SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Daleč najboljše plačan politik skriva svoje prihodke

10

termometer

Robert Golob | Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob | Foto: Nebojša Tejić/STA
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednice in predsednike parlamentarnih strank ter Gibanja Svoboda, Naša Dežela in članic gibanja Povežimo Slovenijo smo zaprosili za razkritje prihodkov za leto 2020 in 2021. Odgovore smo prejeli iz SDS, Konkretno, Levice, Socialnih demokratov, Nove Slovenije, Gibanja Povežimo Slovenijo, Stranke Alenke Bratušek in Naše Dežele. Od preostalih strank še vedno pričakujemo odgovore in jih bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Polovica političnih strank, na katere smo se obrnili z vprašanji o prihodkih njihovih predsednikov, nam je posredovala odgovore. Najbolj izstopa neodzivnost predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba, katerega prihodki so v zadnjega pol leta postali tudi tarča postopkov ministrstva za gospodarstvo.

Golob je sicer kot prvi človek energetika GEN-I glede na letna poročila za leto 2020 samo za delo v podjetju prejel vsak mesec v povprečju 18 tisoč evrov neto. Kar naj bi po lastnih izračunih Siol.net v povprečju znašalo približno 40 tisoč evrov bruto vsak mesec (zadnje je Golob sicer javno zanikal). V letu 2021 pa je po poročanju Pop TV Golob skupaj samo od GEN-I (ki ga je vodil do novembra lani) prejel 415 tisoč evrov bruto oziroma 204 tisoč evrov neto. Za primerjavo, Janez Janša je v letu 2020 kot poslanec in predsednik vlade zaslužil 64 tisoč evrov bruto. 

Ob navedenih številkah je treba še razložiti, zakaj smo politike zaprosili za (informativne) podatke o dohodnini. Pri Golobu smo do sedaj zapisali samo v javnosti znane prihodke od njegovega dela za GEN-I. Vendar podatki o dohodnini razkrivajo prav vse prihodke posameznika, tudi postranske zaslužke, ki niso neposredno povezani s samo zaposlitvijo.

Robert Golob Posel danes Golobova plača poletela po letu 2017

Poleg Goloba nam podatkov niso posredovali še:

  • Marjan Šarec, LMŠ
  • Ljubo Jasnič, DeSUS
  • Zmago Jelinčič, SNS
  • Marjan Podobnik, SLS

fajon golob Novice Poslanske plače: volitve udarec po žepu za Fajonovo in Goloba

Janez Janša, Slovenska demokratska stranka

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je v letu 2020 kot poslanec in kasneje predsednik vlade prejel 64 tisoč evrov bruto. Ob strani je zaslužil še 240 evrov bruto. Za leto 2020 je moral državi doplačati 65,79 evra.

Janša informativnega izračuna dohodnine za leto 2021 še ni prejel in ga zato ni mogel posredovati.

Janez Janša dohodnina | Foto:

Zdravko Počivalšek, predsednik Konkretno

Predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek je kot minister za gospodarstvo v letu 2020 zaslužil 66.144 evrov. Prejel je tudi za 918 evrov bonitet. Počivalšek pa je imel tudi prihodke iz kmetijske in gozdarske dejavnosti, in sicer je zaslužil 337,56 evra bruto. Državi je moral doplačati 510,6 evra.

Zdravko Počivalšek dohodnina | Foto:

Tanja Fajon, predsednica Socialnih demokratov

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon je v letu 2020 za delo v evropskem parlamentu prejela 107.499 evrov bruto. Drugih prihodkov v letu 2020 ni imela. Državi je morala doplačati še 14.841 evrov.

Glede na informativni izračun dohodnine za leto 2021 je Fajonova prejela 107.874 evrov bruto, drugih prihodkov ni imela. Državi bo morala doplačati še 23.721 evrov.

Tanja Fajon dohodnina | Foto: Tanja Fajon dohodnina | Foto:

Luka Mesec, Levica

Koordinator Levice Luka Mesec nam je kot odgovor na naša vprašanja poslal fotografijo položnice za doplačilo za leto 2021. Državi je moral plačati dodatnih 14,04 evra. "Dohodninskih napovedi žal nimam shranjenih, vse druge podatke o mojih prihodkih in premoženju pa lahko dobite. Moja bruto plača skozi celoten mandat je bila cca. 3.900 evrov (56. plačni razred), drugih prihodkov nisem imel. Sem lastnik stanovanja (s 25-letnim kreditom), drugega premoženja nimam," je sporočil Mesec.

Dohodnina Luka Mesec | Foto:

 

Matej Tonin, Nova Slovenija

Predsednik NSi Matej Tonin je leta 2020 kot poslanec v državnem zboru in kasneje kot minister za obrambo zaslužil 59.701 evrov bruto. Ob strani je zaslužil še 45 evrov bruto. Za leto 2020 je moral državi doplačati 148,21 evra.

Tonin informativnega izračuna dohodnine za leto 2021 še ni prejel in ga zato ni mogel posredovati.

Matej Tonina dohodnina | Foto:

Alenka Bratušek, Stranka Alenke Bratušek

Predsednica SAB Alenka Bratušek je leta 2020 kot ministrica za infrastrukturo in kasneje poslanka državnega zbora prejela za 61.010 evra bruto. Dodatnih prihodkov v 2020 ni imela. Državi je morala doplačati 72,89 evra.

Leta 2021 pa je kot poslanka državnega zbora prejela za 50.662 evrov bruto plače.

Alenka Bratušek dohodnina | Foto: Alenka Bratušek dohodnina | Foto:

Franc Kangler

Predsednik Nove Ljudske stranke (ki je članica gibanja Povežimo Slovenijo) Franc Kangler je v letu 2020 prejel za 48.243 evrov bruto plače, ob strani pa je zaslužil še dodatnih 5.367 evrov bruto. Prejel je tudi za 1.339 evrov bonitet. Kangler pa je imel tudi prihodke iz kmetijske in gozdarske dejavnosti, in sicer je zaslužil 453,87 evra bruto. Državi je moral doplačati 427,13 evra.

Dohodnina Franc Kangler | Foto:

Aleksandra Pivec, Naša Dežela

Predsednica Naše dežele, Aleksandra pivec, je v letu 2020 prejela za 60.333,19 evrov bruto plače in prejela za 1.371,56 evrov bonitet. Državi je morala doplačati 65,20 evra. 

Iz stranke Naša dežela so nam sporočili, da naših novinarskih vprašanj žal niso prejeli, zato so nam vse podatke poslali po objavi članka.

Dohodnina Aleksandra pivec popr | Foto:

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin