Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 4. 2023,
22.07

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

utekočinjeni naftni plin sankcije Ukrajina Rusija Poljska

Četrtek, 13. 4. 2023, 22.07

1 leto

Je to šibka točka Poljske, ki jo lahko Rusija izkoristi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Bencinski servis na Poljskem | Lani je Poljska Rusiji za utekočinjeni naftni plin plačala 710 milijonov evrov. Številni poljski lastniki avtomobilov na plin so lani februarja v paniki odšli po plin na bencinske servise, ker so se bali, da Rusija Poljski ne bo več dobavljala tega plina (na fotografiji). | Foto Guliverimage

Lani je Poljska Rusiji za utekočinjeni naftni plin plačala 710 milijonov evrov. Številni poljski lastniki avtomobilov na plin so lani februarja v paniki odšli po plin na bencinske servise, ker so se bali, da Rusija Poljski ne bo več dobavljala tega plina (na fotografiji).

Foto: Guliverimage

Poljska velja za največjo ukrajinsko zaveznico. Sprejela je veliko ukrajinskih beguncev, svoji zahodni sosedi dobavlja orožje in je v prvih vrstah pri zagovarjanju strogih gospodarskih sankcij proti Rusiji. A po drugi strani Poljska Rusiji nakazuje na stotine milijonov evrov za dobavo utekočinjenega naftnega plina.

Po ruskem napadu na Ukrajino februarja lani je Poljska sprejela devet milijonov ukrajinskih beguncev. Trenutno je na Poljskem okoli 1,5 milijona ukrajinskih beguncev, od tega 200 tisoč šoloobveznih otrok, ki zdaj hodijo v poljske šole, piše nemški medij Welt.

Poljska graja druge države

Poljska je brez dvoma najtesnejša ukrajinska zaveznica. Razlog za to je seveda poljski zgodovinski strah pred napadalno Rusijo. Že pred vojno je Varšava zavzeto podpirala Kijev. Na začetku vojne je Poljska celo zagovarjala Natovo vzpostavitev prepovedi letenja nad Ukrajino. Je tudi v prvih vrstah zagovarjanja strogih protiruskih sankcij in je pogosto kritična do držav, ki po poljskem mnenju še vedno preveč sodelujejo z Rusijo.

Ruski plinovod Severni tok
Novice Je Evropa plinski talec Putinove Rusije?

Kot piše Welt, so poljski politiki druge države EU, predvsem Nemčijo, večkrat opozorili, naj Rusijo bolj gospodarsko osamijo. Pred kratkim je poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak v televizijskem intervjuju Nemčijo obtožil, da je Rusijo okrepila z energetskimi milijardami.

Plin za pogon avtomobilov

Pred kratkim pa je postalo znano, da je Poljska kljub ukrajinski vojni največji odjemalec ruskega utekočinjenega naftnega plina (z angleško kratico LPG) v EU. Samo lani so poljski kupci za ruski utekočinjeni naftni plin porabili 710 milijonov evrov. To je skoraj dve tretjini ruskih prihodkov s prodajo utekočinjenega naftnega plina v EU. To so ugotovitve raziskave poljskega možganskega trusta za energetski prehod Forum Energii, piše zgoraj omenjeni nemški medij.

Tudi cena utekočinjenega naftnega plina je lani februarja zaradi vojne v Ukrajini poskočila. | Foto: Guliverimage/AP Tudi cena utekočinjenega naftnega plina je lani februarja zaradi vojne v Ukrajini poskočila. Foto: Guliverimage/AP

Utekočinjeni naftni plin, ki je v Nemčiji znan tudi kot avtoplin, je tekoči plin, ki je večinoma sestavljen iz butana in propana. Kot pove nemško ime, se uporablja predvsem za pogon avtomobilov. Ne smemo ga zamenjevati z utekočinjenim zemeljskim plinom (z angleško kratico LNG), ki je večinoma sestavljen iz metana in ga morata Nemčija in EU vse pogosteje uvažata od drugod, da nadomestita ruski zemeljski plin.

Največji kupci ruskega utekočinjenega naftnega plina

"V povprečju smo lani vsak mesec porabili 280 milijonov zlotov (približno 60 milijonov evrov) za LPG, nakupi pa niso bili omejeni, ampak so se po ruski invaziji celo povečali," pravi Maciej Zaniewicz iz Forum Energii. Podoben razvoj je mogoče opaziti tudi v baltskih državah.

Vladimir Putin
Novice Kako vse lahko Putin izsiljuje Evropo

Gre za občutljivo zadeve: države EU, ki so zavzele še posebej odločno držo proti Rusiji v ukrajinski vojni, so največje stranke EU za ruski utekočinjeni naftni plin. Skupno so države EU lani Rusiji nakazale okoli 1,1 milijarde evrov za omenjeni plin. Za večino tega je odgovorna Poljska. Sledijo Latvija s 112 milijoni evrov, Bolgarija (91,3 milijona evrov) in Finska (56,7 milijona evrov).

Poljska odvisnost od Rusije

Na Poljskem ima vsaj tri milijone, morda celo 3,5 milijona ljudi avtomobil na tekoči plin. Kljub solidarnosti Poljske z Ukrajino so prizadeti lastniki avtomobilov odvisni od dobav iz Rusije, saj lahko domače rafinerije pokrijejo le 16 odstotkov povpraševanja. Prav tako ni obetov večje proizvodnje z obstoječih nahajališč. "Da bi zadostila povpraševanju po tekočem plinu, je Poljska obsojena na uvoz," pravi avtor študije Zaniewicz.

Poljski politiki, na primer poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak (na fotografiji), so zelo kritični do Nemčije in njenega uvoza ruskega plina, po drugi strani pa pozabljajo, da Poljska za ruski utekočinjeni naftni plin Rusiji na leto plača več sto milijonov evrov. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Poljski politiki, na primer poljski obrambni minister Mariusz Błaszczak (na fotografiji), so zelo kritični do Nemčije in njenega uvoza ruskega plina, po drugi strani pa pozabljajo, da Poljska za ruski utekočinjeni naftni plin Rusiji na leto plača več sto milijonov evrov. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poleg tega so poljski terminali za utekočinjeni naftni plin predvsem na vzhodu države ter namenjeni dobavam plina iz Rusije in Belorusije. Največ utekočinjenega naftnega plina na Poljsko pride po cestah in železnici, le tretjina po morju.

Poljska ranljivost

To stanje še poslabšuje dejstvo, da Poljska skorajda nima skladišč. Glede na študijo skladišča zadoščajo za le štiri odstotke letne porabe utekočinjenega naftnega plina.

Res je da, je pomen utekočinjenega naftnega plina majhen v primerjavi z ogromnimi količinami nafte in plina, ki ju je Rusija dobavila v EU pred izbruhom vojne. Vendar Zaniewicz takih argumentov noče sprejeti. "Prodaja tega goriva ruskim proizvajalcem še vedno prinaša znatne prihodke," pravi. Poleg tega je Poljska zaradi odvisnosti od Rusije ranljiva.

Porsche volan
Avtomoto Nespodobno povabilo: je član uprave holdinga Porsche res pisal Putinu?
Wagner, borci, Jevgenij Prigožin
Novice Je Rusija na robu državljanske vojne?
Rustam Muradov
Novice Putin razrešil "idiota", ki je vojake poslal v gotovo smrt
Vladimir Putin
Novice So to Putinovi tihi zavezniki?
Ne spreglejte