Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 4. 2022,
17.59

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

44

Natisni članek

Volitve 2022

Sreda, 13. 4. 2022, 17.59

2 leti

To je pokazala zadnja meritev moči strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,33

44

JM opredeljeni pravilna

Po zadnjih podatkih Parsifalove raziskave o volilnih preferencah bi največ vprašanih volilo stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci bi ji glas namenilo 28,2 odstotka vprašanih. Sledita ji Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki bi ga volilo 21,1 odstotka vprašanih, in SD Tanje Fajon z 9,0-odstotno podporo. Na četrtem mestu je NSi Mateja Tonina, sledi Levica Luke Meseca in gibanje Povežimo Slovenijo. Vsem trem se je podpora v primerjavi s predzadnjo raziskavo Parsifala izrazito povečala. Pod parlamentarnim pragom ostajata LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenke Bratušek. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili včeraj, podpora SDS znižala za 2,6 odstotne točke, enako je podpora padla Gibanju Svoboda za 2,2 odstotne točke. Podpora stranki SD Tanje Fajon, ki ostaja na tretjem mestu, se je medtem zvišala za 0,1 odstotne točke. 

V parlament bi se uvrstilo šest strank, od zadnje raziskave bi iz parlamenta izpadla stranka Resnici.ca Zorana Stevanovića

Četrta je NSi, ki ji je podpora s 6,5 zrasla na 7,5 odstotka, sledi Levica s 7,2-odstotno podporo. S šestodstotno podporo bi se v parlament prebilo še gibanje Povežimo Slovenijo, ki mu je podpora zrasla za 0,7 odstotne točke.

JM opredeljeni pravilna | Foto:

Alenka Bratušek. Marjan Šarec
Novice To se je zgodilo Bratuškovi in Šarcu

Naša dežela, SAB, LMŠ in SNS ostajajo pred parlamentom

Naša dežela Aleksandre Pivec, SAB, LMŠ in SNS Zmaga Jelinčiča bi enako kot v raziskavi, ki smo jo objavili včeraj, tudi po tokratni meritvi ostale zunaj parlamenta. Preostale stranke imajo manj kot dva odstotka podpore.

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve. ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate na spodnji grafiki.

Javnomnenjska 12.4 | Foto:

Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo 498, vodi SDS, sledijo ji Gibanje Svoboda, SD, Levica in NSi. Javnomnenjska 12.4 | Foto:

Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili včeraj. Spremembe so izražene v odstotkih, ne v odstotnih točkah. 

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 66,4 odstotka anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

Javnomnenjska 12.4 | Foto:

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. 

Javnomnenjska 12.4 | Foto:

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Robert Golob
Novice Daleč najboljše plačan politik skriva svoje prihodke
Robert Golob
Novice Kaj ima Robert Golob z ženinim otroškim vrtcem in kako je prišel do 206 tisoč evrov? #video
Vesna Vuković, Robert Golob
Novice GEN-I noče razkriti, kako je Golob biznisiral z novinarko Vukovićevo
Ne spreglejte