Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Planet TV Vice

Petek, 10. 8. 2018, 18.00

5 let, 8 mesecev

Viceland

Mož, ki ženskam plačuje kazni #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Viceland | Foto Planet TV/Vice

Foto: Planet TV/Vice

V seriji Države skozi modo manekenka in igralka Hailey Gates raziskuje vprašanja, ki jih svetovna modna industrija pogosto ignorira. Odpravila se je tudi v prestolnico svetovne mode Pariz, kjer je spoznala podjetnika, ki plačuje ženskam kazni zaradi nošenja muslimanskih oblačil. Pravijo mu tudi nikabski Zorro.

Zakon, ki prepoveduje zakrivanje obraza v javnosti, kršiteljicam v Franciji nalaga do 150 evrov kazni. Novinarka ter nekdanji fotomodel in igralka je spoznala alžirsko-francoskega poslovneža, ki plačuje globe ženskam v burkah. Za globe je do zdaj odštel že skoraj 300 tisoč evrov.

Zaradi svojega aktivizma je zaslovel, poznajo ga tudi pod vzdevkom nikabski Zorro. Sam se ima za človeka, ki ženskam dovoljuje, da v Evropi ostajajo svobodne. Osebno je proti nikabu in burkiniju, ker se je z njima veliko težje integrirati, ampak vseeno ne odobrava tega, da politiki izkoriščajo strah pred islamom in tako ženskam preprečujejo, da bi nosile, kar želijo.

Viceland | Foto: Planet TV/Vice Foto: Planet TV/Vice

Hailey se mu je pridružila, ko je neko žensko pospremil pri plačilu kazni. Za nošenje nikaba se je odločila sama, saj nima ne moža, ne bratov, ne očeta, ki bi jo v to lahko silili. Prepričana je, da bi moralo biti dovoljeno, da se ženska sama odloča, kaj bo oblekla, pa naj bo to nikab ali minikrilo.

Viceland
Planet TV Zaradi kosa blaga na glavi ne morejo dobiti službe #foto

Trenutno je samska in brez službe, zato je bila kazen, ki jo je dobila, ko jo je policija aretirala zaradi oblačila, zanjo veliko finančno breme. Če ne bi plačala kazni, bi ji blokirali račun, tako da ne bi mogla plačati najemnine in morda bi pristala na cesti.

Vse ženske morajo, preden jim nikabski Zorro plača kazen, podpisati, da jih v oblačenje muslimanskih oblačil nihče ne sili in da je to njihova osebna odločitev. Če bi jih v to kdo silil, te kazni ne bi plačal. Zanj je vse skupaj performans, predstava, da bi dal ljudem vedeti, da je to napad na pravice žensk. 

Viceland | Foto: Planet TV/Vice Foto: Planet TV/Vice Kasneje se je Hailey v Merseillu srečala z Natalie. Skupaj sta se odpravili na plažo, da bi videli odziv ljudi na žensko v burkiniju, katerega prepoved so umaknili šele pred kratkim.

Kakšen sprejem sta na plaži doživeli, izveste v nocojšnji oddaji Države skozi modo ob 22.30 na Planetu.
Planet TV Ko moda razkriva družbene probleme

 

Ne spreglejte