Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 10. 2018,
15.48

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

promet promet ceste ceste vinjeta cestnina

Četrtek, 25. 10. 2018, 15.48

5 let, 5 mesecev

Evropski poslanci podprli predlog plačevanja cestnine po dejansko prevoženi razdalji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
zastoj, avtocesta | Foto Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Evropski parlament je na današnjem plenarnem zasedanju podprl predlog direktive o spremembah cestninjenja, po katerem bi morale države članice cestnino za težja tovorna vozila in avtobuse od leta 2023 zaračunavati po dejansko prevoženi razdalji.

Od leta 2027 bi to veljalo tudi za lažja tovorna vozila in minibuse.

Plačevanje cestnin bi bilo bolj pošteno

EU želi z direktivo olajšati doseganje ciljev glede zmanjševanja izpustov v prometnem sektorju in narediti plačevanje cestnin bolj pošteno. Predlagana pravila se nanašajo na dajatve, ki jih članice že zaračunavajo, in načrtovane dajatve na vseh cestah t. i. čezevropskega prometnega omrežja, kamor spadajo tudi slovenske avtoceste.

Kot so sporočili iz evropskega parlamenta, bo morala biti cestnina za vsa tovorna vozila, težja od 2,4 tone, v primeru potrditve direktive od leta 2023 obračunana glede na dejansko prevoženo razdaljo. Za tovorna vozila, lažja od 2,4 tone, in minibuse bo to veljalo od leta 2027.

Da bi spodbudile uporabo okolju prijaznejših vozil, bodo morale članice višino cestnine prilagoditi izpustom ogljikovega dioksida iz posamezne skupine vozil.

zastoj, avtocesta
Avtomoto Poziv proti direktivi EU: so vinjetam res šteti dnevi?

Sledi tudi uvedba tako imenovanih zunanjih prometnih stroškov

Po letu 2021 bi po predlogu direktive v veljavo stopilo tudi določilo, po katerem bodo morale članice v primeru uvedbe cestnin za težja tovorna vozila uvesti tudi plačevanje tako imenovanih zunanjih prometnih stroškov, ki pomenijo stroške zaradi onesnaževanja, povzročanja hrupa in podobno. Po letu 2026 pa bo mogoča le uvedba plačevanja zunanjih prometnih stroškov za vse kategorije vozil.

Predlog omogoča popuste, na primer za redne uporabnike lažjih tovornih vozil na redkeje poseljenih območjih in na obrobju mest.

Na voljo tudi vinjete za en dan in za en teden

Predlog se nanaša tudi na kratkotrajne vinjete za osebne avtomobile. Da bi zaščitili tuje voznike, ki so na določenem območju le občasno, predlog predvideva zgornjo cenovno mejo za takšne vinjete. Poleg tega bodo morale biti kratkotrajne vinjete na voljo tudi za en dan in za en teden, predlagajo poslanci.

Poslanci so predlog direktive po prvem branju podprli s 398 glasovi za in 179 proti, 32 poslancev se je glasovanja vzdržalo. Predlog bodo zdaj v potrditev na mizo dobili ministri EU, nato pa se bodo lahko začela pogajanja s Svetom EU.

Ne spreglejte