Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
11.13

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Natisni članek

Marjan Šarec nova slovenska vlada 2018 pismo intelektualcev volitve 2018

Torek, 19. 6. 2018, 11.13

5 let, 10 mesecev

Skupina intelektualcev poziva k oblikovanju levosredinske vlade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

72

Marjan Šarec | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Skupina 28 intelektualcev predsednike strank LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS in SAB pred petkovo ustanovno sejo državnega zbora poziva, naj se kljub pritiskom povežejo, premagajo nesoglasja in oblikujejo levosredinsko koalicijo. Kot opozarjajo, bi morebitna koalicija, ki bi temeljila na politiki sovraštva, laži in izključevanja, pomenila zgodovinski poraz mlade slovenske demokracije.

Profesorji, akademiki in raziskovalci v pismu opozarjajo, da na predsednike strank na levici in sredini v zadnjih dneh izjemno pritiskajo nekatere interesne skupine in posamezniki, da bi vstopili v vladno koalicijo, ne da bi upoštevali predvolilne zaveze volivcem in mimo interesa nesporne večine udeležencev zadnjih volitev.

"Predstavnike ljudstva pri nas izbiramo v tako imenovanem proporcionalnem sistemu. Takšen sistem se je potrdil kot primeren še zlasti za mlade, krhke demokracije, kjer nesorazmerno posedovanje in koncentracija moči v eni stranki hitro pripelje do zlorab oblasti," so poudarili v pismu.

vlada, parlament
Novice Poslanca narodnih manjšin: Pri usodi vlade nočeva biti jeziček na tehtnici

"Mandat za sestavo vlade avtomatsko ne pripada stranki, ki nagovori največ volivcev"

Kot opozarjajo, mandat za sestavo avtomatsko ne pripada tisti stranki, ki posamično nagovori največ volivcev, ampak tisti, ki je sposobna povezati dovolj parlamentarnih strank oziroma poslank in poslancev za oblikovanje parlamentarne večine.

"Nobena v parlament uvrščena stranka nima ne formalne ne moralne zaveze vstopiti v koaliciji z največjo stranko, še zlasti če deluje v nasprotju z njenimi temeljnimi načeli ali celo v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije," so prepričani podpisniki.

Kot poudarjajo podpisniki pisma, mandat za sestavo vlade avtomatsko ne pripada tisti stranki, ki posamično nagovori največ volivcev. | Foto: STA , Kot poudarjajo podpisniki pisma, mandat za sestavo vlade avtomatsko ne pripada tisti stranki, ki posamično nagovori največ volivcev. Foto: STA ,

Miro Cerar
Novice Vlada Marjana Šarca stoji in pade na Miru Cerarju

"Volivke in volivci so z veliko večino zavrnili politiko nestrpnosti"

Kot poudarjajo, je pri izbiri partnerstva vsaka stranka zavezana zgolj predvolilni obljubi svojim volivkam in volivcem ter svojemu programu.

"Na nedavnih volitvah sta se zgodili dve pomembni stvari. Volivke in volivci so z veliko večino zavrnili politiko nestrpnosti, izključevanja, podtikanja, sovraštva. Volivke in volivci morda sploh prvič niso bili prisiljeni voliti taktično, onkraj izbire programov in osebnosti, ki jim najbolj ustrezajo," poudarja del intelektualne elite.

Po volitvah se je po njihovih besedah oblikoval povsem izenačen demokratični levosredinski blok brez dominantne stranke: "Morebitne ponovljene volitve bi zelo verjetno volivke in volivce spet potisnile nazaj v taktično glasovanje onkraj izbire vsebinskih razlik, da bi avtoritarnim političnim formacijam preprečili pot na oblast."

Volivci so po besedah podpisnikov na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah jasno zavrnili politiko izključevanja, podtikanja in sovraštva. | Foto: STA , Volivci so po besedah podpisnikov na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah jasno zavrnili politiko izključevanja, podtikanja in sovraštva. Foto: STA ,

Matjaž Han, Dejan Židan
Novice Židan: Janša klical, a SD se drži predvolilnih izjav

"Koalicija s politiko nestrpnosti, laži in izključevanja bi pomenila zgodovinski poraz"

Stranke demokratičnega levosredinskega bloka zato pozivajo, da sledijo zgolj svojemu programu, svoji zavezi volivcem in kljub močnim pritiskom oblikujejo koalicijsko vlado.

"Seveda bo takšna koalicija zahtevna, kot je zahtevna demokracija sama po sebi. Od koalicijskih partnerjev bo zahtevala veliko politične modrosti, a koalicija s politiko nestrpnosti, izključevanja, laži in ščuvanja bi pomenila zgodovinski poraz mlade demokracije ter verjetni poraz in odhod na smetišče politične zgodovine tistih strank, ki bi obrnile hrbet svojim volivkam in volivcem," so poudarili.

Pod pismo so se podpisali Metka Mencin Čeplak, Božo Repe, Vlado Miheljak, Peter Klepec, Marko Milosavljević, Milica Antič Gaber, Marta Verginella, Rajko Muršič, Zdenko Kodelja, Darko ŠtrajnBoris Vezjak, Tanja Rener, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Igor Ž. Žagar, Niko Toš, Urša Opara KrašovecSabina Autor, Miha Fošnarič, Barbara Rajgelj, Marjan Šimenc, Jože Pirjevec, Darja Zaviršek, Renata Šribar, Karmen Klavžar, Božidar Flajšman, Valerija Vendramin in Gorazd Kovačič.

Marjan Šarec
Novice Zbor za republiko ostro nad Šarca. Ta odgovarja: Zbor je obstal v času in prostoru. #video

Zbor za republiko pozval proti političnemu izključevanju

V začetku prejšnjega tedna so se z izjavo proti političnemu izključevanju oglasili tudi v Zboru za republiko. 29 podpisnikov je sporočilo, da predsednik LMŠ Marjan Šarec s svojimi povolilnimi aktivnostmi za oblikovanje koalicije v politični prostor vnaša polarizacijo, ki tepta večinsko voljo volivcev.

Kot so poudarili, morajo biti zmagovalcu volitev, predsedniku SDS Janezu Janši, omogočeni pogovori z vsemi strankami. Šarec se je na njihovo izjavo odzval z besedami, da je zbor obstal v času in prostoru.

Ne spreglejte