Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 6. 2018,
11.36

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,22

72

Natisni članek

volitve 2018 volitve Janez Janša Janez Janša Borut Pahor

Četrtek, 7. 6. 2018, 11.36

5 let, 10 mesecev

Pahor bo mandat za sestavo vlade podelil Janši #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,22

72

Predsednik države Borut Pahor je po neformalnem pogovoru z zmagovalcem nedeljskih volitev, predsednikom SDS Janezom Janšo, povedal, da bo mandat za sestavo vlade podelil Janši. Prvak SDS je povedal, da bodo na pogovore povabili vse stranke, v koaliciji pa bodo lahko sodelovali vsi, ki si to želijo. Kot je dodal, bodo poskušali sestaviti koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Šarcu, Židanu ali Cerarju.


"Na nedeljskih predčasnih volitvah je zmagala stranka SDS, zato sem se odločil, da predsedniku stranke Janezu Janši poverim mandat za sestavo vlade," je dejal Pahor na po neformalnem pogovoru z Janezom Janšo. Kot je povedal, bo to mogoče šele po konstitutuiranju državnega zbora, po tem, ko se bodo oblikovale posamezne skupine in se bo sestal z vodji poslanskih skupin na posvetu.

Pahor: Če vlade ne sestavi zmagovalec volitev, je to druga najboljša možnost

"Danes sva se sestala neuradno, kot pred štirimi leti z zmagovalcem volitev Mirom Cerarjem. Predsednika stranke SDS sem obvestil, da mu nameravam poveriti mandat in posvetovala sva se o možnostih, da mu to uspe," je dejal Pahor in dodal, da je po njegovi oceni najbolje, če to uspe zmagovalcu volitev. "Seveda vlado lahko sestavi tudi kdo drug, vendar iz izkušenj vemo, da je to druga najboljša možnost," meni Pahor.

Pahor si želi, da bo Slovenija politično stabilna, zato upa, da bo postopek tekel čimbolj gladko. Kot pravi, se v to se ne bo vmešaval, ker je to stvar mandatarja. | Foto: STA , Pahor si želi, da bo Slovenija politično stabilna, zato upa, da bo postopek tekel čimbolj gladko. Kot pravi, se v to se ne bo vmešaval, ker je to stvar mandatarja. Foto: STA ,

"Prosim vas, da se vključujete in ne izključujete"

"Ne glede na politične razlike ali pa prav zaradi teh razlik, naj postopek poteka v obliki dialoga. Ob tem vas prosim, da se pogovarjate, da se vključujete in ne izključujete, prosim vas za pogovor med vami, ne nujno za dogovor, odločitev o vstopu je vaša odločitev, " je povedal Pahor.

"Znašli smo se v položaju, nismo edini, tak je svet ta hip, ko je politčne značaje lažje opisati, če smo proti nečemu, kot za nekaj ali za nekoga, a v vsakem primeru mora biti dovolj prostora, da smo vedno za to, da se iskreno pogovarjamo brez zapiranaja vrat. Ne zavzemam se za nobeno koalicijo posebej, ampak za to, da bo uspelo mandatarju, ki mu bom poveril mandat. Zavzemam se za dialog in politiko vključevanja, ne izključevanja," je dejal Pahor.

Pahor: "Če bi se izkazalo, da za uspeh nima možnosti, se bova o tem pogovorila."

Če bi se izkazalo, da druga večina izkazuje sposobnost, da oblikuje vlado, se bo Janša znova oglasil pri meni in tudi uradno ne bo sprejel mandata z moje strani. To bova ugotovila skupaj in na podobnem sestanku, kot danes," je povedal Pahor in dodal, da do takrat ne želi predvidevati, da mu ne bo uspelo.

Kot je povedal Pahor, je potrebno postopek voditi sem in tja tudi diskretno, po drugi strani pa transparentno, da ga javno razume. "Moj namen je, da mu poverim mandat, če bi se izkazalo, da za uspeh nima možnosti, se bova o tem pogovorila."

Janša: "Če nekdo drug zbere večino, nima smisla zavlačevati"

"Če nekdo zbere večino, je jasno, da same prodecure nima smisla zavlačevati. S tem se seveda nič ne dobi, tudi to se je že zgodilo v nekaterih sosednjih in drugih državah. Videli smo tudi, koliko časa so takšne vlade trajale. Tisto, kar bom jaz z največjim zanimanjem storil, bo to, da bom prebral program, ki bo za tistimii podpisi," je dejal Janša.

Janša namignil, da bi bil lahko namesto njega mandatar tudi kdo drug?

Janez Janša je v odgovoru na novinarsko vprašanje morda namignil, da bi lahko bil mandatar tudi nekdo drug iz SDS, ne nujno on sam.

"SDS je stranka, ki obstaja nekaj desetletij, edina stranka, ki ima več kot deset odstotkov doslej in odslej več kot dvajset odstotkov in ki obstaja več kot en mandat. V vrstah naše stranke so kolegice in kolegi, ki bodo v prihodnjih desetletjih vodili slovenske vlade, tako da jaz nisem edina opcija," je skorajda sredi stavka zaključil Janša.

Janša: Povabilo k sodelovanju bodo prejele vse stranke

"Rezultati so takšni, kot so in v SDS smo z njimi zadovoljni," je povedal Janša in ob tem poudaril okoliščine, ko je prišlo do več strank in situacije, ki je posledica izkrivljenega proporcionalnega volilnega sistema in narekuje pristop, h kateremu so povabljene vse stranke. Takšno bo tudi njegovo ravnanje, saj bodo vse stranke prejele vabilo s programskimi izhodišči in na tej osnovi so se pripravljeni pogovarjati o sestavljanju koalicije.

Kot je omenil Janša, je koalicijo sestavljal že dvakrat in so z njim vedno sodelovali tisti, ki so to želeli, nikogar niso izključili, so pa nekateri sodelovanje zavrnili. | Foto: Ana Kovač Kot je omenil Janša, je koalicijo sestavljal že dvakrat in so z njim vedno sodelovali tisti, ki so to želeli, nikogar niso izključili, so pa nekateri sodelovanje zavrnili. Foto: Ana Kovač

"Koalicija za Slovenijo, ne koalicija proti Šarcu, Židanu ali Cerarju"

"Sestavljali bomo koalicijo za Slovenijo, ne koalicije proti Šarcu, Židanu ali Cerarju. Osnova za sestavljanje koalicije bodo programski odgovori za izzive, za katere mislimo, da so pred Slovenijo," je povedal Janša.

Povedal je še, da formalni pogovori še ne potekajo, ker za to ne možnost še ne obstaja. Najprej se mora konstitutuirati Državni zbor po tem, ko bo potrjena najmanj polovica mandatov, kar bo okoli 22. ali 23. junija, ko se iztekajo roki, po tistem bodo pa stekli formalni pogovori.

Do takrat potekajo neformalni pogovori, o njih pa ne bodo razpravljali javno, pravi Janša.

"Najslabše, kar se državi lahko zgodi, je, da se koalicije sestavljajo pred televizijskimi kamerami. Potem v ospredju niso programska izhodišča, temveč všečnost in kampanja za naslednje volitve. Temu se želimo izogniti in na tej točki prosimo za razumevanje," je povedal Janša.

Ni znano, s kom se je prvak SDS doslej že pogovarjal

Prvak SDS, ki je v nedeljo zmagala s 24,94 odstotka glasov in 25 mandati, bo dobil možnost za sestavo vlade, uradno pa še ni znano, s kom se je o koalicijskem sodelovanju že pogovarjal. Javno je napovedal le, da bo osnova za pogajanja program in da namerava k pogovorom povabiti vse stranke, tudi tiste, ki zatrjujejo, da v vlado z SDS ne bodo šle.

Janša in Šarec
Novice Mandatar je moral letos prepričati najmanj ljudi

Ravno zaradi teh napovedi, ki so jih v več strankah, ki so se v nedeljo prebile v parlament, poudarjali že pred volilno nedeljo, je sestava tretje Janševe vlade uganka. Po mnenju političnih analitikov in tudi predstavnikov nekaterih strank bo oblikovanje vladne koalicije težavno.

Šest strank pričakuje pismo Marjana Šarca

Sicer pa bo povezovalno pobudo očitno prevzel drugouvrščeni na volitvah, predsednik LMŠ Marjan Šarec. Po informacijah STA naj bi na vse stranke, razen SDS in SNS, najpozneje danes naslovil pisno povabilo k sooblikovanju predloga o sodelovanju pri nekaj ključnih programskih točkah.

V DZ je bilo na nedeljskih predčasnih volitvah glede na delne neuradne izide poleg predstavnikov SDS izvoljenih 13 poslancev LMŠ, po deset poslancev SD in SMC, devet poslancev Levice in sedem poslancev NSi, Stranka Alenke Bratušek in DeSUS sta dobili po pet poslancev, SNS pa se je v parlament prebila s štirimi. Mandatar za sestavo vlade sicer v DZ potrebuje podporo 46 poslancev.

Pahor: Za vse bi bilo bolje, če bi vlado uspelo sestaviti Janši

državni zbor | Foto: STA , Foto: STA , Predsednik Pahor pa je v intervjuju za Primorske novice pred današnjim srečanjem dejal, da sklepa, da bi bilo koristneje in "za vse lažje, če bi zmagovalcu volitev pri oblikovanju vlade uspelo, saj iz izkušenj vemo, da alternativni scenariji niso najboljši". Ob tem je Pahor spomnil na izkušnjo, ko Zoranu Jankoviću oblikovanje vlade ni uspelo. "Ne vlada Janeza Janše ne vlada Alenke Bratušek nista bili dolgega veka," je dejal.

Pahor se zaveda, da tvega "očitek, da se zavzemam za vlado, ki jo bo oblikoval Janez Janša". "Ne, zavzemam se za vlado, ki jo bo oblikoval zmagovalec. V tem primeru je to on," je pojasnil.

Alternativa bi po predsednikovem mnenju "tudi zaradi razdrobljenosti strank na nasprotnem polu terjala veliko več usklajevanja, potrpežljivosti in kompromisov. Pa tudi vodenje vlade bi bilo bolj zapleteno, kot bi si želeli."

Luka Mesec, Levica.
Novice "Ne Levica, Šarec bo najšibkejši člen v koaliciji"

"Privlačno je imeti voditelja, ki nadomesti pomanjkljivosti demokracij"

Ob ugotovitvi, da je vsaka koalicijska vlada naporna, je dodal, da je treba upoštevati tudi trend v svetu, ko smo priča "naraščajočemu pojavu močnih političnih voditeljev, tudi v državah z dolgo demokratično tradicijo". "Za mnoge ljudi je privlačno imeti voditelja, ki nadomesti pomanjkljivosti demokracije," ugotavlja.

Pahor zadržan do prikazov apokalipse, če bo zmagal Janša

"Za razliko od tistih, ki ponavadi hitro sklepajo, da to vodi v avtoritarnost, nisem tako prepričan, da je to dvoje nujno povezano. Ljudje iščejo močne voditelje, za katere verjamejo, da bodo stvari lahko uredili," je dejal Pahor. Ob tem je poudaril, da če so demokratične institucije dovolj močne, v tem ne vidi težave. Pri tem je izpostavil voditelje Mitteranda, Kohla in Churchilla. Zato je "zadržan do prikazov apokalipse v primeru, če močna politična osebnost prevzame vodenje vlade".

Kot nekakšno popotnico Janši je ob tem dejal: "Je zmagovalec, voljo ljudi je treba upoštevati, ima pravico do prvega mandata. Janez Janša je nedvomno močna politična osebnost, vendar demokratične institucije v Sloveniji niso tako krhke, da bi zaradi njega morali zagnati preplah."

skrajna desnica
Novice Imamo v Sloveniji skrajne stranke?

O novih predčasnih volitvah predsednik ne razmišlja, češ da je za to absolutno prezgodaj. Ob tem priznava, da ni ne enim ne drugim lahko. "Nočem pozivati k temu, da se politični tekmeci dogovorijo. Jih pa prosim, da se pogovarjajo. Kot predsednik in kot državljan. Drugačno obnašanje bi utrdilo prepričanje, da obstajajo nepremostljive ovire - ne le med politiki, pač pa tudi med volivci," je dejal Pahor.

Pahor ugotavlja tudi, da se bo moral, če ne bomo hoteli, da oblikovanje vlade traja predolgo, "nekoliko bolj potruditi, kot je bilo to treba doslej", ko je bil postopek iskanja mandatarja večinoma relativno lagoden.

Ob tem je dejal, da si predolgega čakanja ne moremo privoščiti, saj novo vlado čaka "nekaj pomembnih odločitev, od prodaje NLB do nadaljevanja pogajanj s sindikati javnega sektorja, uveljavitve arbitražne razsodbe ..."

"Če bi čakanje trajalo predolgo, bi najprej reagirali finančni trgi, potem pa bi se začelo nezadovoljstvo kopičiti tudi med ljudmi," je prepričan predsednik.

Ne spreglejte