Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
11.00

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Španija obrambna industrija orožje varnostna pogodba Belgija Ukrajina

Torek, 28. 5. 2024, 11.00

3 tedne, 1 dan

Zelenski tudi z Belgijo podpisal varnostni sporazum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Volodimir Zelenski | V okviru svoje evropske turneje je Zelenski zaveznice med drugim pozval, naj z vsemi sredstvi prisilijo Rusijo k miru. V tretjem letu vojne z Rusijo Ukrajina tudi prosi za več vojaške pomoči za svoje enote, ki jim primanjkuje orožja, ter sisteme zračne obrambe. | Foto Reuters

V okviru svoje evropske turneje je Zelenski zaveznice med drugim pozval, naj z vsemi sredstvi prisilijo Rusijo k miru. V tretjem letu vojne z Rusijo Ukrajina tudi prosi za več vojaške pomoči za svoje enote, ki jim primanjkuje orožja, ter sisteme zračne obrambe.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v okviru evropske turneje na obisku v Bruslju, kjer je z belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem podpisal varnostni sporazum, ki predvideva 977 milijonov evrov vojaške pomoči. Ta vključuje tudi dobavo 30 bojnih letal F-16 v pomoč Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

"Tovrstni sporazum prvič določa točno število bojnih letal F-16, in sicer 30, ki bodo Ukrajini dobavljena do leta 2028," je Volodimir Zelenski zapisal na omrežju X, potem ko je z belgijskim premierjem podpisal dvostranski sporazum o varnosti in dolgoročni podpori.

Zelenski navaja, da bodo prva letala prispela že letos, medtem ko je bila zunanja ministrica Hadja Lahbib v izjavi previdnejša in je dejala, da upajo v začetek dobave do konca leta.

Sporazum bo veljal deset let

Letala so del 977 milijonov evrov vredne vojaške pomoči Belgije Ukrajini, ki jih sporazum predvideva za to leto. Vsebuje tudi zavezo belgijske vlade, da bo Kijevu pomagala v vseh desetih letih veljavnosti sporazuma.

Ta med drugim predvideva dobavo oklepnih vozil, opreme za letalske sile in obrambo, sodelovanje v koaliciji za dobavo streliva ter vojaško usposabljanje. Navaja pričakovanje sodelovanja v obrambni industriji, podporo ukrajinskim mirovnim prizadevanjem, krepitev sankcij proti Rusiji, uporabo zamrznjenega ruskega premoženja ter krepitev sodelovanja pri obveščevalnih dejavnostih.

Ukrajinski predsednik na obiskih

Zelenski je v Bruselj danes dopotoval iz Madrida, kjer je podoben sporazum v ponedeljek podpisal s španskim premierjem Pedrom Sanchezom. Danes ima na programu še srečanje z belgijskim kraljem Philippom in obisk vojaškega letališča Melsbroek, kjer naj bi beseda tekla o obljubljenih letalih. Že popoldne pa ga pričakujejo v Lizboni.

V okviru svoje evropske turneje je Zelenski zaveznice med drugim pozval, naj z vsemi sredstvi prisilijo Rusijo k miru. V tretjem letu vojne z Rusijo Ukrajina tudi prosi za več vojaške pomoči za svoje enote, ki jim primanjkuje orožja, ter sisteme zračne obrambe.

Obenem ukrajinski predsednik zbira podporo za mirovno konferenco, ki naj bi bila prihodnji mesec v Švici. Udeležbo Rusije Kijev zavrača.

Putin: Zahodni inštruktorji v Ukrajini delujejo pod krinko plačancev

Zahodni vojaški inštruktorji so dejavni v Ukrajini in delujejo pod krinko plačancev, je danes med obiskom v Uzbekistanu izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je posvaril, da bi imela uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo resne posledice za Evropo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tam so specialisti, ki delujejo pod krinko plačancev," je na novinarski konferenci povedal Putin. | Foto: Guliverimage "Tam so specialisti, ki delujejo pod krinko plačancev," je na novinarski konferenci povedal Putin. Foto: Guliverimage

"Tam so specialisti, ki delujejo pod krinko plačancev," je na novinarski konferenci povedal Putin. S tem je odgovoril na vprašanje glede nedavne izjave poveljnika ukrajinskih oboroženih sil Oleksandra Sirskega, da so v teku pogovori o napotitvi francoskih vojaških inštruktorjev v Ukrajino.

Putin: V Evropi, zlasti v majhnih državah, bi se morali zavedati, s čim se igrajo

Putin je prav tako opozoril, da bi uporaba zahodnega orožja za napade na Rusijo lahko privedla do resnih posledic. "V Evropi, zlasti v majhnih državah, bi se morali zavedati, s čim se igrajo. Zavedati se morajo, da so države z majhnimi, gosto poseljenimi ozemlji. To bi morale imeti v mislih, preden začnejo govoriti o napadu na Rusijo," je še dodal.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je sicer v ponedeljek zahodne zaveznice pozval, naj ponovno razmislijo o omejitvah, ki so jih postavile Ukrajini glede uporabe njihovega orožja za napade na Rusijo. Ob tem je poudaril, da samoobramba vključuje tudi pravico napadanja legitimnih vojaških ciljev v Rusiji, in omenil, da so nekatere zaveznice omejitve že odpravile.

O uporabi orožja, ki ga dobavljajo Ukrajini, za napade Kijeva na rusko ozemlje so na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali tudi obrambni ministri držav članic Evropske unije. Obrambna ministra Estonije in Nizozemske sta podprla to možnost, medtem ko ji Nemčija še naprej nasprotuje.

Obrambni minister Marjan Šarec pa je poudaril, da Slovenija Ukrajini ni nikoli postavljala pogojev glede uporabe orožja, ki ji ga je dobavila za njen boj proti ruski agresiji.

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski povabil Bidna in Xija na mirovni vrh za Ukrajino
Harkov bombni napad
Novice V Harkovu tarča napada trgovina z domnevno več kot 200 obiskovalci #foto #video
Vovčansk
Novice Poglejte, kako skupina ukrajinskih vojakov drzno napade ruske vojake #video
vojaška parada, Rusija
Novice Rusija bo talibane odstranila s seznama terorističnih organizacij
Avdijvka, Ukrajina
Novice Spiegel: Baltske države in Poljska bi lahko poslale vojake v Ukrajino
Ne spreglejte