Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
8.50

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

vlada Leto 2022 premier Robert Golob Planet 18 Planet TV

Torek, 25. 4. 2023, 8.50

1 leto

Planet 18

Po enem letu: kako uspešna je vlada? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Minilo je leto dni, odkar so Slovenci na parlamentarnih volitvah izrekli zaupnico Robertu Golobu. Je premier upravičil pričakovanja? So volivci zadovoljni s sestavo koalicije? Kako uspešno je delovanje vlade?

Planet 18
Planet TV Odprava kazni, izrečenih med covidom? #video

24. april 2022 – težko pričakovane državnozborske volitve, svoj glas je oddalo več kot 70 odstotkov volilnih upravičencev. Državljani so takrat jasno pokazali željo, da državo vodi stranka Gibanje Svoboda na čelu z Robertom Golobom.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Plesu Gibanja Svobode sta se pridružili še stranki SD in Levica. Še preden so podpisali koalicijsko pogodbo, pa se je pojavila že prva težava – SDS je vložila predlog za razpis prvega od treh referendumov, ki so sledili in propadli jeseni.

Kljub vladnemu uspehu na referendumu pa se je z zakonom o RTV še naprej zatikalo. Pobuda za ustavno presojo zakona je njegovo izvajanje zaustavila, zato se še vedno ni uresničila Golobova napoved o imenovanju novega vodstva RTV.

Medtem ko se vlada, vsaj za zdaj še neuspešno, bori za zakon o RTV, pa vedno bolj tone tudi zdravstvo. Skoraj ne mine dan, da se ne bi srečali z novo težavo: dolge čakalne vrste, pomanjkanje in nedostopnost zdravnikov. Ob napovedi reforme pa se zdi, da je edina resnična sprememba tista, ki jo je vlada načrtovala med zadnjimi, ukinitev dopolnilnega zavarovanja.

A ne le zdravstvena reforma, obljube o reformah se pravzaprav kar vrstijo. Med tistimi, ki dvigujejo največ prahu, pa je zagotovo reforma javnega plačnega sistema. Pogajanja s sindikati potekajo že mesece, ločeno tudi s sindikati v zdravstvu, a dogovora še ni. Čeprav so bili pogovori v teku, pa so pred nekaj meseci protestirali gasilci. Ti pa niso edini, ki jim je prekipelo. Že dvakrat so se na Trgu republike zbrali upokojenci. Danes bodo svoje nezadovoljstvo na drugem protestu izrazili tudi kmetje.

Kljub marsikateri težavi, s katero se spopada vlada, pa se zdi, da je z izjemo odhoda ministrice za notranje zadeve vlada enotna. Zdaj, ko končno deluje po zastavljenih ciljih, je sprejela tudi tehnični rebalans proračuna. Ob tem pa se postavlja vprašanje, ali bodo načrtovana sredstva zadostovala za izpolnjevanje vseh obljub.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: pred poslopjem parlamenta v Ljubljani drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu dni, kakšen je odziv politike? Zakaj UKC MB prekinja sodelovanje s študenti? Reportaža naše ekipe iz Černobila ob 37. obletnici. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Rubežniki pri družini Zavašnik #video
Planet 18
Planet TV 24 evrov za dva kozarca vina in sladoled #video
Planet 18
Planet TV Glasne kritike predlagane novele zakona o živalih #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte