Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
16.46

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

5

Natisni članek

Španija življenje jama

Petek, 14. 4. 2023, 16.46

1 leto

500 dni zaprta v jami: o vojni v Ukrajini in koncu pandemije ni imela pojma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

5

Beatriz Flamini | Večino časa v 70 metrov globoki jami je preživela ob branju knjig, pisanju pesmi, pletenju klobukov in risanju. Spala je v šotoru, raziskovalci pa so ji redno dostavljali hrano in pijačo, ki so jo pustili na vnaprej dogovorjenem delu jame. | Foto Profimedia

Večino časa v 70 metrov globoki jami je preživela ob branju knjig, pisanju pesmi, pletenju klobukov in risanju. Spala je v šotoru, raziskovalci pa so ji redno dostavljali hrano in pijačo, ki so jo pustili na vnaprej dogovorjenem delu jame.

Foto: Profimedia

Španska ekstremna športnica Beatriz Flamini je danes zapustila jamo v južni španski pokrajini Granada, v kateri je prostovoljno preživela 500 dni brez stika z zunanjim svetom. Njena dogodivščina je bila del projekta, imenovanega Timecave, ki je bil zasnovan za proučevanje posledic izolacije. Lokalni mediji poročajo, da je postavila svetovni rekord.

Petdesetletna plezalka je jamo na jugu Španije zapustila ob 9. uri po srednjeevropskem času, potem ko je v njej preživela natanko 500 dni. "Povedala vam bom, kako je bilo živeti tam spodaj. Ampak dovolite mi, da se najprej oprham, ker se vode nisem dotaknila že leto in pol," se je pošalila zbranim pred jamo.

Poleg novinarjev so jo pred jamo pričakali tudi družinski člani, prijatelji in raziskovalci z univerz v Granadi in Almerii, ki so vodili projekt Timecave. Njegov namen je proučevanje posledic izolacije, pri čemer se raziskovalci osredotočajo zlasti na morebitne nevropsihološke in kognitivne spremembe.

Novice Lahko ta Putinova poteza v Rusiji sproži paniko?

Flaminijeva od začetka poskusa novembra leta 2021 ni imela stika z zunanjim svetom. Novinarjem je dejala, da čuti, da še vedno živi v letu 2021, in priznala, da do zdaj ni imela pojma o vojni v Ukrajini in koncu pandemije covid-19.

Spala je v šotoru

Večino časa v 70 metrov globoki jami je preživela ob branju knjig, pisanju pesmi, pletenju klobukov in risanju. Spala je v šotoru, raziskovalci pa so ji redno dostavljali hrano in pijačo, ki so ju pustili na vnaprej dogovorjenem delu jame, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To območje je bilo ves čas nadzorovano s kamero, plezalka pa se je pred kamerami morala redno prikazati, da so raziskovalci vedeli, da je z njo vse v redu. Nobeden od strokovnjakov med njenim bivanjem v jami z njo ni stopil v stik.

Lokalni mediji poročajo, da je Flaminijeva postavila svetovni rekord, saj naj bi predhodna rekorderka Christine Lanzoni leta 2007 v jami preživela "le" 269 dni.

"Kdor misli, da ima Beatriz Flamini dovolj dogodivščin po 500 dneh popolne samote, se zelo moti. Že načrtuje svojo naslednjo avanturo," pa je razkril eden od raziskovalcev projekta Timecave.

Bencinski servis na Poljskem
Novice Je to šibka točka Poljske, ki jo lahko Rusija izkoristi?
ruska vojska rusija vojak vojska ukrajina
Novice V Ukrajini zgroženi nad posnetkom obglavljenja ukrajinskega ujetnika
Ne spreglejte