SiolNET. Novice Slovenija
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški Judje pozivajo Cerarja, naj Palestine ne prizna

1,28

termometer

Palestina
Foto: Reuters

Voditelji konference vseh 48 večjih ameriških judovskih organizacij so v sredo izrazili zaskrbljenost nad napovedmi, da bo slovenski parlament razpravljal o priznanju Palestine. Slovenskega premierja Mira Cerarja so pisno pozvali, naj vlada ne prizna Palestine, ker po njihovem mnenju za to ni nobene utemeljitve.

Predsednik konference Stephen Greenberg in izvršni podpredsednik Malcolm Hoenlein sta neprijetno presenečena nad poročili, da bo odbor DZ za zunanjo politiko razpravljal o uradnem priznanju palestinske države. Skrbi ju tudi, da slovenski zunanji minister Karl Erjavec v tem trenutku podpira takšen ukrep.

Kot so izpostavili judovski voditelji iz ZDA, bi bilo priznanje Palestine prezgodnje in zelo kontraproduktivno. Opogumilo bi palestinsko oblast za nadaljevanje zgrešene politike, ki se izogiba odgovornosti za mirovna pogajanja o rešitvi konflikta z Izraelom.

Slovensko priznanje Palestine ne bo prepričalo Palestincev, da se vrnejo k pogajanjem, in bo spodkopalo in ne promoviralo smiselnega pristop k rešitvi desetletja dolgega konflikta, kar so neposredna pogajanja med stranema. Povzročilo bo podaljšanje obdobja brez miru, so še opozorili.

Cerar: Ministrstva sem prosil, da pripravijo mogoče posledice

"Ker je to zelo zahteven proces, sem zadolžil vsa ministrstva, da mi bodo v kratkem natančno poročala o tem, kakšne posledice bi lahko imelo morebitno priznanje s strani Slovenije, tako pozitivne kot morebitne negativne," je dejal Cerar v izjavi za Radio Slovenija.

"Priznanje je nekaj, kar je pravično, do česar bi moralo priti in v to smer gremo, vendar pa moramo iti v to preudarno," je še dodal premier Cerar.

Tudi Erjavec je dejal, da Slovenija ne bo spreminjala odločitve. Dejal je še, da je dobil tudi pozitivne odzive judovskih izobražencev iz Izraela na napovedi, da bo Slovenija Palestino priznala.

Judje napovedujejo srečanje s slovensko veleposlanico pri ZN

Trenutna slovenska zunanja politika glede palestinske državnosti je skladna s prevladujočim mednarodnim pravom in normami ter ogromnim mednarodnim konsenzom v podporo rešitvi s pogajanji.

Vodstvo judovskih organizacij napoveduje tudi srečanje s slovensko veleposlanico pri Združenih narodih Darjo Bavdaž Kuret, ki ji bo neposredno preneslo svoje skrbi.

"Upamo, da se bo Slovenija odločila za nadaljevanje konstruktivne vloge z vzpodbujanjem palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, da se vrne za pogajalsko mizo," so še sporočili judovski voditelji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin