Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 4. 2023,
6.26

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

14

Natisni članek

Rusija Volkswagen

Torek, 11. 4. 2023, 6.26

1 leto

Volkswagen in Rusija

Nespodobno povabilo: je član uprave holdinga Porsche res pisal Putinu?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

14

Porsche volan | Foto Porsche

Foto: Porsche

Član uprave holdinga Porsche SE, ki je večinski lastnik koncerna Volkswagen, je ruskemu predsedniku Putinu domnevno predlagal sodelovanje in obuditev znamke Volga na osnovi avtomobilov znamke Škoda.

Eden izmed starih Volginih avtomobilov v slovenski lasti. | Foto: Klemen Korenjak Eden izmed starih Volginih avtomobilov v slovenski lasti. Foto: Klemen Korenjak Pismo na treh straneh je Vladimirju Putinu poslal Siegfried Wolf, avstrijski podjetnik in član uprave salzburškega holdinga Porsche SE, je vsebino pisma navajal nemški Der Spiegel. Wolf je eden redkih podjetnikov iz nemško govorečih držav, ki ima dobre povezave tako s Putinom kot tudi ruskimi oligarhi. Zasedal je več vodstvenih funkcij v imperiju Olega Deripaske. Nekdanji lastnik avtomobilske družbe GAZ je na seznamu sankcij ZDA in EU od leta 2018.

Wolf je Putinu domnevno predlagal obuditev nekdanje sovjetske znamke Volga, in sicer na osnovi Škodinih avtomobilov, ki pa bi bili oblikovani v skladu z nekdanjimi smernicami znane ruske znamke. Investicija za Ruse bi predstavljala okrog 60 milijard rubljev oziroma dobrih 700 milijonov evrov, letno pa bi izdelali okrog 270 tisoč avtomobilov. V ta namen bi zaposlili 12 tisoč ljudi. Nosilec projekta bi bilo obstoječe podjetje PromAvtoKonsalt, ki je v lasti Wolfa.

Ta je predlagal uporabo dveh tovarn (Kaluga in Nižni Novgorod), kjer so proizvodnjo avtomobilov po sankcijah proti Rusiji ustavili.

Proizvodnja novih avtomobilov v Rusiji je lani upadla za skoraj 60 odstotkov. Vzrok je pomanjkanje tako delov kot zaposlenih in dejstva, da večina tovarn ne obratuje že več mesecev. | Foto: Reuters Proizvodnja novih avtomobilov v Rusiji je lani upadla za skoraj 60 odstotkov. Vzrok je pomanjkanje tako delov kot zaposlenih in dejstva, da večina tovarn ne obratuje že več mesecev. Foto: Reuters Volkswagen se je odmaknil od Wolfovih trditev

Wolf je v pismu zatrdil, da ima pri predlaganem sodelovanju temeljno podporo vodstva Volkswagna, ki pa je njegove navedbe že zanikalo, njegove posle pa bodo zagotovo vzeli pod drobnogled. Podjetje PromAvtoKonsalt je bilo do zdaj med pomembnejšimi Volkswagnovimi kupci v Rusiji.

Der Spiegel prav tako navaja morebitno sodelovanje nemškega dobavitelja Schaefflerja, kjer je član uprave prav tako Siegfried Wolf, in ruske družbe GAZ. Dogovarjali naj bi se o vnovičnem zagonu avtomobilske proizvodnje, kar pa so tudi pri Schaefflerju zanikali.

 

Ne spreglejte