SiolNET. Novice Volitve 2022
2,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Levica in NSi izenačeni, v LMŠ premik čez prag

2,18

termometer

Luka Mesec, Marjan Šarec, Matej Tonin | Od zadnje raziskave, ki smo jo objavili včeraj, bi parlamentarni prag prestopila LMŠ Marjana Šarca, izpadla pa Resni.ca Zorana Stevanovića. | Foto: Bojan Puhek/STA
Od zadnje raziskave, ki smo jo objavili včeraj, bi parlamentarni prag prestopila LMŠ Marjana Šarca, izpadla pa Resni.ca Zorana Stevanovića. Foto: Bojan Puhek/STA

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi največ vprašanih volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 24,5 odstotka vprašanih. Sledita ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 23,3 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 9,4-odstotno podporo. Četrto mesto si tokrat delita Levica Luke Mesca, in NSi, sledita ji LMŠ Marjana Šarca in gibanje Povežimo Slovenijo. Pod parlamentarnim pragom se je spet znašla Resni.ca, zunaj parlamenta bi ostali tudi SAB Alenke Bratušek in Naša dežela Aleksandre Pivec. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili včeraj, podpora SDS Janeza Janše znižala za eno odstotno točko, medtem ko je podpora Gibanju Svoboda Roberta Goloba narasla za 2,3 odstotne točke. Podpora je za 1,2 odstotne točke padla tudi SD Tanje Fajon, ki ostaja na tretjem mestu.

V parlament bi se uvrstilo sedem strank, od zadnje raziskave bi parlamentarni prag prestopila LMŠ Marjana Šarca, izpadla pa Resni.ca Zorana Stevanovića. 

Četrto mesto si s 7,3 odstotka tokrat delita Levica Luke Mesca, ki ji je podpora padla za pol odstotne točke, in NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora prav tako padla, in sicer za 0,3 odstotne točke.

S petimi odstotki bi se v parlament prebila še LMŠ Marjana Šarca, ki ji je podpora narasla za 1,8 odstotne točke, in gibanje Povežimo Slovenijo, ki mu je podpora sicer padla za 1,4 odstotne točke. 

Parsifal opredeljeni 15042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Zunaj parlamenta bi po tokratni meritvi ostale Resni.ca Zorana Stevanovića, Naša dežela Aleksandre Pivec, SNS Zmaga Jelinčiča, DeSUS Ljuba Jasniča in Pirati, pa tudi SAB Alenke Bratušek, Vesna, Naša prihodnost in D.D. ter DOM, ki imajo manj kot dva odstotka podpore.     

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve, ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Parsifal vsi anketiranci 15042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo tokrat 489, bi jih tokrat največ volilo Gibanje Svoboda, sledijo SDS, SD in Levica.

Parsifal zagotovo udeležili 15042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili včeraj. Spremembe so izražene v odstotkih, ne v odstotnih točkah.

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 67 odstotkov anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Parsifal na volitve v nedeljo 15042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. 

Parsifal izvedba 15042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Dimitrij Rupel Siol Plus Dimitrij Rupel: Pomanjkljivosti predvolilne razprave o zunanji politiki Alenka Bratušek. Marjan Šarec Novice To se je zgodilo Bratuškovi in Šarcu Matej Tonin, Luka Mesec Novice To je pokazala zadnja meritev moči strank Glasovnica parlamentarne volitve 2022 Novice Ali podoba glasovnice za parlamentarne volitve favorizira določene stranke? s Novice Janša največjemu tekmecu ponuja izziv ena na ena na nevtralnem terenu Volitve. Glas. Volilna skrinjica. Novice Volišče na veleposlaništvu v Moskvi bo vendarle odprto Zoran Stevanović, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Aleksandra Pivec Novice Resni.ca tam, kjer bi si želele biti SAB, LMŠ in Naša dežela Glasovnica parlamentarne volitve 2022 Novice Še ena šlamparija pri pripravi volitev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin