Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 5. 2024,
14.11

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Vojna v Ukrajini Ši Džinping Joe Biden Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski

Nedelja, 26. 5. 2024, 14.11

3 tedne

Zelenski povabil Bidna in Xija na mirovni vrh za Ukrajino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Volodimir Zelenski | Volodimir Zelenski je prepričan, da so prizadevanja globalne večine najboljše zagotovilo, da se bo izpolnilo zaveze. | Foto Reuters

Volodimir Zelenski je prepričan, da so prizadevanja globalne večine najboljše zagotovilo, da se bo izpolnilo zaveze.

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval predsednika ZDA in Kitajske Joeja Bidna in Xi Jinpinga, naj se udeležita mirovnega vrha za Ukrajino v Švici prihodnji mesec. Prepričan je, da bi morala podpreti mirovni vrh s svojo udeležbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kim Jong Un, Vladimir Putin
Novice Ali Vladimir Putin in Kim Džong Un pripravljata "oktobrsko presenečenje"?

"Obračam se na voditelje sveta, ki se še vedno držijo ob strani globalnim prizadevanjem svetovnega mirovnega vrha: na predsednika Bidna, voditelja Združenih držav, in predsednika Xija, voditelja Kitajske," je v video sporočilu dejal Zelenski. Prosil jih je še, naj podprejo vrh s svojim sodelovanjem. Prepričan je namreč, da so prizadevanja globalne večine najboljše zagotovilo, da se bo izpolnilo zaveze.

Rusija ni med povabljenimi, a se vrha tako ali tako ne bi udeležila

Vrh o Ukrajini bo gostil švicarski Luzern med 15. in 16. junijem. Švicarska vlada, ki dogodek organizira na prošnjo Ukrajine, je sporočila, da so povabili 160 delegacij. Po navedbah Zelenskega je udeležbo potrdilo več kot 80 držav.

Kot so v začetku meseca pojasnili v Bernu, Rusije na tej stopnji ni med povabljenimi državami. Švica je sicer odprta za rusko sodelovanje na konferenci, a je Moskva večkrat poudarila, da je to ne zanima.

Švica je sicer prepričana, da mora biti Rusija vključena v ta proces. Kot so še navedli v Bernu, je vlada vedno pokazala odprtost do Rusije z vabilom k udeležbi, a je Moskva že večkrat dala vedeti, da se Rusija dogodka ne bo udeležila, poroča agencija Reuters. | Foto: Shutterstock Švica je sicer prepričana, da mora biti Rusija vključena v ta proces. Kot so še navedli v Bernu, je vlada vedno pokazala odprtost do Rusije z vabilom k udeležbi, a je Moskva že večkrat dala vedeti, da se Rusija dogodka ne bo udeležila, poroča agencija Reuters. Foto: Shutterstock

Biden še ni potrdil ničesar, Kitajska želi udeležbo tako Ukrajine kot Rusije

Biden kljub vztrajni podpori Kijevu še ni potrdil udeležbe na vrhu. Kitajska pa je med drugim sporočila, da mora biti mirovna konferenca organizirana tako s strani Rusije kot Ukrajine.

Xi velja za strateškega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ne spreglejte