Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
25. 5. 2024,
8.28

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

Natisni članek

vojna Joe Biden Donald Trump Severna Koreja Rusija Kim Jong Un Vladimir Putin

Sobota, 25. 5. 2024, 8.28

3 tedne, 1 dan

Ali Vladimir Putin in Kim Džong Un pripravljata "oktobrsko presenečenje"?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74
Kim Jong Un, Vladimir Putin | Vladimir Putin in Kim Džong med srečanjem leta 2023. Putinovo zavezništvo s Severno Korejo ima sicer že kar dolgo brado – v Severno Korejo, kjer se je srečal z nekdanjim samodržcem Kim Džong Ilom, je namreč odpotoval že julija 2000, le nekaj mesecev po tem, ko je prvič postal predsednik Rusije. | Foto Guliverimage

Vladimir Putin in Kim Džong med srečanjem leta 2023. Putinovo zavezništvo s Severno Korejo ima sicer že kar dolgo brado – v Severno Korejo, kjer se je srečal z nekdanjim samodržcem Kim Džong Ilom, je namreč odpotoval že julija 2000, le nekaj mesecev po tem, ko je prvič postal predsednik Rusije.

Foto: Guliverimage

Več visokih ameriških funkcionarjev je izrazilo zaskrbljenost zaradi morebitnih priprav na "eksplozivno" vojaško akcijo Severne Koreje, ki bi jo ta lahko sprožila tik pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA, v nadaljnjo zaostritev globalnih geopolitičnih razmer in nastanek še enega vojnega žarišča pa bi severnokorejskega diktatorja Kim Džong Una lahko prepričal ruski predsednik Vladimir Putin. 

"Posebej pozorni na zavezništvo Putin – Kim Džong Un"

Da se pripravljajo na oziroma pričakujejo vojaško akcijo Severne Koreje, je za ameriški medij NBC News v petek potrdilo šest visokih funkcionarjev iz vojaških in obveščevalnih krogov v ZDA.

Potencialno "eksploziven" potek dogodkov bi se po njihovih pričakovanjih lahko zgodil oktobra, od tod poimenovanje "oktobrsko presenečenje", oziroma tik pred predsedniškimi volitvami v ZDA, na katerih se bosta za nov mandat v Beli hiši potegovala zdajšnji predsednik Joe Biden in najverjetnejši republikanski kandidat Donald Trump, ki je bil predsednik ZDA že med letoma 2017 in 2021. 

Nov večji vojaški spopad bi na prihajajočih ameriških volitvah najverjetneje še posebej koristil Trumpu. Eden od njegovih najpogostejših argumentov, zakaj je primernejši kandidat od Bidna, je namreč, da se nobena od trenutnih vojn ni začela ali potekala v času, ko je bil predsednik ZDA.  | Foto: Reuters Nov večji vojaški spopad bi na prihajajočih ameriških volitvah najverjetneje še posebej koristil Trumpu. Eden od njegovih najpogostejših argumentov, zakaj je primernejši kandidat od Bidna, je namreč, da se nobena od trenutnih vojn ni začela ali potekala v času, ko je bil predsednik ZDA.  Foto: Reuters

Kot so funkcionarji povedali za NBC News, so še posebej pozorni na zavezništvo med severnokorejskim avtoritarnim voditeljem Kim Džong Unom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Putin bi Kima po njihovih besedah, ki jih povzema NBC News, namreč lahko premamil v sprožitev vojaške akcije, ker bi to koristilo obema režimoma.

Crocus City Hall Moskva
Novice Rusija odgovornost za napad v Moskvi prvič pripisala IS

Zakaj? Ker si najverjetneje oba želita, da bi na volitvah v ZDA zmagal Donald Trump, ki občuduje Putina in hvali severnokorejskega diktatorja.

Odprtje novega vojnega žarišča bi namreč pomenilo novo spremenljivko, ki bi lahko vplivala na izid predsedniških volitev v ZDA. Vojaški spopadi v azijsko-pacifiški regiji bi lahko bili ob vojni v Ukrajini in Gazi še en dejavnik, ki bi ameriške volivce lahko prepričal glede ali odvrnil od namenitve svojega glasu Bidnu ali Trumpu.

Donald Trump se je v času, ko je bil predsednik ZDA, kar trikrat srečal s severnokorejskim diktatorjem Kimom Džong Unom. | Foto: Reuters Donald Trump se je v času, ko je bil predsednik ZDA, kar trikrat srečal s severnokorejskim diktatorjem Kimom Džong Unom. Foto: Reuters

Takšen razplet dogodkov bi najverjetneje še posebej koristil Trumpu. Eden od njegovih najpogostejših argumentov, zakaj je primernejši kandidat od Bidna, je namreč, da se nobena od trenutnih vojn ni začela ali potekala v času, ko je bil predsednik ZDA. 

Nobena skrivnost sicer ni, da si v Rusiji želijo, da bi na novembrskih volitvah zmagal Donald Trump, ki je v preteklosti večkrat izrazil občudovanje do Vladimirja Putina in leta 2018 celo dejal, da mu zaupa bolj kot preiskovalnemu uradu FBI. Trump je večkrat javno hvalil tudi Kima Džong Una in svoje razmerje s Severno Korejo. 

Preberite tudi:

S-400
Novice Trenutek, ko se rakete ATACMS srečajo z rusko protizračno obrambo S-400 #video
Vladimir Putin, zaprisega
Novice Putin je pripravljen končati vojno pod temi pogoji
Donald Trump
Novice Donald Trump odvetnikom dolguje najmanj 1,1 milijona dolarjev
SU-34- drsne bombe
Novice Rusi z grozljivim orožjem nad Ukrajince: "Ko prideš, vidiš ljudi, ki ležijo raztrgani"
Ne spreglejte