SiolNET. Planet TV Planet 18
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Planet 18

Nekateri se nikoli več ne bodo mogli vrniti domov #video

0,45

termometer

Na severovzhodu države se po hudih nalivih še sprožajo zemeljski plazovi. Kakšna bo škoda po končni oceni? Kdaj se bodo evakuirane družine lahko vrnile domov?

Planet 18 Planet TV "Smo kot Titanik, ki se potaplja, orkester pa še naprej veselo igra" #video

Na plazovitih območjih v občini Šentilj se stanje kljub sončnemu vremenu v zadnjih dneh še ni umirilo. "Zemlja še vedno drsi, tla so razmočena in še vedno se sprožajo novi plazovi," sporoča župan. Ocenjevanje škode še poteka, za zdaj pa kaže, da se dve ali tri družine ne bodo mogle nikoli vrniti v svoj dom.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Zemlja je na območju Slovenskih goric še vedno namočena in še vedno se marsikdo boji za svoje premoženje. Ekipe prostovoljnih gasilcev in civilne zaščite pa medtem nadzirajo različne kritične točke, številni njihovi pripadniki so že zelo utrujeni. Na območju Šentilja so oskrbeli za zdaj okoli 140 plazov, še vedno je ogroženih nekaj stanovanjskih hiš. Picerija iz Zgornje Velke je na primer izgubila del parkirišča, ki ga je plaz odnesel po strmini.

Evakuiranih je šest družin, od tega se dve ne bosta več vrnili domov – njihovi hiši nista več primerni za bivanje. Samo v občini Šentilj ocenjujejo, da je škoda narasla čez 3,5 milijona – to pa še ni končni znesek. Za zdaj so popisovali le škodo na infrastrukturi in hišah, kmetijska škoda bo prišla na vrsto v prihodnjih tednih. Tudi v občini Pesnica škodo še preverjajo na terenu.

Po besedah šentiljske poveljnice civilne zaščite pa so se v teh dneh dosti naučili in bodo ob podobnem scenariju ukrepali hitreje in bolj učinkovito. Sledi torej nadaljevanje popisa škode v prihodnjih tednih, kot že rečeno, je pretekli teden premier Golob obljubil državno pomoč. Slovenska Karitas pa zbira sredstva za pomoč prizadetim sokrajanom v Šentilju, Juršincih in Cirkulanah.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: o stavkah asistentov, o odzivu SVIZ na rebalans proračuna ter o noveli zakona o zaščiti živali. Več ob 18. uri na Planetu. 
Jutro na Planetu Planet TV Iz studia v telovadnico #video Planet 18 Planet TV V Bosni prva hobitova vas v tem delu Evrope #video Planet TV Planet TV Roglič vendarle pokazal mišice in Evenepoelu odščipnil nekaj sekund #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin