SiolNET. Novice Volitve 2018
6,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šarec nadaljuje pogajanja: po umiku NSi v igri Levica

6,11

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Peterica strank pod okriljem LMŠ bo po umiku NSi nadaljevala pogovore za oblikovanje koalicije z več kot 46 glasovi. Tako so danes za skupno mizo sklenili generalni sekretarji strank LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS.

"Koalicijsko pogodbo ocenjujemo kot dobro, saj je plod usklajevanj in pogajanj šestih strank. Kot uspeh vidimo prav to, da je za mizo sedelo šest strank, kar kaže na to, da znamo sodelovati in priti skupaj tako na ključnih področjih kot področjih, kjer so bile možnosti za razhajanja največje," so po srečanju sporočili iz LMŠ.

Po izstopu NSi iz pogajanj bodo nadaljevali pogovore s ciljem oblikovanja koalicije, ki bo imela več kot 46 glasov v državnem zboru. Pogovore bodo predvidoma nadaljevali v torek.

Peterica strank ima skupaj 43 glasov, kje bodo dobili vsaj dodatne tri, niso sporočili. Po poročanju STA je v igri zdaj Levica, ki pa, kot so nam potrdili, vabila k sodelovanju še ni prejela.

NSi dvomila o stabilnosti in trajnosti te koalicije

Peterica strank se je pod okriljem Marjana Šarca o oblikovanju koalicije pogovarjala skupaj z NSi. V ponedeljek pa je izvršilni odbor Nove Slovenije sklenil, da se kljub napredku umikajo od pogajanj. Kot razlog so navedli, da dvomijo o stabilnosti in trajnosti tovrstne koalicije.

Janez Janša Novice Janša sporočil Pahorju, da nima podpore v državnem zboru #video

Po umiku NSi se je pojavilo vprašanje, ali se bo Šarec začel konkretneje pogovarjati z Levico. Njen koordinator Luka Mesec v torek ni ne zavrnil ne potrdil možnosti o morebitnem sodelovanju. Takrat je dejal, da niso še prejeli nobenega povabila in da se bodo o sodelovanju izrekali, ko in če bodo povabilo dobili.

Šarec Pahorju: Do ponedeljka ne bom imel večine

Marjan Šarec je bil medtem včeraj na pogovoru pri predsedniku države Borutu Pahorju. Ta ga je poklical potem, ko mu je prvak SDS Janez Janša sporočil, da za zdaj nima večine za oblikovanje vlade.

Tudi Šarec je včeraj Pahorja seznanil, da do ponedeljka, ko se konča prvi krog za izbiro mandatarja, ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Iz Pahorjevega urada so nato sporočili, da predsednik vlade državnemu zboru v ponedeljek ne bo predlagal kandidata. V torek tako, kot je potrdil ustavni pravnik Jurij Toplak, začne teči drugi krog za vlaganje kandidatur. Ta traja 14 dni. V tem času kandidata za predsednika vlade poleg Pahorja lahko predlagajo tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Janez Janša, Marjan Šarec Novice Kako naprej? SMC za stabilno vlado, SD in DeSUS še verjameta v levosredinsko koalicijo. #video Luka Mesec, Levica. Novice Bo Levica stopila v čevlje NSi? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 60
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin