SiolNET. Planet TV Planet 18
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet 18

Zaposleni padli pod rob minimalne plače, zato stavka #video

0,11

termometer

Za eno uro je obstala največja upravna enota v državi. "Uradnik ni nikjer v Evropi na minimalcu, tečejo tedni in meseci, pogajanja se ne premaknejo nikamor, to je sramotno," sporočajo vladi. Kaj zahtevajo od države in kako bodo stopnjevali protest?

Planet 18 Planet TV Peticija proti pobijanju nutrij #video

Delavci Upravne enote Ljubljana so včeraj dopoldne med 10. in 11. uro protestno prekinili delo, a kljub temu zagotavljali najnujnejše storitve. Šlo je za opozorilno stavko, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov z nazivi na ministrstvih in dodatek za blagajniško poslovanje. Po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik na ministrstvu iščejo rešitve, a da se težave lahko rešijo izključno in samo s prenovo plačnega sistema. Parcialnih dogovorov za posamezne skupine tako ni mogoče pričakovati.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

"Klic v sili" je opozorilno stavko Upravne enote Ljubljana poimenovala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Dragan Stanković, predsednik sindikata delavcev UE Ljubljana: "Zbor je podprlo, lahko povem, natanko 87 odstotkov vseh zaposlenih na Upravni enoti Ljubljana, vseh skupaj nas je pa 285."

Zahteve pa; višje plače in izenačitev nazivov na upravni enoti z nazivi na ministrstvih. Predsednik sindikata delavcev UE Ljubljana opozarja: "Z dvigom minimalne plače je precejšnji delež zaposlenih padel pod rob minimalne plače in jim mora država doplačevati razliko do minimalne plače." Na plačni lestvici to pomeni 25. plačni razred oziroma s številko slabih 1.200 evrov bruto za nekatere zaposlene v upravnih enotah po Sloveniji.

So pa kljub napovedani stavki na ministrstvu poudarili, da pogajanja o pravici le ene od upravnih enot niso mogoča. Ministrica je opozorila tudi, da dotična težava ni rešljiva kako drugače kot s prenovo plačnega stebra, a se v času prenove v kruti realnosti dražitev naših vsakdanov z višanjem minimalne plače in stagnacijo vseh preostalih postopoma vsi približujemo meji tako imenovanega ''minimalca''.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: vlada draži vinjete. Zakaj so predlogu Darsa po več letih ustregli prav zdaj, ko Slovence tepe inflacija? Številne podražitve v Mariboru: koliko dražji bodo vrtci, mestni prevoz, parkiranje in komunala? Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18 Planet TV V Beogradu se je spet začel pouk, kako naprej? #video Planet 18 Planet TV Nekateri se nikoli več ne bodo mogli vrniti domov #video Planet 18 Planet TV Kaj je strok, kaj pa glava česna? #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin