Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
14.50

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

18

Natisni članek

Zmago Jelinčič pogovori Državni zbor volitve

Torek, 19. 6. 2018, 14.50

5 let, 10 mesecev

Jelinčič: Oba s Šarcem želiva državi pomagati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,15

18

Zmago Jelinčič | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik LMŠ Marjan Šarec se je sestal še s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem. Po Jelinčičevih besedah imata s Šarcem ogromno skupnih točk, saj oba želita državi pomagati. Jelinčič je napovedal, da bosta pogovore nadaljevala, koalicijo, ki se oblikuje iz strank na levi sredini, pa označil za "v veliki meri koalicijo samo za sebe".

Kot je Jelinčič povedal v izjavi za medije po srečanju s Šarcem, sta se pogovarjala o konstituiranju državnega zbora, oblikovanju vlade in o reševanju Slovenije, ki da je "v težkih škripcih".

Poudaril je, da oba s Šarcem želita Sloveniji pomagati. "Ampak kako bomo pomagali, bomo pa videli. Konec koncev se morajo zavrteti mlini v državnem zboru, potem je pa še nekaj časa za dogovore," je dodal.

Na vprašanje, ali bo podprl kandidata za predsednika DZ, ki ga bo predlagala levosredinska koalicija, je odgovoril, da takšne koalicije še ni. Po opombi, da je ta koalicija v nastajanju, pa je odvrnil: "Tudi kometi prihajajo, pa ne vemo, kaj bo s tem."

Katarina Kresal, Miro Senica
Novice Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Zanima ga položaj ministra za kulturo

Potrdil je, da bi ga v vladi zanimal položaj ministra za kulturo, saj da je na tem področju ogromno za narediti in rešiti. Na vprašanje, ali bi ga zanimalo sodelovanje v levosredinski koaliciji, kakršna se oblikuje, je odgovoril: "Vprašanje je, ali je to sploh levosredinska koalicija. Mislim, da je to v veliki meri koalicija sama za sebe. Mogoče so kakšne stranke, ki resno mislijo kaj dobrega narediti tam notri, bojim pa se, da je tam večina strank, ki razmišlja samo o svoji dobrobiti."

Kot je pojasnil, gre predvsem za doslej vladajoče stranke, ki bi želele, da njihovi kadri ostanejo na položajih.

Šarec: Z imenovanjem predsednika DZ se nikamor ne mudi

Tudi Šarec je dejal, da bo treba najprej konstituirati DZ, in dodal, da se z imenovanjem predsednika DZ nikamor ne mudi. "Če bo volja, bomo predsednika izvolili že na prvi seji, če pa ne bo volje, potem pa pač na silo nič ne gre," je dejal, a obenem pritrdil, da bo sam naredil vse, da do tega pride.

Po njegovih besedah tako tudi še ni padla odločitev, ali bo za predsednika DZ podprl kandidata SD ali SMC, saj da je to še prezgodaj. Napovedal pa je, da se bo do petka še marsikaj dogajalo.

Novice Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video

"Pogovor nikoli ni odveč"

Na vprašanje, ali bi si želel, da še pred petkom sedejo za skupno mizo s predsedniki vseh strank, ki so izrazile pripravljenost za sodelovanje v vladi pod njegovim vodstvom, je odgovoril, da pogovor nikoli ni odveč. Predstavnikov omenjenih strank pa sam na pogovor za skupno mizo še ni povabil.

Zanikal je, da bi med njim in predsednikom SMC Mirom Cerarjem prišlo do šumov, in dejal, da pogovori ves čas tečejo. Za pozive, da bi moral sam stopiti na plin, pa je odvrnil, da to po njegovem mnenju ni treba, glede na to, da se bo v petek šele konstituiral državni zbor in šele nato začnejo teči postopki za oblikovanje vlade.

"Vse, kar smo opravili do zdaj, so pogovori. To ni sestavljanje koalicije in že kar pogovarjanje o ministrskih mestih," je zatrdil.

Na vprašanje o tem, ali bi morala odločitev o tožbi proti Hrvaški zaradi neizvajanja arbitražne razsodbe o meji sprejeti sedanja vlada v odhajanju ali nova vlada, je Šarec odgovoril, da je vprašanje, koliko časa je na voljo.

"Kar je treba narediti, seveda ne more čakati na naslednjo vlado," je dejal. Ponovil je, da bi morala evropska komisija v tem primeru narediti več in da tu ne gre za to, da bi se postavila na slovensko ali hrvaško stran, ampak na stran vladavine prava.
vlada, parlament
Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici
Marjan Šarec
Novice Skupina intelektualcev poziva k oblikovanju levosredinske vlade #video
Ne spreglejte