kakšno gospodarsko škodo lahko Sloveniji povzroči priznanje Palestine

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

16

Premier Izraela | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pri slovenskem priznanju Palestine se lahko pojavijo povračilni ukrepi oziroma raznih pritiski Izraela. Glede na številke se zdi, da Izrael močnih gospodarskih argumentov za izvajanje pritiska na Slovenijo nima.

Zunanji minister Karl Erjavec se v svojih izjavah postavlja na stran slovenskega priznanja Palestine. Pri tem se lahko naša država boji nekaterih povračilnih ukrepov Izraela. Na to kaže tudi včerajšnja izjava Erjavca, da bi morala Slovenija ob priznanju Palestine svoje veleposlaništvo v Izraelu dodatno varnostno okrepiti. Kaj pravijo številke, kakšno je sodelovanje Slovenije z Izraelom in koliko škode lahko s priznanjem Palestine utrpi slovensko gospodarstvo.

Pri blagovni menjavi Slovenija bolj pomembna za Izrael kot obratno

Ne Slovenija in ne Izrael nista visoko na lestvici izvozno-uvoznih partnerjev drug drugega. Skupna blagovna menjava med državama je v zadnjih šestih letih znašala med 40 in 100 milijonov evrov. Medtem, ko slovenski izvoz v Izrael zadnjih pet let nenehno raste, uvoz blaga v Slovenijo nekoliko niha. V zadnjih šestih letih je imela Slovenija samo v letu 2014 trgovinski primanjkljaj z Izraelom, torej smo od njih več uvozili, kot smo k njim izvozili.

V prvih desetih mesecih leta 2017 blagovna menjava z Izraelom pomeni petino odstotka našega izvoza in četrtino odstotka našega uvoza. Slovenija je le nekoliko pomembnejša partnerica Izraelu kot obratno. Slovenija za Izrael pomeni slabega pol odstotka izvoza in dober odstotek njihovega uvoza.

Izpad izraelskih turistov se na našem turizmu ne bi močno poznal

Turistični obisk in delež prenočitev tujih turistov iz Izraela se v Sloveniji počasi vzpenjata. Vseeno sta v primerjavi z vsem turizmom v Sloveniji precej majhna, saj njihovi gosti pomenijo dober odstotek turističnega obiska in prenočitev v Sloveniji.

Podjetniška prisotnost Izraelcev v Sloveniji komaj opazna

Podjetja z izraelskim lastništvom v Sloveniji ne pomenijo niti tretjine odstotka našega podjetništva. Podatek drži tako po številu podjetij kot tudi po deležu prihodkov in deležu zaposlenih oseb.

 

Ne spreglejte