Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2022,
18.12

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

54

Natisni članek

stranke Volitve 2022 volilna udeležba nedelja Državni zbor anketa volitve

Četrtek, 14. 4. 2022, 18.12

2 leti

Resni.ca tam, kjer bi si želele biti SAB, LMŠ in Naša dežela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

54

Zoran Stevanović, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Aleksandra Pivec | V parlament bi se uvrstilo sedem strank, od zadnje raziskave bi parlamentarni prag spet prestopila stranka Resnic.ca Zorana Stevanovića.  | Foto Bojan Puhek/STA

V parlament bi se uvrstilo sedem strank, od zadnje raziskave bi parlamentarni prag spet prestopila stranka Resnic.ca Zorana Stevanovića. 

Foto: Bojan Puhek/STA

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi največ vprašanih volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 25,5 odstotka vprašanih. Sledita ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 21 odstotkov vprašanih, in SD Tanje Fajon z 10,6-odstotno podporo. Na četrtem mestu je tokrat Levica Luke Mesca, sledita NSi in gibanje Povežimo Slovenijo. Pod parlamentarnim pragom ostajata LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek, pa tudi Naša dežela Aleksandre Pivec. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili včeraj, podpora SDS Janeza Janše znižala za 2,7 odstotne točke, enako je podpora padla Gibanju Svoboda Roberta Goloba za 0,1 odstotne točke. Podpora stranki SD Tanje Fajon, ki ostaja na tretjem mestu, se je medtem zvišala za 1,6 odstotne točke.

V parlament bi se uvrstilo sedem strank, od zadnje raziskave bi parlamentarni prag spet prestopila stranka Resnic.ca Zorana Stevanovića

Četrta je tokrat Levica Luke Mesca, ki ji je podpora zrasla za 0,6 odstotne točke. S 7,6 odstotka bi se v parlament prebili še NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora zrasla za 0,1 odstotne točke, s 5,7 odstotka gibanje Povežimo Slovenijo in s 4,4 odstotka Resni.ca, ki ji je podpora zrasla za 0,7 odstotne točke. 

Parsifal opredeljeni 13042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal  

Zunaj parlamenta bi po tokratni meritvi spet, enako kot v včerajšnji raziskavi, ostale LMŠ Marjana Šarca, Naša dežela Aleksandre Pivec, SAB Alenke Bratušek, SNS Zmaga Jelinčiča in tudi DeSUS Ljuba Jasniča.

Pirati, Vesna, Naša prihodnost in D.D. ter DOM imajo manj kot dva odstotka podpore.     

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

Parsifal vsi anketiranci 13042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo tokrat 616, bi jih največ volilo SDS, sledijo ji Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Parsifal zagotovo udeležili 13042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili včeraj. Spremembe so izražene v odstotkih, ne v odstotnih točkah.

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 65,8 odstotka anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Parsifal volilna udeležba 13042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. 

Parsifal izvedba 13042022.JPG | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

JM opredeljeni pravilna
Novice To je pokazala zadnja meritev moči strank
Alenka Bratušek. Marjan Šarec
Novice To se je zgodilo Bratuškovi in Šarcu
Robert Golob. Janez Janša.
Novice Janša ali Golob: raziskava pokazala, kdo bi zmagal, če bi bile volitve ta konec tedna
Luka Mesec. Tanja Fajon
Novice Bo Luka Mesec spravil Tanjo Fajon v hude težave?
Spremljajte nas tudi na omrežjih FacebookInstagram in Twitter.
Ne spreglejte