SiolNET. Posel danes Novice
1,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dars bo spet rušil cestninske postaje

1,04

termometer

cestnina avtocesta dars
Foto: STA/Danijel Novakovič

Dars je izbral izvajalce za rešitev novih sklopov cestninskih postaj na avtocestah. V treh sklopih je za rušitev in preureditev predvidenih skupno 16 cestninskih postaj, in sicer sedem čelnih in devet stranskih. Hkrati z rušitvami bo Dars izvedel tudi 12 kilometrov obnov smernih vozišč. Kdaj bo rušenje potekalo, še ni znano.

Torovo Avtomoto Rušenje cestninskih postaj: promet na Torovem še nikoli tako tekoč #video

Za rušitev in preureditev cestninskih postaj Videž, Bazara, Senožeče, Divača, Kozina ter sanacijo voziščne konstrukcije priključkov Senožeče, Divača in Kozina je Dars oddal edinemu ponudniku, in sicer bo dela za 6,16 milijona evrov opravil konzorcij podjetij CPK, Kolektor CPG in GVO.

Sklop rušitve in preureditve cestninskih postaj Pesnica, Dragotinci, Prepolje ter sanacijo voziščne konstrukcije priključka Šentilj bo izvedel konzorcij VOC Celje skupaj s CVP in GVO. Dars je za ta sklop prejel štiri ponudbe, izbral pa je najcenejšo v vrednosti 4,62 milijona evrov.

Rušitev cestninskih postaj Kompolje, Dob, Blagovica-sever, Blagovica-jug, Lukovica-sever, Lukovica-jug ter Krtina-sever in Krtina-jug ter sanacijo voziščne konstrukcije priključkov Blagovica, Lukovica in Krtina, za katero jo je prispelo pet ponudb, je Dars oddal družbam CVP, GVO, VOC Celje za 9,14 milijona evrov.

Hrvaška avtocesta cestnina Avtomoto Hrvaška podražila cestnine na istrskem ipsilonu

Potek del še ni znan

Kdaj se bodo začela dela, za zdaj ni znano. Postopek javnega naročanja je še v teku, neizbrani izvajalci imajo možnost pritožbe na Darsovo odločitev. Sledi sklepanje pogodb, nato bo Dars lahko verjetno razkril časovnico.

zastoj, avtocesta Novice Evropski poslanci podprli predlog plačevanja cestnine po dejansko prevoženi razdalji

Del postaj že odstranjenih

Rušitev cestninskih postaj na slovenskem avtocestnem omrežju je sicer posledica uvedbe novega sistema DarsGo, ki je je zaživel aprila lani. Dars je leta 2018 že porušil in rekonstruiral vozišča na območjih cestninskih postaj Torovo na gorenjski avtocesti in Log, Nanos ter Dane na primorskem avtocestnem omrežju.

Poleg omenjenih čelnih so bile lani odstranjene še stranske cestninske postaje na petih avtocestnih priključkih primorske avtoceste, in sicer Unec-sever, Unec-jug, Razdrto-sever, Razdrto-jug, Postojna-sever, Postojna - jug ter cestninski postaji Vrhnika in Logatec. Ob tem so na Darsu obnovili 12 kilometrov smernih vozišč avtocest.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin