Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 5. 2023,
15.11

Osveženo pred

10 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

reforme carina stavka FURS Janez Janša Janez Janša upokojenci premier predsednik vlade Robert Golob Planet 18 Planet TV

Četrtek, 25. 5. 2023, 15.11

10 mesecev, 4 tedne

Planet 18

700 evrov pokojnine in božičnica #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

V petek bo v državnem zboru izredna seja o položaju upokojencev, ki jo je zahtevala poslanska skupina stranke SDS zaradi poslabšanja socialnega in gmotnega položaja te skupine državljanov. Premier Robert Golob morda tudi zato včeraj z bombončki – 700 evrov minimalne zajamčene pokojnine, decembra izplačilo božičnice.

Planet 18
Planet TV Zaposleni padli pod rob minimalne plače, zato stavka #video

Premier je napovedal stomilijonski sveženj za potrebe upokojencev, ki ga bodo izpeljali skozi štiri ukrepe. Predvčerajšnjim so končali medkoalicijsko usklajevanje. Kot prvi ukrep je za 1. november napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort V okviru drugega ukrepa se bodo vdovske pokojnine najpozneje s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov. Ukrep bo po navedbah premierja zajel približno deset tisoč prejemnikov. Tretji ukrep je namenjen invalidom, pri čemer bo delo za krajši čas vrednoteno enako kot za polni delovni čas. Zadnji ukrep je božični dodatek. Zveza društev upokojencev je nad božičnico presenečena, napovedana uskladitev pokojnin pa se jim zdi prenizka. 

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je namere vlade kritično ocenil; opisal jih je kot "malo krepkejši blažev žegen". "Če damo skupaj vse dodatke in dvomesečno povečanje, to ne doseže tega, kar bo upokojencem vzela inflacija," je dejal Janša. S predlagano uskladitvijo pokojnin ni zadovoljen. "To je podobno kot lani, a mnogo manj," je dejal, "tisti z nizkimi pokojninami 1,8-odstotnega povišanja niti občutili ne bodo." Zimski dodatek se mu sicer zdi "zelo v redu", vendar je po njegovem predlog prenizek. Napovedal je, da bo SDS predlagala spremembo, tako da bi bili zneski zimskega dodatka enaki kot pri poletnem dodatku, ki ga upokojenci vsako leto dobijo z junijsko pokojnino.

Reforme so nekaj, v kar bo vlada res morala zagristi, čeprav so se njeni nameni o reformnem letu, to je zdaj že jasno, izjalovili. Bruselj namreč ne izbira dni in je jasen: tveganje za zamude pri izvajanju slovenskega načrta za okrevanje in odpornost je vse večje. Zato je Evropska komisija Slovenijo pozvala k okrepitvi strukture upravljanja, poleg tega morajo biti odločitve o napovedanih reformah sprejete brez odlašanja. Posebej izpostavljajo področja zdravstva, dolgotrajne oskrbe, pokojninske politike in davkov.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: Vlada draži vinjete. Zakaj so predlogu Darsa po več letih ustregli prav zdaj, ko Slovence tepe inflacija? Številne podražitve v Mariboru: koliko dražji bodo vrtci, mestni prevoz, parkiranje in komunala? več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Peticija proti pobijanju nutrij #video
Planet 18
Planet TV Nekateri se nikoli več ne bodo mogli vrniti domov #video
Planet 18
Planet TV Kaj je strok, kaj pa glava česna? #video
  Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube
Ne spreglejte