Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 1. 2018,
16.04

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

13

Natisni članek

Karl Erjavec Palestina Izrael vlada

Ponedeljek, 29. 1. 2018, 16.04

6 let, 2 meseca

Erjavec pričakuje, da bo Slovenija priznala Palestino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

13

Zunanji minister Karl Erjavec pričakuje, da bo vladajoča koalicija priznala Palestino kot samostojno in neodvisno državo. To je sporočil tudi izraelskemu veleposlaniku v Sloveniji.

Video: Planet TV

Minister Karl Erjavec je na novinarski konferenci pojasnil proceduro morebitnega priznanja Palestine kot samostojne in neodvisne države.

"Pričakujem, da bo sredina seja odbora državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) prekinjena in da bo vlada pripravila ustrezen predlog za priznanje Palestine kot samostojne in neodvisne države. Tega bo znova obravnaval OZP.

Ob predlogu OZP bo nato odvisno, ali bo državni zbor priznal Palestino. Glede na stanje v koaliciji mislim, da bi se priznanje Palestine lahko uresničilo. To sem povedal tudi izraelskemu veleposlaniku, kar je vzel na znanje," je dejal Erjavec.

Veleposlaniku je natančno predstavil, kako v Sloveniji teče postopek glede priznanja Palestine, in ga tudi seznanil s svojo oceno, da bo glede na stanje v koaliciji verjetno prišlo do priznanja Palestine, poroča STA.

Kot je spomnil Erjavec, so na vladi po decembrskem priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela s strani ZDA in v luči tega, da je bližnjevzhodni mirovni proces mrtev, znova razpravljali o priznanju Palestine. Zdaj mora vlada pripraviti predlog za priznanje Palestine, če se bo seveda tako odločila.

"Če je bil pravi trenutek za Sveti sedež, zakaj ne bi bil za Slovenijo?"

Kritiko predsednika OZP Jožefa Horvata (NSi), češ da je postopek priznanja neodgovorno početje, ki da je v prvi vrsti posledica predvolilnih vzgibov in notranjepolitičnih interesov, je Erjavec spomnil, da NSi podpira priznanje Palestine, da pa dvomi, ali je zdaj pravi trenutek zanj. "A če je bil pravi trenutek za Sveti sedež, zakaj ne bi bil za Slovenijo?" se je vprašal Erjavec.

Na MZZ so sicer po besedah Erjavca zaprosili ostala ministrstva za njihove ocene morebitnih učinkov priznanja Palestine kot samostojne države in, kot kaže, "kakšnih večjih - razen pričakovanih - učinkov ni za pričakovati". Takšna je bila tudi prva ocena ministrstva za finance, kjer pa bodo zdaj vendarle še enkrat preverili, ali je temu res tako.

Na samem MZZ pričakujejo podobne posledice kot so sledile ob priznanju Palestine s strani Švedske in Svetega sedeža in Erjavec meni, da te za Slovenijo "ne bi bile dramatične". Predvsem bi bilo treba bolje zavarovati slovensko veleposlaništvo v Tel Avivu, saj bi utegnili priznanju slediti protesti, poleg tega pa bi se v mesecih po priznanju najverjetneje znižala raven odnosov med državama, državniških obiskov na najvišji ravni ne bi bilo.

Ne spreglejte