Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2018,
13.06

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

11

Natisni članek

Borut Pahor Palestina Izrael

Petek, 26. 1. 2018, 13.06

6 let, 2 meseca

Pahor "zadržan do priznanja Palestine"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

11

Borut Pahor | Foto Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes sporočil, da je v trenutnih okoliščinah "zadržan do priznanja Palestine". Kot so sporočili iz njegovega urada, Pahor "podpira diplomatsko priznanje Palestine v okoliščinah, ko bi to priznanje pripomoglo k ureditvi dvostranskih vprašanj z Izraelom in ne k njihovemu zaostrovanju".

Predsednik Borut Pahor meni, "da v tem trenutku nismo priče takim okoliščinam", so še sporočili iz Pahorjevega urada.

Po predsednikovem mnenju bi morala biti v mirnem reševanju bližnjevzhodnih vprašanj skupna zunanja politika Evropske unije bolj ambiciozna in vplivna kot do zdaj. Pri sklenitvi jedrskega sporazuma z Iranom je že dokazala svoje znanje in vplivnost, je poudaril Pahor.

Želi si, da bi obe državi živeli v miru in varnosti

V Pahorjevem uradu so pojasnili še, da si predsednik tudi v osebnih pogovorih z voditelji izraelskih in palestinskih oblasti prizadeva, da bi obe strani sprejeli t. i. rešitev dveh držav, po kateri bi Izrael in Palestina živela drug ob drugem v miru in varnosti.

Pahor meni, da je prišlo v zadnjem času do poslabšanja zaupanja in razmer, ki bi sicer ob močni in enotni podpori mednarodne skupnosti omogočale tako rešitev. Zato je zadržan do enostranskih ukrepov, ki razmer ne izboljšujejo in poglabljajo nezaupanje, so še sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor se je s tem odzval na napovedi zlasti zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi Slovenija v zdajšnjih okoliščinah morala priznati državnost Palestine. Povod za to je predvsem odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela, s čimer je močno razburil arabski svet in zlasti Palestince, ki želijo Vzhodni Jeruzalem za prestolnico svoje države.

Vlada podpira proces priznanja Palestine

Slovenska vlada je decembra sprejela sklep, da podpira nadaljevanje procesa priznanja Palestine, o tem pa naj bi v sredo razpravljal tudi odbor državnega zbora za zunanjo politiko. Predsednik vlade Miro Cerar je nakazal, da priznanje Palestine podpirajo vse koalicijske stranke, a želi preučiti tudi posledice tega dejanja za Slovenijo, tako pozitivne kot negativne.

Večajo se tudi pritiski na Slovenijo, naj priznanja Palestine ne izvede. Cerarja so v sredo k temu pozvali voditelji konference vseh 48 večjih ameriških judovskih organizacij. Menijo, da bi s tem dodatno opogumili Palestince, da še naprej zavračajo pogajanja z Izraelci.

Ne navajajo sicer ničesar o številnih enostranskih dejanjih Izraela, kot na primer širjenje judovskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, kar pravzaprav onemogoča vzpostavitev palestinske države v praksi in zaradi česar Palestinci zavračajo pogajanja, dokler se tovrstna dejanja nadaljujejo.

Ne spreglejte