Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 4. 2023,
11.47

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Natisni članek

Robert Golob kazen COVID-19 Planet 18 Planet TV

Petek, 21. 4. 2023, 11.47

1 leto

Planet 18

Odprava kazni, izrečenih med covidom? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

2

Ste med tistimi, ki so dobili kazen za kršenje odlokov v času epidemije covid-19? Pravosodno ministrstvo je v vladni postopek poslalo predlog zakona, s katerim želi te kazni odpraviti. Koliko bo to stalo državni proračun in kako bodo obračunali delo v splošno korist ali nadomestni zapor?

Planet 18
Planet TV "Slovenija se je znašla v krizi vrednot!" #video

Pravosodno ministrstvo je v vladni postopek poslalo predlog zakona, s katerim želi odpraviti že izrečene kazni in ustaviti prekrškovne postopke, ki so jih policija in drugi organi na podlagi odlokov in zakonodaje tretje Janševe vlade sprožili v času epidemije covid-19.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Zakon se nanaša na obdobje med 7. marcem 2020 in 30. majem 2022. V tem času se je nabralo za nekaj več kot 5,7 milijona evrov kazni. Okoli 1,7 milijona evrov glob so kršitelji poravnali, v prisilni izterjavi pri finančni upravi pa je za malo manj kot štiri milijone evrov.

Od začetka epidemije do konca lanskega maja je bilo zaradi kršenja covidnih pravil sproženih več kot 62 tisoč prekrškovnih postopkov. Razlogov je bilo več, na primer nepravilno nošenje maske, prehajanje mej med občinami in statističnimi regijami, gibanje med policijsko uro, zbiranje v skupinah, večjih od šest ljudi, in podobno. Od omenjenih kazni je bilo za 1,7 milijona evrov glob plačanih prostovoljno, preostale so šle v prisilno izterjavo.

Tistim, ki so globo že poravnali, bodo glede na predlog zakona plačan znesek povrnili. Za opravljeno delo v splošno korist bodo kršitelji za vsako uro dela prejeli 10 evrov, za vsak dan, ki so ga preživeli v nadomestnem zaporu, pa 100 evrov.

Uveljavitev zakona bo pustila tudi finančne posledice, na primer 80 tisoč evrov za gradnjo informacijske podpore za vračanje glob na finančni upravi, vse vrnjene globe pa bodo proračun stale več milijonov.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: o izbrisu varnostnih posnetkov v UKC Ljubljana, energetskem načrtu in debelosti pri otrocih. Bodite z nami ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV 90-letnik, ki je skozi okno opazoval prihod Rusov, se je vrnil domov #video
Planet 18
Planet TV "Hvala Janši, da nas je spomnil na vse tisto, čemur so ljudje rekli ne!" #video
Planet 18
Planet TV Rubežniki pri družini Zavašnik #video
   Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte