SiolNET. Planet TV Novosti
1,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Viceland

Zaradi kosa blaga na glavi ne morejo dobiti službe #foto

1,63

termometer

Viceland
Foto: Planet TV/Vice

V seriji Države skozi modo manekenka in igralka Hailey Gates raziskuje vprašanja, ki jih svetovna modna industrija pogosto ignorira. Odpravila se je tudi v prestolnico svetovne mode Pariz, kjer je poskušala izvedeti, kako podporniki zakona gledajo na prepoved nošenja muslimanskih ženskih oblačil in kako to vidijo muslimani v Franciji.

Ob Franciji pomislite na rdeče vino, bagete in Pariz kot zibelko visoke mode. V zadnjem stoletju so v njem uvajali nove kose za ženske. Od prve majhne črne obleke znamke Coco Chanel do tega, kar je nosila nekdanja prva dama Carla Bruni.

Carla Bruni Carla Bruni Foto: Planet TV/Vice

V Franciji je dovoljeno nositi skoraj vse, razen muslimanskih ženskih oblačil, ki jih v Franciji v zadnjem desetletju prepovedujejo. Kršiteljice morajo plačati globo do 150 evrov. Zakoni tako narekujejo, kaj ženske lahko nosijo v javnosti. Je pa težava toliko večja, ker ima Francija ima največji delež muslimanov v Evropi, več kot desetino, ki čutijo posledice teh zakonov.

Viceland Foto: Planet TV/Vice

Francijo je v zadnjih letih pretreslo kar nekaj terorističnih napadov, zato je zavladal strah, kar izkoriščajo tudi politične stranke za pridobivanje priljubljenosti. Med njimi je tudi Marine Le Pen. Nacionalna fronta je bila obrobna stranka, a je zaradi gorečega nasprotovanja priseljevanju postala priljubljena, podpirajo pa jo tudi številni mladi.

Viceland Foto: Planet TV/Vice

Yasser Louati, aktivist za človekove pravice, je Hailey Gates pojasnil, zakaj prepoved hidžaba temelji na posvetnosti, zakonu, ki so ga sprejeli leta 1905 in s katerim so ločili državo od cerkve. Po njegovem mnenju je bil to takrat dober zakon, ki je hkrati priznaval, da so vse vere enakovredne.  

Vendar je posvetnost nato postala nekakšno ideološko orodje v osemdesetih letih, ko so muslimani postali vse bolj vidni člani francoske družbe. Bili so učitelji, podjetniki, piloti, zdravniki, vendar nekaterim njihova vse pomembnejša vloga v družbi ni ustrezala. Zato so za prepoved hidžaba izkoristili načelo posvetnosti, ob to načelo se še danes ob diskusijah o nošenju muslimanskih ženskih oblačil številni radi naslanjajo.

Yasser Louati, aktivist za človekove pravice Yasser Louati, aktivist za človekove pravice Foto: Planet TV/Vice Muslimanke v Franciji ne morejo obiskovati javnih šol in delati, če si ne snamejo muslimanskih oblačil. Veliko muslimank, ki nosijo hidžab, je sicer visoko izobraženih. "Diplomirale so iz prava, medicine, strojništva, pa vseeno ne dobijo službe. In to ne zato, ker ne bi bile dovolj dobre, ampak zato, ker imajo pokrito glavo," je prepričan Haileyin sogovornik.

Kako prepoved nošnje muslimanskih oblačil vpliva na življenje muslimanov v Franciji in kakšno je stališče podpornikov in nasprotnikov zakona, izveste v nocojšnji oddaji Države skozi modo ob 22:30 na Planetu.
Države skozi modo Planet TV Ko moda razkriva družbene probleme

Komentarji

9

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • zoranmikuz / 09.08.2018. ob 20:52 +12 - 1

  No pa to ni kos blaga! Tudi jaz nosim kos blaga v žepu, (žepmi robec). Ne vem kako bi bilo, če bi naše punce hodile po Riadu v mini krilu, ali pa se v bikinkah kopale v Katarju! Naj mi kdo to pojasni, ker tam še nisem bil.

  +12 - 1
 • m2626 / 09.08.2018. ob 20:45 +8 - 1

  Muslići pejte službo in dom iskat med svoje

  +8 - 1
 • nordles / 09.08.2018. ob 22:18 +5 - 1

  Ne gre za kos blaga in tudi ne za muslimanska oblačila, vsaj takšna, ki smo jih poznali do sedaj od bosanskih, pa če hočete tudi evropskih muslimanov. pokrivajo se muslimani,ki so prišli v zadnjih letih iz arabskih in afriških držav. Ti imajo popolnoma drugačne vrednote, drugačen pogled na družbo in odnose v njen,drugačen odnos do dela in ustvarjanja, drugačen odnos do prava, šeriatsko pravo je nad civilnim pravom.Gre za to, ali bodo prevzeli naše vrednote ali se bomo morali mi prilagoditi njim

  +5 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin